Backup ve Snapshot Arasındaki Fark

Ömer Kaburcuk
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
2 min readOct 3, 2022

Backup vs Snapshot

Merhaba,

Sizlere backup ve snapshot kavramlarından ve bunların veriler üzerindeki etkilerinden bahsedeceğim. Karıştırılması muhtemelen olan bu konuları detaylarına dokunarak soru işaretlerini gidereceğiz. Çay ve kahvelerimizde hazırsa incelememize başlayabiliriz.

Backup Nedir?

Öncelikle veri yedekleme nedir? Sorusuyla konuyu temel bir şekilde ele alalım. Veri yedekleme, fiziksel veya sanal dosyaların ya da veritabanlarının, ekipman arızası veya felaket durumunda (disaster recovery) koruma için bir konuma kopyalanması anlamına gelir. Verileri yedekleme süreci, başarılı bir olağanüstü durum kurtarma planı için çok önemlidir. Bu olağan üstü durumlar nelerdir? Hadi bu konulara birlikte göz atalım:

· Hatalı yazılım

· Veri bozulması

· Donanım arızası

· Kötü amaçlı yazılımlar

· Kullanıcı hatası

· Doğal afetler

Gibi durumlar yedekleme ihtiyacı gerektirmektedir. Özetlemek gerekirse, veriler herkes için önemlidir ve sağlıklı bir şekilde yedeğinizin olması için en az 3 farklı kopya bulundurmanız gerekmektedir. Yedeklemeler ihtiyaca göre farklı türlerdedir, bunlar:

1. Full backup: Sistem verilerinin tamamını kopyalar.

2. Differential backup: Tam yedeklemeden buyana değişen verileri yedekler.

3. Incremental backup: Son yedeklemeden itibaren değişen verileri yedekler.

Snapshot Nedir?

Yedeklemeyi ve türlerini incelediğimize göre snapshot kavramına da geniş bir perspektiften bakarak aralarındaki farkları inceleyebiliriz. Peki nedir bu snapshot? Hangi durumlarda kullanılır? sorularına cevap arayalım.

Snapshot, sunucunuzun dosya sisteminin belirli bir dönemdeki anlık “resmi” anlamına gelir. Bu resim, tüm dosya sistemini anlık görüntü çekildiği zamanki gibi kavrar. Bir snapshot, sunucuyu geri yüklemeye çalıştığında, sunucu tam olarak anlık görüntünün alındığı zamanki haline geri döner ve snapshotlar kısa süreli depolama için tasarlanmıştır. Alan ayrıldığında, yeni anlık görüntüler sonunda eskilerin üzerine yazılır. Bu nedenle, anlık görüntüler genellikle yalnızca sunucunuzun en son sürümüne geri dönmek istiyorsanız kullanılması mantıklıdır.

Snapshot Ne zaman Kullanılmalıdır?

Snapshotlar, sisteminize zarar verebilecek bir güncelleme yapıyorsanız, sunucuyu bir geliştirme veya test ortamı gibi kullanacaksanız ideal bir araçtır. Snapshotlar, sistem de takip edilmediği sürece tehlikelidir ve makinenizin performansını da etkileyebilir. Bir snapshot’ın 72 saatten fazla çalıştırılması önerilir.

Snapshot Ve Backup Arasındaki Farklar Nelerdir?

Snapshot ve backup kavramlarını da tanımladığımıza göre arasındaki farkları rahatlıkla inceleyebiliriz.

Snapshot bir yedekleme değildir!

Yukarıda da ifade edildiği gibi snapshot bir yedekleme yöntemi değildir. Bu iki kavram oldukça birbirinden farklıdır. Şimdi bu farklılıkları aşağıdaki gibi inceleyelim:

Sonuç olarak; veri üzerinde yapılacak işlem bilinmediği takdirde sistem üzerinde sağlıklı çalışma yapılamaz ve olağanüstü durumlarda yedeğe geri dönüş yapılamaz.

Vakit ayırdığınız için teşekkür ederim.

--

--