Ertelemek

Aslında bu yazıyı daha önce yazacaktım.

Rümeysa Aktop
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
2 min readFeb 19, 2023

--

Bir erteleyicinin beyni

Ertelemek; günlük hayatta hepimizin yaptığı, hayatımızı uzun dönemde olumsuz etkileyen bir davranış biçimidir. Kendimize bir şeyler yapmamız gerektiğinde, birçok sebep bulup, daha sonra yapacağımızı düşünerek ertelemek kolay bir çözüm gibi görünebilir. Ancak ertelemek, zaman içinde işlerin birikmesine, kaygıya ve stresle baş etmek için daha az zamanımızın kalmasına yol açar.

Ertelemenin nedeni, beynimizin doğal bir mekanizması olan anlık tatmin ile ilgilidir. Bir şeyi yapmak yerine, anında zevk veren bir şey yapmayı tercih etmek, beynimizde ödül merkezlerini tetikler ve kısa vadede mutluluk verir. Ancak, uzun vadede, ertelemek işlerin birikmesine ve daha sonra daha fazla stresle başa çıkmamıza neden olur.

Yanlış zaman yönetimi, kenimize inancımız, göreve dair hissedilen rahatsızlık, mükemmeliyetçilik, başarısızlık korkusu, gerçekdışı beklentiler gibi nedenler; iş yapmada isteksizlik, işi sonra yapacağına dair söz verme ve kendini haklı çıkarmak için bahaneler üretmeyle ertelemeye neden olmaktadır.

Ertelemeyi önlemek için size bir kaç öneride bulunabilirim. Ama en iyi önerim Tim Urban’ın “Inside the mind of a master procrastinator” adlı TED konuşmasını izlemeniz olacaktır. Bu konuşma, benim de olduğu gibi bir çok insanın ertelemenin nasıl çalıştığına dair daha derin bir anlayış kazanabileceği eğlenceli bir kaynak.

Ted konuşmasını izlediyseniz, ertelemeyi önlemek için aşağıdaki adımlardan devam edebiliriz.

  1. Hedefler Belirleyin: Kendinize, neyi başarmak istediğinizi ve ne zaman başarmak istediğinizi belirleyin. Hedeflerinizi netleştirmek, sizi işe başlamaya motive edebilir.
  2. Zaman Yönetimine Dikkat Edin: Zaman yönetimi becerilerinizi geliştirmek, işleri zamanında yapmanızı kolaylaştırabilir.
  3. Kendinize zaman sınırı belirleyin ve bir işi bitirmeden diğerine geçmeyin. Panik canavarı gelmeden işlerinizi halletmiş olacaksınız :)
  4. Kendinizi Ödüllendirin: Hedeflerinizi tamamladığınızda, kendinizi ödüllendirmeyi unutmayın. Bu, sizi başka hedeflere ulaşmak için tekrar çalışmanıza motive edecektir.
  5. Kendinize Hatırlatın: Hedeflerinize ve sorumluluklarınıza dikkat çekmek için hatırlatıcılar kullanın. Bu, işleri hatırlamak ve planlamak için önemli bir yoldur.
  6. Disiplin: En önemlisi, kendinize karşı disiplinli olun. Anlık haz maymununa fırsat vermeyin.

Hoşçakalın.

Tim Urban: Inside the mind of a master procrastinator | TED :

https://www.youtube.com/watch?v=arj7oStGLkU

--

--