AIOps’un Geleceği

Nur Melis Öztürk
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readSep 13, 2023

Günümüzde işletmeler, karmaşık ve dinamik IT altyapılarıyla karşı karşıya. Hızlı teknolojik gelişmeler, IT operasyonlarını daha zorlu hale getiriyor. İşte tam bu noktada, AIOps, gelişmiş yapay zeka ve otomasyon teknolojileriyle IT yönetimini dönüştürme potansiyeline sahip bir çözüm olarak parlıyor.

Bu makalede, AIOps’un bugünü ve yarınına dair geleceği ele alacağız, bu heyecan verici teknolojinin IT dünyasındaki rolünü ve işletmeler için neden vazgeçilmez olduğunu inceleyeceğiz.

Geleneksel IT yönetimi yöntemleri, hızla değişen dijital dünyanın ihtiyaçlarına ayak uydurmakta zorlanıyor. Burada AIOps devreye giriyor ve işletmelerin bu zorluklarla başa çıkmasına yardımcı oluyor. AIOps, büyük veri analitiği, makine öğrenimi ve otomasyonun gücünü bir araya getirerek, IT operasyonlarını daha verimli hale getiriyor. Gelecekte, AIOps’un daha da önemli bir rol oynaması bekleniyor. Özellikle, işletmelerin karmaşık veri setlerinden anlamlı bilgiler çıkararak hızlı kararlar almasına yardımcı olacak ve kesintisiz bir hizmet sağlamak için otomatik müdahale yeteneklerini artıracak.

Analytics Insight’ın raporlarına göre, küresel AIOps pazarının 2020–2025 döneminde %43,7'lik bir yıllık büyüme beklendiğini tahmin etmektedir. AIOps Pazarının 2019 yılındaki 510,12 milyon Dolar değerinden 2025 yılında 3127,44 milyon Dolar değerine ulaşacağı tahmin edilmektedir. Ayrıca yakın tarihli bir Harvard Business Review makalesine göre, büyük işletmelerden CIO’larla yapılan küresel bir anket, AIOps’un modern BT ortamlarını yönetmek için neden kritik bir parça haline geldiğini vurgulamaktadır: Öyle ki, ankete katılan CIO’ların %89'u, dijital dönüşümlerinin son 12 ayda hızlandığını ve %58'i bunun önümüzdeki yıl daha da hızlanacağını belirtmiştir. Yani şirketler dijital dönüşüme ayak uydurmak konusunda hem fikir diyebiliriz.

2020–2025 yılları arası Küresel AIOps Pazarı (Analytics Insight)

AIOps çözümleri, IT altyapısından gelen büyük miktarda veriyi analiz ederek anormallikleri tespit edebilir dedik bunula birlikte AIOps’un geleceği bir çok önemli fayda getirebilir. Bunlar;

· Daha iyi performans izleme: AIOps çözümleri, IT altyapısının performansını sürekli olarak izlemek ve eğilimleri tespit etmek için kullanılabilir. Bu, sorunları daha erken teşhis etmeye ve çözmeye yardımcı olabilir.

· Daha hızlı sorun teşhisi: AIOps çözümleri, IT altyapısından gelen büyük miktarda veriyi analiz ederek sorunları daha hızlı teşhis edebilir. Bu, kesinti sürelerini azaltmaya ve müşteri memnuniyetini artırmaya yardımcı olabilir.

· Daha az insan hatası: AIOps çözümleri, IT operasyonlarını otomatikleştirerek insan hatasını azaltabilir. Bu, verimliliği artırmaya ve maliyetleri düşürmeye yardımcı olabilir.

· Daha fazla verimlilik: AIOps çözümleri, IT operasyonlarını daha verimli hale getirebilir.

· Daha iyi müşteri deneyimi: AIOps çözümleri, müşteri deneyimini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, müşteri memnuniyetini artırmaya ve müşteri elde tutma oranlarını yükseltmeye yardımcı olabilir.

Aslında kuruluşların büyük bölümü hemen hemen aynı şeyi istiyor: Yatırımların hızlı bir şekilde geri dönüştürülebilmesini sağlayan, kolayca kullanıma alınabilen, fazla masraf gerektirmeyen ve birden fazla izleme aracına entegre olabilen bir araç. Sonuç olarak da AIOps makine öğrenimi, bu ihtiyaçları karşılayabiecek bir teknoloji. Bu da önümüzdeki dönemde otomasyon açısından en kilit teknolojilerden biri haline gelmesini sağlayacak bu da kuruluşların BT operasyonlarını kolaylaştırmasına ve verimliliği artırmasına olanak tanıyacak. Rutin görevleri otomatikleştirerek, bakım sorunlarını tahmin ederek, ağ performansını optimize ederek ve güvenlik tehditlerini tespit ederek iş ortamında devrim yaratacak diyebiliriz. AIOps’u benimseyen kuruluşlar, maliyetleri düşürerek, çalışma süresini iyileştirerek ve müşteri deneyimini geliştirerek rekabet avantajı elde edecek. AIOps için gelecek parlak ve önümüzdeki yıllarda daha fazla kuruluşun bu teknolojiyi benimsediğini görmeyi bekleyebiliriz.

--

--