Çocuğunuz Oldu veya Tanıdığınız Birinin Çocuğu oldu Yeni Düzenlenmiş 3 Ödeme ve Maddi Haklar Var

Süleyman Sönmez
Süleyman Sönmez
Published in
2 min readJun 1, 2017

--

Çoğu kişi bilmiyor bari çevrenizdekilere rastladıkça söylersiniz diye ekliyorum. Aşağıdaki yazıyı site haberlerin kopyala yapıştır şeklinde derledim.

3 ödeme yapıldığını ve hiç de az olmayan bir ödeme olduğunu görüyoruz.

2017 yılı: Ödemeler PTT ve Ziraat Bankası aracılığıyla yapılıyor. Tüm ödemeleri alan anneye ilk çocukta en az toplam “4521” lira ödenecek.

3 çocuğu olanın alacağı destek “14 bin” liraya kadar ulaşıyor.

Lütfen bilgisinin olmadığını düşündüğünüz ve bu paraya ihtiyacı olabilecek kişilere hatırlatın.
Zaten biliyorlarsa en fazla tekrarlamış olursunuz. Bilmiyorlarsa o aile ve bebek için güzel bir yardımınız olur.

Elbette saçmalık şu: her bebek doğduğunda devlet aile için otomatik olarak bir hesap açıp yardımları aktarmalı. Hesap bilgileri kişiye SMS, email, posta bir yolla bildirilmeli. Artık e-devlet var. Çoğu iletişim bilgimiz zaten kayıtlı.

Asgari ücretle çalışırken hamilelik ve doğum nedeniyle bu yıl 16 hafta izin kullanan sigortalı kadm 4099 lira iş göremezlik ödeneği alacak.

Doğum Yardımı Hakkında Bilgilendirme

“Doğum Yardımı” programı 633 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek-4’üncü maddesi doğrultusunda 15 Mayıs 2015 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlamıştır. Bu hükme göre Türk vatandaşlarına, canlı doğan birinci çocuğu için 300.-TL, ikinci çocuğu için 400.-TL, üçüncü ve sonraki çocukları içinse 600.-TL tutarında doğum yardımı yapılacaktır.
Doğum yardımı aşağıdaki esaslar çerçevesinde yürütülecektir:

  • Doğum yardımı başvuruları 15/05/2015 tarihinde başlayacaktır.
  • Doğum yardımı, 15/05/2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumlar için verilir. Bu tarihten önce doğan çocuklar için doğum yardımı verilmez. Ancak ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15/05/2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılır.
  • Doğum yardımı annenin sağ ve Türk vatandaşı olması durumunda anneye yapılacaktır.
  • Başvurular Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri, Sosyal Hizmet Merkezleri ve yurtdışında yaşayanlar için Büyükelçilikler ve Konsolosluklar aracılığıyla yapılacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan kişilerin başvuruları ise çalıştıkları kurumlara yapılacaktır.
  • Başvurular şahsen, iadeli ve taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılacaktır.
  • Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve Mavi Kart sahipleri de bu uygulamadan aynı şartlarda faydalandırılacaktır.
  • Detaylı bilgi için ücretsiz olarak Alo 144 Sosyal Yardım Hattından ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerinden bilgi alınabilir.

2017 Süt Parası Ödeneği Ne Kadar?

Peki süt parası ne kadar? Sorusuna net olarak ise verilecek cevap; 2017 yılı itibari ile 132 TL’dir. Süt parasını almaya hak kazandığınız andan itibaren 5 yıl içinde bu parayı bankalardan alabilmeniz mümkündür.

Süt Parası Ne Kadar Süre İle Ödenmektedir?

Birçok ebeveyn süt parasının ne kadar olduğuna dair aklında soru işareti ile bu konu hakkında düşünmektedir. Süt parası sadece 1 defaya mahsus olarak yapılan bir ödenektir

Süt Parasını Nasıl Alırız?

Normal şartlarda süt parası almaya hak kazan 4A sigortalı annelerin veya ebeveynlerin doğumdan sonra SGK sistemine hastane tarafından girilmektedir. Bu sistem üzerinden herhangi bir talepte bulunulmadan süt parası Ziraat Bankası’na yatırılmaktadır.

--

--