Många känner sig nere när hösten kommer. Är du en av dem kan det vara en höstdepression.
Det finns hjälp att få. Motion, solljus och sunda levnadsvanor kan hjälpa om du känner dig nedstämd. Men hjälper inget ska du söka professionell hjälp.

5 tecken på att du är höstdeppig — och vad du kan göra åt det

Visst kan höstmörkret kännas mysigt. Tända ljus, färgsprakande löv och en värmande kopp te. Men för vissa är hösten något helt annat.

Vi listar 5 vanliga symptom som tyder på att du är höstdeppig — och vad du kan göra åt saken.

Vissa kan må väldigt dåligt då årstiderna växlar. Det kallas årstidsbunden depression och är vanligast under vår och höst. Troligtvis beror det på de skarpa växlingarna mellan ljus och mörker. Enligt Vårdguiden är fenomenet ovanligt kring ekvatorn men utbrett långt i norr och söder där dagsljuset varierar mellan årstiderna.

Många drabbas varje år och det är vanligt att symtomen är återkommande. Vi listar därför 5 symptom som tyder på att du kan vara drabbad — och vad du kan göra för att må bättre.

1. Du känner dig extremt trött

Oavsett vad du gör känner du dig orklös och väldigt trött. På grund av det sover du längre än vad du brukar, men du tycks ändå inte få någon energi tillbaka.

2. Du äter onyttigt och går upp i vikt

Godis, kakor och kolhydrater i alla dess former känns plötsligt väldigt lockande. Och du får svårt att säga nej till sötsaker då sötsuget ökar. Som en följd av det ökade sötsuget äter du mer än du brukar och det är vanligt att lägga på sig några extra kilon.

3. Du har svårt att koncentrera dig

Det kan bli svårt att prestera på jobbet när du samtidigt mår dåligt. Uppgifter som du vanligtvis sköter utan större problem blir med ens svåra att ta tag i. Du har svårt att fokusera och fullfölja saker.

4. Du känner dig nedstämd

Alla känner sig ledsna och nere ibland, men om känslan av nedstämdhet håller i sig under en längre period kan det vara ett tecken på att det du upplever är en depression.

5. Du tappar intresset för sånt du tycker om

Saker som vanligtvis gör dig glad och som du brukar se fram emot känns inte längre lockande. Du är likgiltig och beter dig inte som du brukar.

Känner du igen dig i symptomen ovan? Läs vidare, här listar vi vad du kan göra för att börja må bättre.

Fortsätt (eller börja) träna

Är du en person som tränar regelbundet och tycker om att röra på kroppen? Fortsätt då med det! Annars kan det vara dags att se över sina träningsvanor. Så lite som en timme i veckan kan ge resultat.

Vistas mycket utomhus

Ta vara på solglimtarna, det kan göra underverk för ditt välbefinnande! Försök komma ut en stund på dagtid, kanske kan du ta en kortare promenad vid lunch. Och skippa solglasögonen, på så vis får du i dig maximalt med solljus och D-vitamin.

Be om hjälp

Våga ropa på hjälp, även om det känns både jobbigt och läskigt. Prata gärna med vänner och familj och berätta att du inte är på topp. Mår du dåligt under en längre period är det bäst att kontakta vårdcentralen för att kunna få professionell hjälp.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.