Jaettua suuntaa epävarmuudessa toimimiseen

Mikael Seppälä
Systems Change Finland
2 min readDec 10, 2020

Olemme erittäin hyviä toimimaan ilmiöiden kanssa, joiden suhteen voimme olla varmoja. Ilmiöiden parissa, joista emme voi olla varmoja, tarvitsemme lähestymistapoja, jotka mahdollistavat transformaatiota, jaetun ymmärryksen luomista ja yhteisöohjautuvuutta.

Emme voi löytää sitä yhtä tehdasta, joka on synnyttänyt ilmastonmuutoksen tai sitä valtaväylää, jonka rakentaminen on johtanut biodiversiteettikatoon. Kun emme voi tunnistaa suoria syitä tai vastuullisia tahoja näihin haasteisiin, perinteiset johtamisen ja ongelmanratkaisun tapamme eivät riitä vastaamaan niihin. Kenties laajan epävarmuuden vallitessa haasteiden ymmärtämisessä ja niihin vastaamisessa tulisi kiinnittää suoran ymmärtämisen tai suorien ratkaisujen lisäksi huomiota myös sosiaalisesti tuotetun informaation organisoinnin tapoihin.

Transformaatiossa toimijat muuttuvat suhteessa toisiinsa

Eräs merkittävimmistä organisaatioista, joka on ottanut kompleksisten haasteiden taklaamisen tavat tekemisensä ytimeen, on Euroopan unionin ilmastoaloite EIT Climate-KIC. Heidän tekemistään ohjaa pyrkimys transformaation eli ilmastoaiheiden parissa toimivien tahojen keskinäisen organisoitumisen ja muuttumisen edistämisen.

Transformaatio viittaa siihen, että että ei riitä, että kehitämme esimerkiksi vain ilmastomyönteisiä teknologioita, vaan samanaikaisesti meidän tulee muuttaa tapoja, joilla toimijat ovat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa.

Kuva: WBCSD — Unlocking Systems Transformation

EIT Climate-KIC edistää transformaatioita käytännössä Deep Demonstrations -aloitteiden avulla. Niiden tavoitteena on osoittaa, että monitoimijainen transformaatio on mahdollista.

Sen sijaan, että toimijat suunnittelevat muutoksen ennakkoon ja toteuttavat sen, transformaatio nähdään pikemminkin suuntana, jolla on aikanaan vaikutusta toimintaympäristössä oleviin tekijöihin, kuten esimerkiksi kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Aikanaan, koska transformaation tavoitteena ei ole suoraan vaikuttaa kasvihuonepäästöihin, vaan toimijoiden vuorovaikutuksen tapoihin, joiden sivutuotteina päästöt syntyvät.

Jatkuvan uudistumisen avaimet

Transformaation edistämisessä on keskeistä vuorovaikutuksen muotojen uudistaminen, ettei tekeminen jää vain kertaluontoiseksi panostukseksi, vaan jatkuvaksi uudistumisen tavaksi. Jaetun ymmärryksen luominen (engl. sensemaking) epäselvästä tai muuttuvasta kontekstista vaatii yhteisen oppimisen käytänteitä. Niiden toteuttaminen kysyy toimijoilta ajan ottamista kiireen keskellä, sillä ei riitä, että yksittäinen henkilö, projekti tai organisaatio oppii yksin, vaan että haasteen parissa toimivat tahot luovat jaettua ymmärrystä.

Kompleksisuustieteistä peräisin oleva itseohjautuvuuden käsite kuvaa järjestelmän tai sen toimijoiden kykyä luoda kollektiivista järjestystä, jota ei ole sen yksittäisissä osissa. Yhteisöohjautuvuuden käsite kuvaa sosiaalisissa konteksteissa itseohjautuvuuden luonnetta. Toimijoiden ja vuorovaikutuksen uudistamisessa yhteisön jaetun ymmärryksen luominen ja siihen perustuva yhteisöohjautuvuus edistävät uudenlaisia informaation organisoitumisen muotoja. Nämä voivat mahdollistaa laaja-alaisten ja epävarmuutta sisältäviin kollektiivisiin ilmiöihin vastaamisen perinteisiä työtapoja paremmin.

Artikkeli on julkaistu alunperin Tietojohtaminen ry:n Tietoasiantuntija-lehdessä 04/2020.

Innovaatioportfoliot

Innovaatioportfoliot ovat EIT Climate-KIC:in kompleksisuusjohtamisen käytänteitä painottavan toimintamallin ytimessä. Innovaatioportfolioista voi lukea lisää Sitran aihetta käsitelleen hankkeen sivulta: http://bit.ly/innovaatioportfoliot

Mikael Seppälä. 2020. Radikaali epävarmuus vaatii radikaalia yhteistoimintaa. Askelmerkkejä systeemiseen muutokseen innovaatioportfolioilla. Saatavissa: https://www.sitra.fi/julkaisut/radikaali-epavarmuus-vaatii-radikaalia-yhteistoimintaa/

Kiinnostuitko? Liity yhteisöömme!

Systems Change Finland — Systeeminen muutos Suomi ry edistää sellaisen yhteiskunnan syntyä, joka kykenee toimimaan systeemisten ja kompleksisten haasteiden kanssa.

Yhdistyksen tarkoitus on edistää lähestymistapojen soveltamista, jotka auttavat ihmisiä, organisaatioita ja yhteiskuntaa ymmärtämään ja toimimaan systeemien ja kompleksisuuden kanssa.

--

--

Mikael Seppälä
Systems Change Finland

📈 Project Manager #InnovationManagement & #Ecosystems @LaureaUAS | ⚡️ @systemschangefi #SystemsChange | 🔥 #SystemsThinking #Complexity