Blockchain

Bünyamin Topan
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
2 min readNov 15, 2021

--

Kripto paralarla birlikte ismini her yerde duyduğumuz blockchain (blokzincir) teknolojisi kendisinden farklı alanlarda da bahsettireceğe benziyor.

Peki blokzincir aslında nedir?

Blockchain (Blokzincir) denilince aklımıza gelen ilk şey kripto paralar hatta tek başına Bitcoin oluyor.

Geleneksel ve sosyal medyada kripto paralarla ilgili her gün yeni bir gelişmeyi , ülkelerin ve çok uluslu firmaların bununla ilgili düzenlemelerini, iş yapış şekillerini buna nasıl uydurmaya çalıştıklarını okuyoruz veya dinlliyoruz.

PayPal’ın Bitcoin ile ödeme kabul etmeye başlacağını duyurması, Tesla’nın Bitcoin ile satış yapmaya başlaması, çok uluslu şirketlerin portföylerinde kripto paralara da yer vereceklerini duyurması aslında dünyada bir dönüşümün ayak izlerini gösteriyor.

Gelecek bilimciler tarafından yıkıcı bir teknoloji olarak tanımlanan Blokzincir Teknolojisi aslında “Kripto Para” kavramından daha geniş bir alanı ilgilendiriyor.

Yıllardır kullanılmakta olan yazılım ve iletişim teknolojilerinin özel bir kurgu ile bir araya getirilmesi ile oluşturulan bu teknoloji, temelde internet üzerinde yürütülmekte olan iş süreçlerinindeki güven sorununa matematiksel bir çözüm getiriyor.

Bizim daha çok kripto paralarla birlikte haberdar olduğumuz blockchain (blokzincir) teknolojisi aslında nedir, nasıl çalışır bunu biraz anlamaya çalışalım.

İlk blokzinciri 2008 yılının Ekim ayında Satoshi Nakamoto lakaplı bir kişi, grup veya şirket tarafından ( kaynağı hala gizemini korumaktadır) , kavramsal olarak açıklandı ve bir yıl sonrada ilk uygulaması olan Bitcoin duyuruldu.

Bu sayede ilk dijital para oldu ve pek çok uygulama içinde bir milat oldu.

Blokzincir Teknolojisi Nedir, Nasıl çalışır?

Blokzincir teknolojisi, dağıtılmış bir veritabanı ya da paylaşılmış kayıt (muhasebe) defteri olarak tanımlanabilir.

Bu deftere kaydedilecek kayıtlar (örneğin: para transferi, demirbaş girdisi, müşteri bilgisinin herbiri ayrı birer kayıt olabilir) belirli aralıklarla birleştirilerek, şifrelenir ve imzalanarak blok olarak tabir edilen yapıların içerisine kaydedilir.

Her bir blok bir öncekinin imzasını ve zaman damgasını içerecek şekilde oluşturulduğundan eşsizdir ve taklit edilemez. Bloklar bu şekilde birbirine bağlanarak blokzinciri büyümeye devam eder.

Bu blokların dijital kayıt defterine işlenerek ağdaki milyonlarca bilgisayara dağıtılmasıyla birlikte geriye dönük olarak sadece okunabilir ancak değiştirilemez bir özellik kazanırlar.

Bu karakteristiği ile güvenin esas tutulduğu tapu, nüfüs , evlendirme, tedarik zinciri, finans, noterlik gibi merkezi yapıların varlığını sorgularken pek çok sektörü ve iş süreçlerini derinden etkilemesi beklenmektedir.

--

--

Bünyamin Topan
Turk Telekom Bulut Teknolojileri

Merhaba, Dijital Dönüşümün Dijital Moderleşmeye Evrildiği bu yolculukta sizlerle tecrübelerimizi paylaşıyor olacağım.