Eğitimde Sanal Gerçeklik www.egitimdevr.com Sitesini Açtım

Süleyman Sönmez
Süleyman Sönmez
Published in
3 min readDec 24, 2016

--

Sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik ve karma gerçeklik çok hızlı şekilde gelişiyor. Her birkaç günde bir yeni uygulama, video, gözlük, algılayıcı birimler ve kullanım alanları duyuyoruz.

Bu baş döndürücü pazar büyük yatırım çekiyor. Milyarlarca dolarlık bir ekonomik ivmeden söz ediliyor. Çeşitli alanlarda olduğu gibi eğitimde ve eğitim teknolojilerinde kullanımları da başladı.

Sanal gerçeklik kısaca nedir?: Takılan bir gözlük ile gerçek dünya yerine başka bir görüntüyü görmektir. Gerçek dünyada özel kameralarla çekilmiş 360 derece videolar böyle izlenir. Kurgulanmış mekanlar ve nesneler canlandırılabilir. İngilizce Virtual Reality — VR diye kısaltılır.

Artırılmış Gerçeklik kısaca nedir?: Var olan dünya görünmeye devam ederken üstünde bir katman yer alır ve siz o katmanda bir kitaptan veya karttan çıkan 3 boyutlu karakterleri, videoları örneğin bir futbol stadyumunu izleyebilirsiniz.

İnsanların yaşlarını, gelen mesajları yol tariflerini görürsünüz. Bu haliyle sizi dünyadan koparmadığı için ve başka insanlarla birlikte aynı yerde aynı şey görülebildiği için pratik değeri farklıdır.

Mixed Reality: Var olan katmana sadece gerçeklik eklenmez var olan odanın fiziksel şartlarında bütün kıyafetleriniz eşyalar elinizdeki kumanda bile bir başka nesneye dönüştürülebilir.

İşin dışında olan kişilerin yazdığı eğitim yazıları ise hep sıkıntılı. Fazlasıyla teknoloji gözlüğüyle bakıyorlar olaya. Sınıf ortamını yaşamamış bir insanın eğitim konusunda konuşması ne derece doğru bilemiyorum. Hiç trafiğe çıkmamış bir şoförün ülke genelinde trafik kurallarını yazması gibi. Sanal gerçeklik ve eğitim konusunu seçmemin bir yönü bu. Eğitimin içindeyim yıllardan beri öğretmenlik ve eğitim teknolojileri konuları ile iç içe oldum. Türkiye’nin saygın özel okullarında çalışma ve hizmet verme onuruna eriştim.

Gördüğüm şu: Siz 3D tasarımcılarla, Unity geliştiricilerle bir Güneş Sistemi VR simülasyonu hazırlamış olabilirsiniz. Virtual Reality biz de varız derken farkında olmadan 8 yaş öğrencisinin tüylerini diken diken eden bir uygulama yapmış olabilirsiniz. Elbette yapılan testlerde bir kısmı yakalanabilen şeyler bunlar. Pedagojik kısmı atlamak doğru değil projeleri yaparken.

Umulan, çocuğun heyecanla sanal gerçeklik gözlüğünü takıp, gezegenlere bakması o arada sesli anlatımın gezegenin yapısal özelliklerini anlatması olabilir.

Plan bu denli basitken, bir kullanıcı deneyimi hatası yapmış olabilirsiniz. Yaptığım gözlemlerde öğrencilerin kendi iradeleri dışında ilerleyen pek çok uygulamadan çok rahatsız olduklarını korktuklarını ve hoşlanmadıklarını gördüm. Seyahatin hızına ve yönüne müdahale edebilmek istiyorlar. Hatta bazen durdurup etrafa bir bakıp inceleyebilmek. Panik butonu gibi. (Roller coaster gibi VR uygulamalarda günlük hayatta da binilen aracın sizin yönetiminiz dışında ilerlemesine alışık olduklarından reaksiyon vermiyorlar.)

Sanal gerçeklikteki sanal dünya onları gerçek dünyadan ayırdığı için hayali dünyada mümkün olduğunca kontrol sahibi olmak istiyorlar. Uygulama marketlerdeki pek çok VR uygulamada bu eksiklik var.

Eğitimde Sanal Gerçeklik sitesinde sadece Sanal Gerçeklik değil Artırılmış Gerçeklik (Augmented Reality) ve Karma Gerçeklik (Mixed Reality) gerçeklik uygulamaları, 360 derece videoları, kameraları, web sitelerini, sanal gerçeklik eğitim haberlerini, planları, sınıf içi etkinlikleri Flipped Classroom (Tersyüz Edilmiş Sınıf) felsefesine uygun çalışmaları bulabileceksiniz.

Şu anda belli başlıklarda haberler girmeye başladım.

Ülkemizden eğitim sektörüne yönelik AR / VR / MR ürün ve uygulaması geliştirenlere de yer vermek istiyorum. Böyle bir çalışmanız varsa lütfen benimle temasa geçiniz. (ssonmez@gmail.com)

Evet, topluma, öğretmen arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize faydalı olması dileklerimle.

Desteklerinizi, fikirlerinizi önerilerinizi beklerim.

Saygı ve sevgilerimle.

Süleyman Sönmez

Künye aşağıdaki şekilde 2017’ye girerken…

www.egitimdevr.com
Facebook Grubu:
https://www.facebook.com/egitimdesanalgerceklik/

www.buyuklergiremez.com
Facebook Grubu:
https://www.facebook.com/buyuklergiremez/

www.gunesintamicinde.com
Facebook Grubu:
https://www.facebook.com/gunesintamicinde/

www.suleymansonmez.com

www.mihrace.net

Yazdığım kitaplar:
https://play.google.com/store/books/author?id=S%C3%BCleyman+S%C3%B6nmez

Bu yazıyı paylaşarak daha çok insana ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Facebook, Twitter, Google+, Pinterest, Linkedin, WhatsApp

Originally published at www.gunesintamicinde.com on December 24, 2016.

--

--