Bulut Mühendisligine Nereden Başlamalıyım?

Eyup Aktas
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
2 min readSep 27, 2022

Günümüzde popüler olarak karşımıza çıkan Bulut mühendisliği (Cloud engineer) kavramından ve Bulut mühendisi ne yapar, bulut mühendisi olmak için ne yapılmalı gibi konularından yeni başlayanlara veya bu alanda ilerlemek isteyenlere rehber olması adına kısaca bahsedeceğim.

Bulut Mühendisi Nedir?

Bulut mühendisi geleneksel legacy sistemlerden ziyade public ve private olarak firmaların sunucularını veya servislerini barındırdığı veri depolama sistemleridir. Günümüzde birçok kuruluş, veri depolamasını legacy sistemlerden bulut tabanlı sistemlere taşıyor, buda firmalar için fazla güvenlik, daha hızlı erişim ve daha fazla esneklik ve depolama sağlıyor.

Bulut mühendisinin bilmesi gerekenler.Burada her firmanın isterleri farklıdır benim değinmek istediğim. Aşağıdaki başlıklarda bilgisi olması bu alanda ilerlemesini hızlandıracaktır.

1. Linux: Temel linux komutlarını, makinelere nasıl login olunacağını, hangi user ne yetkilerinin olduğunu, dosya sistemini, bir dosyanın nasıl oluşturulacağını ve nasıl yetkilendirme yapılacağını bilmeniz size fayda sağlayacaktır.

2. Docker; Docker ve repolarının oluşturulması ve kullanılacak komutların bilinmesi gerekmektedir. Dockerın çok fazla özelliği var fakat bizim konteyner yapısı için kullandığımız komutların çok derinlemesine olmasa da konteyner platformu için gerekli paremetereleri bilmek yeterli olacaktır.

3. Network: Network bilginiz olması gerekir. IP, Range ve Subnet kavramlarına hakim olmanız. Http-https-tcp protokollerinin kullanım alanlarını bilmeniz gerekir.

4. Güvenlik: IT sectoründe en önemli alan güvenlik olduğu için burada da kritik olarak karşımıza çıkmaktadır. Genel hatları ile güvenlik katmanlarını ve uygulanın policy yapısını bilmemiz gerekir.

5. Veritabanı: Veritabanlarının nasıl kullanıldığı ve yönetildiğini konusunda derin bilgimiz olmasa da bir veritabanın nasıl çalıştığını ve neler yapabildiğini bilmemiz gerekir.

6. Otomasyon: Otomasyon sadece bulut mühendisliği alanında değil IT sektöründe çalışan herkesin en az tane otomasyon uygulaması bilmesi gerekir . Buda şirketlerin bünyesinde gerçekleşen rutin işleri otomotize etmesi ve ileriye dönük şirkete hen zaman hemde insan kaynağı için fayda sağlar. Otomasyon toolları Ansible, terraform, puppet,chef vb. diyebilirim.

7. Kubernetes: Tüm bulut yapısının temelinde kubernetes kullanılır. Kubernetes bilmek diğer bulut sağlayıcılarına da kısa sürede alışmayı sağlar. Bulut yapılarında çalışma mantığı birbirlerine çok yakınır. Kubernetes dağıtımdan, düzenlemeye, ölçeklemeye ve yönetmeye kadar tüm parametreleri içine alır. Kubernetesin değerini bilen şirketler microservis mimariye geçiş işlemlerini yapmaktadır. Buda bulut mühendisi talebini artırmaktadır.

8. Monitoring: İzleme toolları her bulut sağlayıcısının izlemesi gereken servisler vardır. Bunları public cloud ortamında veya private cloud ortamında ihtiyac olarak karşımıza çıkmaktadır.

9. Cloud Provider: AWS, Google cloud ve Azure public olarak hizmet veren bulut yapılarıdır. Bunlar haricinde sirketler kendi bünyesinde private cloud dedikleri ortamları kurarak microservis yapısına uygulamalarini taşımaktadırlar. Burada Bulut sağlayıcıların çalışma mantığı birbirlerine benzerdir birtanesinde uzmanlaşınca diğerlerine alışma daha hızlı olmaktadır.

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Zihin açıcı okumalarda buluşmak dileğiyle :)

--

--