2022 HunBAN összefoglaló

Csillag Peter
Szilícium Grabowski
5 min readDec 26, 2022

Még csak karácsony második napja van de már nagyon utálom az édességet, hólyagos kiütéseim vannak a bejglitől, ráng az arcom, ha valaki étellel kínál és beteges, szadista gondolataim támadnak, ha töltött káposztát látok. Ha olvastok a következő napokban a halászleves gyilkosról, lehet én voltam…

Photo by Henley Design Studio on Unsplash

Futáshoz hideg van, a konditerem zárva, otthon meg akárhányszor megpróbálok edzeni, mindig kiderül, hogy karácsonyfaizzókat kell tekerni valamire, porszívózni kell, sütit enni, Kevin-t nézni, vagy mákot darálni. Erre az állapotra a legjobb gyógymód (a 2000m fölötti hegycsúcsok folytatólagosan elkövetett megmászásán kívül, ami sajnos nem túl családbarát) egy fűszeres forralt sör kortyolgatása és az elmúlt év HunBAN eredményeinek összefoglalása. Hát tessék.

A 2022-es HunBAN események:

2022-ben rendeztünk 5 pitch night-ot (ez az amikor a startup alapítók jönnek és 3 perc alatt elmondják mit csinálnak, mire és mennyi pénzt kérnek). Ezekre közel 70 jelentkezést kaptunk startupoktól, akik közül összesen kb 20 jutott be és pitch-elt az angyalok előtt. Voltak olyan csapatok, akik több körben is pitch-eltek (pl follow-on kört csináltak, vagy egy folyamatban lévő HunBAN-os befektetéshez kerestek társ befektetőket).

A startup jelentkezések közel ⅔-a érkezett ún. “network”-ből, azaz valamelyik portfolio cégtől, vagy a HunBAN angyalok ismeretségi köréből. Sok csapat került a network-be a HunBAN meetup-okon (érdemes oda is eljönni, smúzolni az angyalokkal, pizzát enni és potya sört inni), vagy HSUP-s (az összegyetemi startup program) / stb mentor programokon keresztül. A többiek csak simán jelentkeztek a hunban.eu weboldalon, vagy írtak az info@hunban.eu -ra. Nem mondom, hogy nem érdemes ennél több munkát beletenni, keresni a direkt kapcsolat lehetőségét a befektetőkkel, de akár egy sima levél is működik — már ha jól megírja valaki.

Volt 3 meetup-unk is 2022-ben, ezek 50–60 fő körüli, sztenderd meetup.com -os események, aktuális, a startup élethez, angyal befektetésekhez kapcsolódó témákat járnak körül. Okos emberek még okosabbakat mondanak, a legokosabb nézők figyelnek és tanulnak. Volt több startup is akik először a meetup-unkra jöttek el, ismerkedtek a témával, az angyalokkal, és mikor rájöttek, hogy csak mérsékelten gonosz rablógyilkosok vagyunk, jelentkeztek pitch-elni is. Kellemes és hasznos networking események a HunBAN meetupok az épp nem tőkét keresőknek is, csacsogunk és toltuk a sört-pizzát, mintha nem lenne holnap — a kalóriabevitelem centivel mérhető része már ilyen eseményeken történik… érdemes lenne valami fogyókúrás, sörfőző, esetleg pizza készítő startupba is fektetni.

A saját rendezvények mellett számtalan EBAN (anyukánk, a European Business Angel Network) konferencián, magyar és külföldi startup és befektető szervezetek konferenciáin vettünk részt, hoztuk és vittük a tudást, meg a névjegykártyára nyomtatott jó hírnevet.

Photo by Anthony DELANOIX on Unsplash

Tagok számában és aktivitási szintben is szépen fejlődött a HunBAN — hozzuk a startupoktól is elvárt növekedést :) 2022-ben dupláztunk, az év eleji 20 fő körüli tagság év végére 40 fő körülire bővült. Ez nem csak a megmozgatható, befektethető tőke mennyiségében jelent izgalmas növekedést, hanem az adott pillanatban aktív, befektetési lehetőséget, startupokat kereső angyalok számát is jobban kiegyensúlyozza. 2023-ra is hasonlóan gyors, akár a tagságot újra megduplázó növekedést tervezünk. Mindenkit szeretettel várunk, aki szeretne befektetni és megfelel a “Ne légy s@ggfej befektető!” etikai irányelvünknek. Különösen szeretnénk még több női befektetőt — és nem csak azért, hogy egy balatonszabadi-i nyugdíjas agronómus bácsi szavaival élve “Javítsuk a populáció ivararányát”, hanem azért is, mert ők azok akik még jobbá tehetik a HunBAN-t. (bár már most is rettenetesen nagyon jók vagyunk)

Photo by Duy Pham on Unsplash

És ami még izgalmasabb, a befektetések száma, a tagok jelenlegi és jövőre tervezett aktivitása (bocs, de nem írhatok pontos számokat, a HunBAN angyalok tarkón vernék egy fagyasztott pörölycápával, ha nyilvánosan a zsebükben turkálnék):

-10 db körüli befektetés volt, ami a HunBAN-hoz köthető — azaz HunBAN eseményen találkoztak a startupok és az angyalok — amiből aztán befektetés született.

-15 körüli HunBAN angyal fektetett be ezekbe a startup-okba, szinte minden deal szindikált volt, azaz több angyal fektetett be (akár nem HunBAN tagokkal, intézményi befektetőkkel együtt). Angyalból a több — jobb.

-Az aktív angyalok közül meglepően sok, kb 60% — 4 db, vagy több startupba fektetett be 2022-ben. Én édes testvéremként, szívemből szeretek minden HunBAN tagot, de az aktívan befektetőket a startupok talán kicsit jobban szeretik. És ki ne szeretne szeretve lenni, ugye?

-Az angyalok szinte 100%-a azt mondta, hogy 100k EUR alatt szeret egy deal-be fektetni (a diverzifikáció az egyik legszebb magyar szó szerintem, pedig nem is magyar), nagy részük 10–25k közt fektett be legszívesebben egy körben (ezért is fontosak a szindikált deal-ek, alacsonyan tartva az egyéni kockázatot, mégis elég likviditást nyújtva a startupoknak), de populáris még az 5–10k és a 25–50k-s intervallum is.

-jövőre — 2023-ra — a HunBAN angyalok jelentős része 20k EUR körüli összeggel 1–2 befektetést tervez, de meglepően sokan terveznek 100k feletti összeggel, akár 5-10-20 befektetést. Pénz szag és a startup-angyal párosodást segítő feromonok lengik majd körül a HunBAN-t 2023-ban.

-Összefoglalva, már idén is jól tolták a HunBAN angyalok (gratulálok mindenkinek, és egy kicsit magamnak is), ám a HunBAN vonat jövőre még gyorsabban zakatol. Az alapok, intézményi befektetők óvatosabbá válásával, a kiszáradó befektetési piacon, várhatóan csökkenő startup értékelések mellett extra fontos, hogy az angyalok befektetési kedve nem csökken, sok korai fázisú startupnak tudunk majd finanszírozást nyújtani, a növekedésüket segíteni — pénzzel, tudással, network-el, na meg pizzával és sörrel. Kinek mije van, ugye…

Addig is kellemes szilveszterezést mindenkinek és boldog új évet!

Photo by Andreas Dress on Unsplash

--

--

Csillag Peter
Szilícium Grabowski

Exploring the borderlands of people, tech, and business. I worked in every position a growing tech company may have, now I mentor, invest and advise.