Hvordan komme i gang med TestComplete

Shomaila Kausar
Systek
Published in
6 min readMar 19, 2021

Det finnes et hav av verktøy å bruke for oss som jobber med test. Og det er lett å bli forvirret og motløs i møte med alle alternativene som er tilgjengelige. For å hjelpe deg i gang skal jeg og mine kollegaer i noen blogginnlegg fremover belyse ett og ett verktøy.

Først ut et testverktøyet TestComplete

TestComplete gjør det enklere for deg å lage automatiserte tester, og er et uvurderlig verktøy for oss som jobber med automatisering av funksjonell test på GUI nivå. TestComplete er en funksjonell automatisert testplattform utviklet av SmartBear Software. Med dette verktøyet får testere muligheten til å lage automatiserte tester for blant annet desktop applikasjoner, Web, Android og iOS-applikasjoner.

3 nivåer av testgjennomføring i TestComplete

En typisk testgjennomføring i TestComplete består som regel av tre nivåer, se figur under. Øverst i nivå 1 har du det som kalles Project suite. Project suiten kan inneholde et gitt antall projects/ test items, nivå 2. I hvert project/test item har man en eller flere keyword tests, nivå 3.

Videre skal jeg vise et eksempel på hvordan en testgjennomføring kan stykkes opp eller settes opp i en project suite.

Hva skal automatiseres?

Det er veldig viktig å spørre seg hva du skal automatisere før du starter. Du må som ved alle andre ting ha en plan. Og her må jeg nok skuffe deg allerede — du vil ikke kunne automatisere alt. Det er ikke kostnadseffektiv og muligens heller ikke mulig.

Les også: Automatisering av det ukjente

Hva skal du starte med da? Start med den delen av applikasjonen du kjenner godt. Hvis du er helt ny og ikke kjenner applikasjonen, men har fått utdelt test case-beskrivelser som du skal følge, vel da har jeg en oppskrift for deg — gå til neste punkt..

Forberedelser er alfa omega

Om du kjenner en del av systemet eller har en oppskrift foran deg: stykk det opp i mindre biter. Notér ned disse bitene på sticky notes eller lignende.

Eksemplet jeg bruker er test-caset “Ekspedér brev”. Den kan jeg dele opp i 4 biter. Da ser jeg med en gang at “innlogging” er noe jeg vil få bruk for ved andre tilfeller også, det samme gjelder muligens “opprettelse av sak” og “opprettelse av dokument”. Disse bør med andre ord lages slik at de kan gjenbrukes.

Jeg starter derfor å lage en testsuite i TestComplete med 4 forskjellige prosjekter: én for innlogging, én for opprettelse av sak, én for dokument-opprettelse og én for selve ekspedering. Som en del av dokumentbehandling i offentlige saksbehandlingssystemer må dokumentene ofte sendes til godkjenning. Du kan ha andre testcaser som går på dette. Med denne oppdelingen har du mye på plass for testcaser som går på oversendelse av dokumenter til godkjenning.

En ting til, i “Test Items” for testsuiten din kan du alltid skru av og på de forskjellige prosjektene som inngår i testsuiten. Du kan for eksempel kjøre suiten med kun de to første delene hvis de er klare, for så å fortsette på de andre senere ved enkelt å huke bort disse. Du kan også bruke denne testsuiten til å lage en sak med mange dokumenter ved å kjøre “Opprett dokument” flere ganger. Mulighetene er mange, og her er det bare å utforske videre når du har fått på plass en velfungerende testsuite.

“Record” med en plan i bakhodet

Nå som du fått en liten innføring i oppsett og struktur, er det på tide å starte med og faktisk lage testene. Jeg starter med “LoggInnSaksbehandler”, under denne lager jeg en keyword test for å logge inn. Her kan du klikke på den store røde knappen og du er i gang!

Men det er ikke bare tut og kjør når du skal recorde, også her er det viktig å ha en plan. Et godt tips her er at du kun bør utføre aktiviteter du mener skal være en del av testen. Hvis ikke får du en ryddejobb i etterkant.

TestComplete legger inn en del steg som går på for eksempel det faktum at du har beveget musepeker over forskjellige elementer på en side, disse kan du trygt slette. Hvis du ønsker å å recorde noen steg av gangen, kan du avbryte og så gjenoppta recordingen på et senere tidspunkt. Når du gjør dette, pleier TestComplete å legge inn en navigering som ikke trengs. Slett denne også fra keyword testen.

Tips til mer lesning: Hvorfor betale for gode testverktøy

Passord du legger inn når du tester innlogging er også fint å unngå og vise i klartekst. Det er mulig å legge inn dette som en variabel av typen “password” slik at man referer til dette og dermed kun ser ******* i selve keyword testen. i tillegg til dette kan du gjøre mye mer, men for oppstart så er det nok å vite at muligheten er mange.

Retest av testen

Når du har slettet ekstra steg og skjult passord, kan du kjøre en testrunde med testen du nettopp laget. Stopper den på et steg, vil du få muligheten til å få fikset dette med “intelligent fix” fra feilrapporten. Hvis dette ikke skjer får du en pekepinn på hva som er galt. Som oftes er det fordi man har fått en for spesifikk identifikasjon av et element.
Dette endrer du ved å klikke høyre museknapp på steget som feilet og velger å gå inn for å se på object mappingen. Du kan også klikke dobbelt på steget og på nytt peke på elementet som var årsaken til at testen stoppet opp. Når dette er gjort, går du inn i mappingen og endrer identifikatorene slik at de feks ikke referer til en spesifikk saksid eller noe slikt.

TestComplete kommer også med self healing nå, som inkluderer en viss AI i verktøyet som gjør at testen blir fikset mens den kjører. Denne funksjonen har jeg ikke rukket å prøve ut ennå.

Til slutt

Dette er en kort oppskrift for hvordan du kommer igang med TestComplete. Noen av dere vil stusse på hvorfor jeg deler opp testen i mindre biter. Jeg startet selv med store tester som kræsjet stadig vekk. Jo større testen er, jo større er mappings filen. Når den blir stor vil sannsynligheten for at identifikatorene er like på forskjellige elementer bli høyere, som igjen gjør at testen din stopper opp fordi den ikke finner korrekt element. Oppstykkingen og planlegging av test er noe som bør utføres uansett testverktøy.

Jeg håper du fikk litt starthjelp til å komme i gang med TestComplete. Trenger du hjelp til å komme i gang ytterligere, er det bare å ta kontakt. Vi i Systek kan hjelpe deg igang med kurs og opplæring rettet mot test av deres applikasjoner.

I vår neste fagblogg fra Test og Automatisering, vil du lære om testverktøyet Postman.

--

--