Afet Yönetim Sistemimiz Olduğuna Emin misiniz? Tuzla’da Gaz Sızıntısı. Nasıl Tedbirler Alabiliriz?

Süleyman Sönmez
Süleyman Sönmez
Published in
4 min readDec 26, 2017

--

Tuzla’da 25 Aralık 2017'de gerçekleşen çevre kirliliği ne derece halk sağlığını etkiledi bilemiyoruz. Yetkililer, Çernobil sızıntı yaptığında, çay içme törenleriyle bir şey yok dediklerinden beri ülkemizde halka net bilgi vermiyor.
(Yazıyı yayınladıktan sonra: Nitrik asit olduğu ortaya çıktı. Kezzap!)

Şöyle bir bakanlığımız olduğunu biliyor muydunuz?

T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı

Dün yaşanan olay da tam şu başlığa uygun.

Şimdi bazı sorularım var. Birlikte bakabilir miyiz?

1) Tehlikeli bir gaz sızıntısı olabileceği ihtimali oluştuğunda halka bölgeyi geçici olarak terk etmeleri önerilemez miydi? Bunun için telefonlar, televizyonlar ve anons sistemleri kullanılabilir.

2) İBB Belediye otobüsleri ve kamu araçları vatandaşları taşımak için süratle caddeleri gezemez miydi? (Genelde otobüs seferleri akşam saatlerinde İstanbul genelinde ya bitiyor ya azalıyor. İl genelinde binlerce otobüs ve şoför bu amaçla kullanılabilir.)

3) Halkı bir geceliğine, kaynağı ve niteliği bilinmeyen gaz dağılana dek ağırlamak için çeşitli belediyelerin tesisleri, okulları, sağlık tesisleri salonları vb. seferber edilemez miydi?

4) İnsanlar daha şikayet etmeden gaz sızıntısını algılayacak her sokağa -Nesnelerin Interneti / IoT deyip duruyoruz ya- gaz sensörleri yerleştirilemez mi? Aynı zamanda kamera ile birlikte. Böylece daha ilk sızıntı anında kim sebep oldu, nerede oldu, sızan gaz nedir tespit edilemez miydi?

5) Deniz yoluyla yapılacak acil durum desteği için neden halen dev hastane gemilerimiz yok. Eğer o gaz daha ciddi bir şey olsaydı ve yollar tıkansaydı yardım nasıl gidecekti? Ki normal günde trafik hareket edilemez hale geliyor. Afetler için neden halen deniz yoluyla düzenli yardım sistemimiz yok?

6) E devlet uygulamamızı afet yönetimlere hazır olacak şekilde geliştirmek gerekmiyor mu? https://www.turkiye.gov.tr

Acil durum ve afet yaşandığında,

  • Her vatandaşın ne yapacağını,
  • Ailesiyle nasıl buluşacağını,
  • Eğer başına bir şey geldiyse bulunduğu yere göre hangi olası hastanelere kaldırılacağını
  • Bölge terk edilecekse o bölgedeki her bir bireyin nereye gideceği ve nerede ağırlanacağı, kendi bölgesi dışında hangi hastaneye gitmesi gerektiği
  • O anda nerede olduğunu

gösterecek afet yönetim sistemi neden e devlet sistemine eklenmedi?
Bu e devlet uygulaması cep telefonuna şu anda da yüklenebiliyor.

Böylece denebilir ki “Deprem oldu. Eşiniz şu an şurada, kızınız burada, oğlunuz şurada. Şu bölgedeler veya Allah korusun şu durumdalar şu hastanedeler.”

Görevlilere ise düzenli bilgi alış verişi ve yönergeler yollanabilir.
“Size şu hastanede, şu toplanma alanında ihtiyaç var. Götürmeniz gereken malzemeler şunlar. Şu kadar insan diyelim okul alanına otobüsle gönderiliyor.” denemez mi?

7) Sizler neler düşünüyorsunuz?

İlgili Haberler:

KEZZAP NİTRİK ASİDİN HALK ARASINDAKİ ADI
Kezzap, nitrik asitin halk arasındaki adıdır. Bileşiminde üç oksijen, bir hidrojen ve bir azot bulunan kuvvetli bir asittir kezzap. Konsantrasyonu arttıkça daha tehlikeli olan bu asit HNO3 formülüyle gösterilmektedir. Gliserin ile reaksiyona sokulduğunda nitro gliserin elde edilmektedir. Nitrik asit patlayıcı madde olacak kimyasalları nitrata çevirdiği için patlayıcı maddelerin hemen hemen hepsinde kullanılmaktadır. Dinamit ve TNT patlayıcılarda özellikle kullanılmaktadır. Ayrıca plastik ve gübre yapımında da kullanılmaktadır. Kezzapın bir diğer adı da Aqua Fortis’dir.

Söz konusu asitin insan sağlığına zararları “tahriş edici”, “gözlere ve solunum yollarına zarar verici” olarak sıralanıyor.

Nitrik Asit’in Zararları
Bütün vücut için tahriş edici madde özelliğindedir. Teması ve yutulması durumunda ciddi zararları olan korozif bir maddedir.

Soluma: Gaz ve buharı solunmamalıdır. Solunması halinde madur açık havaya çıkarılmalıdır.

Cilde temas: Cilde teması halinde temas edilen yer bol su ile yıkanmalıdır. Her türlü temasdan kaçınılmalıdır. (Göz, vücut, elbise). Temas halinde temas eden bölge bol su ile en az 15 dakika yıkanmalıdır. Tahriş etkisi geçmiyorsa doktora müracaat edilmelidir.

Göze temas: Akan su ile yıkanmalıdır ve acilen doktora başvurulmalıdır. Ciddi olarak göze zarar verebilir.

Yutma: Yutulmamalıdır. Yutulması çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Eğer yutma söz konusu ise yutan kişiye bol su içirilmelidir. Kusturulmamalı ve doktora müracat edilmelidir. Bazlar ve su ile çok şiddetli bir şekilde reaksiyona girer. Bazik maddelerden ve sudan uzak tutulmalıdır.

--

--