Orkanen Irma är nu en så kallad katergori 4-storm. FOTO: NOAA via AP
Orkanen Irma den 4 september. Vid niotiden på kvällen uppgav NOAA att orkanen nu kunde nå upp till 60 meter per sekund. FOTO: NOAA via AP
I denna förstärkta satellitbild från den 2 spetember syns orkanen Irma byggas upp ute över Atlanten. FOTO: NASA/NOAA via AP
Grafik från NOAA som visar orkanen Irmas mest sannolika bana över karibien och in över florida
Orkanen Irmas läge den 4 september. FOTO: NOAA via AP

Undantagstillstånd i spänd väntan på Irma

Puerto Rico och den amerikanska delstaten Florida har utlyst undantagstillstånd i väntan på det kraftiga ovädret Irmas framfart. Orkanvarningar har utfärdats i flera delar av Karibien.

Irma har uppdaterats till en mycket farlig tropisk storm av kategori 4 på en femgradig skala, enligt orkancentret NHC.

Orkanvarningar har även utfärdats för Antigua och Barbuda, Anguilla, Montserrat, St. Kitts och Nevis, St. Martin, Saba, St. Eustatius samt St. Maarten och St. Barts.

Farhågorna är att Irma släpper loss uppåt 25 centimeter regn och vågor på uppemot 7 meter, orsakar ler- och jordsked och kraftfulla översvämningar.

– Vi betraktar Irma som en mycket betydande händelse, säger Ronald Jackson, vid karibiska katastrofcentret på Barbados.

Beredskapen har också höjts i Puerto Rico, Vieques, Culebra, Brittiska och Amerikanska Jungfruöarna, Guadeloupe och Dominica.

Också de amerikanska delstaterna Georgia, South Carolina och North Carolina håller ett öga på Irma om ovädret viker norrut. I Puerto Rico har man ställt in undervisningen inom statliga skolsystemet och på universiteten under tisdagen.

Undantagstillstånd i Florida

Floridas guvernör Rick Scott har utlyst undantagstillstånd i hela staten.

– Här i Florida förbereder vi alltid för det värsta och hoppas på det bästa, och även om Irmas bana inte är helt känd för oss just nu, har vi inte råd att vara oförberedda, sa han i ett uttalande på måndagseftermiddagen, enligt CNN.

Han förklarade vidare att åtgärden möjliggör för krispersonalen att kringgå byråkratin och snabbt agera i akuta lägen.

För en översättning av grafiken i tweeten nedan se bildspelet ovan:

Under måndagen befann sig Irma runt 600 kilometer öster om Läöarna (Leeward Islands) i Små Antillerna i Västindien vid Karibiska havet och för med sig vindar på 60 meter per sekund, skriver CNN. Vid Läöarna har man redan märkt av vågor som av amerikanska National Hurricabe Center (NHC) beskrivs som potentiellt livsfarliga.

Meteorologiska datamodeller visar hur stormen rör sig genom Karibien och i slutet av veckan vänder norrut.

– Det finns ett litet fönster. Om den svänger tidigare kan vi kanske se den glida förbi östkusten och ut mot havet, men det fönstret håller på att stängas snabbt. Det ser definitivt ut som att vi kommer att träffas av en jätteorkan, sa CNN:s meteorolog Tom Sater.

A single golf clap? Or a long standing ovation?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.