Bulut Bilişim Nedir?

Taha Zereyak
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readJul 21, 2023

Öncelikle belirtmek isterim ki bu makale serisi en temel düzeyden Bulut Servis sağlayıcılarını tanıtmakla başlayıp. AWS üzerine derinlemesine bir makale serisine dönüşecektir. Burada amaç Cloud Provider’ların bize sunduğu faydaları anlayıp temellendirmek ve bunları örneklerle deneyimleme olacaktır. Lafı fazla uzatmadan makale serisini başlatalım. Keyifli okumalar…

Bölüm 1 Bulut ???:

Cloud Provider’lar (bulut servis sağlayıcılarını) tanıtmadan önce Bulut ne demek, faydaları nelerdir bunu anlamaya çalışalım. Gelişen internet çağı ile beraber artan websiteleri ve internet dünyasına olan talep büyük ölçekli sunuculara ihtiyaç olmasına sebep olmuştur. Firmalar ilk başlarda altyapılarını kendileri oluşturmayı seçtiler.

Resim 0.0

Başlangıçta güzel gitse de ilerleyen dönemlerde bu sistemleri yönetmek ve erişilebilir kılmanın zorluğu katlanarak artmasının yanı sıra birçok firma altyapı için büyük ve öngörülemeyen bütçeler ayırmak zorunda kaldı. Bunun sonucunda firmalara hazır altyapı servisleri sunan vendorlara(tedarikçilere) olan ihtiyaç arttı. Bu ihtiyaç Cloud Provider’ların ortaya çıkmasında tetikleyici rol oynamıştır.

Resim 0.1

Bulut servis sağlayıcıları sayesinde Resim0.1'deki gibi daha profesyonel infrastructure’lar kurulmaya başlandı. Bu profesyonel infrastructure’lar(altyapılar) ile hiç bir fiziksel bağlantımız olmadan teorik olarak sınırsız depolama alanları ve bilgisayar sistemlerine erişim sağlayabilmeye başladık. Bu da zaman içinde bulut / bulut bilişim olarak adlandırıldı.

Bölüm 2 Bulut Bilişim Avantajları :

Cloud Provider’ların sağladığı avantajları şu şekilde listeleyebiliriz.

  1. Esneklik ve Ölçeklenebilirlik: İhtiyaçlara göre kaynakları esnek bir şekilde sağlayarak, işletmelerin gereksinimlerine hızlıca yanıt verme ve maliyetleri optimize etme imkanı sağlarlar.
  2. Yüksek Erişilebilirlik ve Sürekli Hizmet: Yedekleme ve veri replikasyonu ile kesintisiz hizmet sunarak, kullanıcıların sürekli erişilebilirlik ve minimum kesinti süreleri elde etmelerini sağlarlar.
  3. Maliyet Tasarrufu: Geleneksel altyapıya kıyasla daha ekonomik olabilirler, donanım ve bakım maliyetlerini azaltarak, düşük maliyetli abonelik veya kullanım tabanlı ödeme modelleri sunarlar.
  4. Kolay Yönetim: Altyapı yönetimini ve bakımını üstlenerek, işletmelerin IT kaynaklarını stratejik projelere odaklamalarını ve operasyonel yükleri azaltmalarını sağlarlar.
  5. Veri Güvenliği ve Yedekleme: Güvenlik önlemleri ve veri yedeklemesiyle veri güvenliğini sağlayarak, kullanıcıların veri kaybı riskini azaltırken güvenli bir ortam sunarlar.

Ancak şunu da eklemek lazım. Bulut hizmetleri ile en büyük mantık değişimlerinden biri mimari anlamda olmuştur. Daha önceleri ihtiyaca göre uzun vadeli planlamalar yapılırken artık kısa vadeli mimari yapı oluşturulmaya başlanmıştır.

Örneğin;

Yıl bazında 100TB depolamaya ihtiyaç olacaksa bunu önceden alıp sistemimize entegre ediyorduk. Kullanım 100TB olmazsa boşuna maaliyet ortaya çıkıyor. 100 TB’ı aşarsa işlerde aksamalar ve gecikmeler meydana geliyordu. Ancak bulut ise bize haftalık hatta günlük ihtiyaca göre kaynakları arttırıp azaltma esnekliği sağlıyor. Burayı fazla uzatmayalım, ileride yazılacak makalelerde maaliyet hesapları(cost optimization) ve yatayda ölçeklenme(horizontal scaling) konularında buraya daha detaylı değiniriz.

Bölüm 3 Bulut Servis Sağlayıcıları:

Bulut bilişim nedir temel olarak anladıysak bu hizmeti sunan ve güncel olarak sektörde rol alan bulut servis sağlayıcılarına göz atalım.

Resim 0.3

Resim 0.3 te görüldüğü üzere cloud providerlara örnek olarak. AWS, Azure, DigitalOcean, AlibabaCloud, GoogleCloud örnek gösterilebilir. Bu devasa firmalara bakarak bile ne denli önemli ve büyük bir sektör olduğu anlaşılacaktır.

Bulut Bilişim Nedir yazımızla buluta dair temel konuları anlatmaya çalıştık. Bir sonraki “Hangi Cloud Provider?” yazımızda Cloud Providerların biribirlerine oranla avantajları ve dezavantajlarını değerlendirmeye çalışacağız. Sonraki yazılarda görüşmek üzere …

Originally published at https://medium.com on July 21, 2023.

--

--