Bulut Bilişim

Ayca Akcay
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readOct 11, 2021

Giriş seviyede temel kavramlar #Cloud 101

Bulut Bilişim Nedir?

Genel bir tanım yapmak gerekirse; bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin tümü.

Bulut bilişim bu çoklu yönüyle bir ürün değil, hizmettir.

Peki neden bulut bilişime yoğun bir geçiş süreci içerisindeyiz? Sağladığı avantajlar ve temel unsurları neler, şimdi onlara bakalım.

Bulut Bilişimin Temel Unsurları

  • Düşük donanım maliyeti
  • Gelişmiş performans
  • Düşük yazılım maliyeti
  • Anında güncelleme
  • Sınırsız depolama kapasitesi
  • Artırılmış veri güvenliği
  • İşletim sistemleri arasında geliştirilmiş uyum
  • Artırılmış dosya formatı uyumu
  • Grup çalışması

Hizmet Sunum Modelleri

SaaS (Hizmet Olarak Yazılım)

Bulut tabanlı yazılım veya bulut uygulamaları olarak da bilinen SaaS, bulut ortamında barındırılan ve bir web tarayıcısı, özel olarak ayrılmış bir masaüstü istemcisi ya da masaüstü ya da mobil işletim sisteminizle entegre bir API aracılığıyla eriştiğiniz ve kullandığınız uygulama yazılımıdır. Çoğu durumda, SaaS kullanıcıları aylık ya da yıllık abonelik ücreti öder; bazıları gerçek kullanımınıza dayalı olarak “kullandığın kadar öde” fiyatlandırma modeli sunabilir.

Yukarıdaki görselde görüldüğü üzere, SaaS size yönetilecek bir alan bırakmaz. Günlük hayatta sık kullanılan bazı SaaS örnekleri: Dropbox, iCloud, Gmail, Google Drive, Slack.

PaaS(Hizmet Olarak Platform)

Platform hizmeti (PaaS) modelinde, bulut sağlayıcıları genellikle işletim sistemi, programlama dili yürütme ortamı, veri tabanı ve web sunucularını içeren bir bilgi işleme platformunu dağıtmaktadır.

Uygulama geliştiricileri bir bulut platformunda kendi yazılım çözümlerini satın alma masraflarını, zorluklarını çekmeden ve temelinde bulunan donanım ve yazılım katmanlarını yönetmesine gerek olmadan geliştirebilir ve çalıştırabilir.

IaaS(Infrastructure as a Servis)

Bu en temel bulut hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makinalar olarak sunarlar. IaaS, kuruluşlara ihtiyaçlarına göre temel bilgi işlem kaynakları sağlar. IaaS ile kurumlar gereksinimleri arttıkça bilgi işlem güçlerini ölçeklendirebilir ve kaynaklarını verimli şekilde kullanabilir.

Bulut Sağlayıcılar Nedir?

Altyapı hizmetlerini sağlayan 3.taraf şirketlerdir. Örneğin Amazon AWS, Microsoft Azure, Google Cloud, Alibaba(Çin pazarı için önemli), IBM Cloud.

Global Bulut Oyuncuları

Bulut Bilişim Yerleşim Modelleri

Genel Bulut(Public)

Genel bulut ortamları, üçüncü taraf bulut sağlayıcılarına aittir ve bu taraflarca işletilir. Bu hizmet sağlayıcıları, sunucu ve depolama gibi bilgi işlem kaynaklarını İnternet üzerinden sunar. Microsoft Azure, genel buluta bir örnektir. Genel bulutta tüm donanım, yazılım ve diğer destekleyici altyapı bulut sağlayıcısına aittir ve bu sağlayıcı tarafından yönetilir.

Özel Bulut(Private)

Özel bulut, bulut bilgi işlem kaynaklarının özel olarak tek bir işletme veya kuruluş tarafından kullanılması anlamına gelir. Özel bulut, şirketin kendi veri merkezinde fiziksel olarak bulunabilir. Bazı şirketler, kendi özel bulutlarını barındırması için üçüncü taraf bir hizmet sağlayıcısı ile çalışabilir. Özel bulutta hizmetler ve altyapı özel bir ağ üzerinden sağlanır.

Hibrit Bulut(Hybrid)

Hibrit bulut, genel ve özel bulutu, ikisi arasında veri ve uygulama paylaşımına olanak tanıyan bir teknoloji aracılığıyla birbirine bağlayarak birleştirir. Verilerin ve uygulamaların özel ve genel bulut arasında taşınmasına olanak tanıyan hibrit bulut, işinize daha fazla esneklik ve dağıtım seçeneği sunarken mevcut altyapınızın, güvenlik ve uyumluluk süreçlerinizin iyileştirilmesine yardımcı olur.

Topluluk Bulutu(Community)

Bulut üzerinde aldığımız herhangi bir hizmeti eğer birkaç şirket ile ortak kullanıyorsak, buna Community Cloud denir. Çok sık kullanılmaz.

Sunucu Barındırma Hizmeti

Sunucu barındırma hizmeti sahip olduğumuz donanımların bir veri merkezine çalıştırılması, gerekli enerji, soğutma, bakım, internet ve benzeri hizmetlerin veri merkezi üzerinden sağlanması hizmetidir.

Sunucu barındırma ile sağlanan hizmetler

Bulut bilişim giriş seviyesinde önemli kavramlar bunlardı. Bu konuda notlar paylaşmaya devam edeceğim.

Kaynak:

Türk Telekom Bulut Bilişim Kampı Ders Sunumları

Sunumları gerçekleştiren Ali Murat Ünsal’ a ayrıca teşekkürler!

--

--