Fem tecken på att bostadsmarknaden svajar

Temperaturen på bostadsmarknaden är minst sagt ljummen.
Priserna har stannat av, det kommer färre bud och finns fler lägenheter än någonsin att välja bland.
Här är fem tecken på att bostadsmarknaden svajar just nu.

Allt fler tecken talar för att bostadmarknaden är lite svajig just nu.

1. Färre bud

Budgivningarna är betydligt lugnare än det varit tidigare med allt färre budgivare. Enligt nya siffror från Booli ligger antalet bud och antalet budgivare på lägenheter rekordlågt. Stockholm är nere på den lägsta nivån sedan 2013. Och trenden ser ut att bara fortsätta, enligt Booli.

Det här kan bero på att priserna fortsatt stiga kraftigt de senaste åren och skrämt bort osäkra spekulanter. Kvar är de som har råd att buda.

Och som sagt, det krävs ju bara två budgivare to tango för att få igång en budgivning.

2. Antalet prissänkta lägenheter ökar

Andelen prissänkta lägenheter ökar kraftigt. I augusti-september fick nästan fem procent sänka priset på sin lägenhet. Under samma period för två år sedan sänktes endast två procent av alla annonser, enligt statistik från Booli.

Säljare är oftast snabba med att följa priserna uppåt medan köparna följer priserna desto snabbare nedåt. Nu har säljarna börjat sänka sina prisförväntningar.

Det här indikerar att prisutvecklingen har saktat in.

3. Stort utbud

Utbudet av bostadsrätter är rekordstort, enligt nya siffror från Hemnet. I september lades över 12 000 bostadsrätter ut till försäljning på bostadssajten. Det är 26 procent fler än jämfört med september i fjol. Vanligtvis brukar det mattas av i september.

En förklaring kan vara att det byggts mycket mycket nya bostäder under de senaste åren. Även regeringens senaste förslag om att skärpa amorteringskravet kan ha påverkat säljarna.

Det rekordstora utbudet kyler oavsett ner bostadsmarknaden.

4. Bostadsrätter blir hyresrätter

Det pumpas ut nyproducerade lägenheter i våldsamt takt just nu och utbudet av bostadsrätter är rekortstort. Det här har fått flera fastighetsbolag att säkra upp sin affär.

Byggherrar försöker locka till sig köpare genom att erbjuda två avgiftsfria år för nyproducerade lägenheter.

Fastighetsbolaget Wallenstam omvandlar den första etappen i sitt bostadsrättsprojektet i Solberga i södra Stockholm till hyresrätter för att bolaget ”noterat att bostadsrättsmarknaden svalnat av.” Bostadsutvecklaren Tobin Properties i Stockholm meddelar också att etd breddar sig mot hyresrätter nu när marknaden för bostadsrätter svalnar av.

Säljstarten i bostadsrättsprojektet Karlbergsvägen 77 i centrala Stockholm skjuts upp från 17 oktober till första kvartalet under 2018 för att bolaget ”märker av en viss generell osäkerhet på marknaden”.

5. Priserna har stannat av

Prisutvecklingen på bostadsrätter har tvärnitat i stora delar av landet, visar rykande färsk statistik från Svensk Mäklarstatistik och allra värst är det i Storstockholm.

Enligt Svensk Mäklarstatistik är avmattningen ganska tydlig.

Och under en tremånadersperiod får vi istället minussiffror. Då har priserna i stället gått ner i Storstockholm.