Backup(Yedekleme) — I

Serife Harman
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
2 min readMay 16, 2022

Merhabalar, bu yazı serisinde Backup’a (yedeklemeye)kısa bir giriş yapacağım.

Backup(Yedekleme) Nedir?

Yedekleme genel anlamıyla bilgisayar sisteminizi işlevsel kılan temel birimlerin, üzerinde çalışan yazılımların ve depolanan verilerin, arıza, hata ve hasar durumlarında çalışmaların kesintiye uğramaması için veya geri dönülemez biçimde kaybolmasını engellemek amacıyla birden fazla kopya halinde bulundurulmasını sağlayan işlemdir.

Veri Yedeklemenin Önemi Nedir?

Veri yedekleme bireysel ve kurumsal kullanıcılar için oldukça önemlidir. Veri yedekleme sayesinde şirketler için sonradan düzeltilmesi mümkün olmayan birçok hata önceden engellenmiş olur. Veri yedekleme işlemi, Şirketlerin çalışma prosedürlerini en sağlıklı ve en iyi şekilde yönetmelerini sağlamak için olmazsa olmazdır. Dünyanın en iyi sistemlerinde dahi aksaklık olabiliyor. Bu sebeple ana sisteme yapılan yatırım ne kadar büyük olursa olsun, uygun bir yedekleme altyapısı gerekiyor. Böylece hem yedekli altyapılar hem de yedeği alınan veriler bu sayede yaşanan kesintiler kullanıcılara hiç yansımadan ortadan kaldırılabiliyor. İşletmelerin birçoğu zorunlu oldukları kanunları yerine getirebilmek için verilerinin yedeklerini tutmakla yükümlü kalabiliyor. Birçok işletmenin kanunun belirlediği ölçüde geriye dönük raporlama yapabilmesi gerekiyor.

Backup (Yedekleme) Türleri

Backup (Yedekleme) Türleri Nasıl Çalışır?

  • Full Backup (Tam yedekleme): Backup işlemi için yapılandırılan verilerin tüm kopyasının alınmasıdır.
  • Incremental Backup (Artımlı yedekleme): Daha önce yapılan full backuptan sonraki değişmiş olan verileri yedekler.
  • Differential Backup (Diferansiyel yedekleme): En son yapılan backuptan sonra değişen verileri yedekler.
  • Synthetic Backup (Sentetik yedekleme): Bu backup türünde öncelikle full backup alınır bir yere depolandıktan sonra ardından incremental backup alınır. Daha sonra full ve incremental backuplar birleştirir.
  • Continuous Backup (Sürekli yedekleme): Verileri gerçek zamanlı ve sürekli olarak izler. Değişiklik olması durumunda dosya hemen yedeklenir.
  • Mirror Backup (Ayna Backup): Aldığınız backup’ın aynısının farklı bir yere daha alınmasını sağlar, yedek aldığımız verinin aynalaması denilebilir.

Backup (Yedekleme) Yapılması İçin Gerekenler Nelerdir?

Backup işleminin yapılabilmesi için bazı yazılım ve donanımların çalışır durumda ve uyumlu olması gerekir. Ayrıca, backup alınacak bir kaynağın da olması gerekir. Kaynak; backup alınacak olan verilerin işlem sırasında bulunduğu ortama verilen addır.

Kaynak: https://4.bp.blogspot.com/J5tfZ4uatps/Uodr4rvGd_I/AAAAAAAAAX0/L1I9vDbzds/s1600/backup1.jpg

--

--