Red Hat OpenShift Üzerinde Pod ve Sanal Makina Oluşturma

Şakir DEMİRER
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readMar 21, 2024

Red Hat OpenShift, web uygulamalarının çalıştırılmasını sağlayan, açık kaynaklı, AngularJS ve Go dillerinde yazılmış, konteynerları yönetebildiğimiz bir PaaS (Platform As a Services) uygulamasıdır.

Kısaca yeteneklerinden bahsedecek olursak; servislerin yönetimi, logların izlenmesi, performans analizi, hostların ve podların yönetimi, güvenlik, kullanıcı yönetimi, pod ve sanal makinelerin kısa sürede oluşturulması vs…

Bu makalede OpenShift üzerinde konteyner ve sanal makinaların nasıl oluşturulacağından bahsedeceğiz.

İlk adım olarak platformumuza girmek için kullanıcı adı ve parolamızı yazıyoruz.

Giriş yaptıktan sonra gelen ekran aşağıdaki gibidir. Administrator sekmesinde; Workload, Migration, Networking, Storage, Compute gibi kısımlar yer almaktadır. Yukarıda bahsedilen yetenekleri bu menülerden kolaylıkla kullanabilmekteyiz.

İlk yapacağımız işlem pod create etmek. Pod oluşturmak için “Workload” sekmesinden Pods’a gidilir ve sağ üstten Create Pod seçilir. Örnek olması için httpd adında bir pod oluşturacağız ve sileceğiz.

Create diyerek ilerliyoruz ve example adında pod hazır durumda.

Bu poda giriş yaparak details kısmından; ip’sini, hangi node’a bağlı olduğunu, statusunu görebilirsiniz. Ayrıca metricleri, yaml dosyasını, loglarını ve terminal ekranını da görebilirsiniz.

Bu podu kaldırmak için sağ üstte Actions kısmından Delete Pod seçeneği seçilmelidir.

İkinci yapacağımız işlem Virtual Machine create etmek. Virtual Machine create etmek için “Virtualization” sekmesi altında “VirtualMachines” buradan da “Create VirtualMachine” seçilmelidir.

Burada katalogdan istediğiniz işletim sistemini filtreleyip aratabilirsiniz. Ben örnek olarak rhel9-server-small kullanacağım.

Bu işletim sistemini seçtikten sonra vm ismini ve parolasını customize edebilirsiniz. Burada “cloud-user” kullanıcısını template üzerinden istediğiniz isimle değiştirebilirsiniz. (Virtualization>Templates, Project olarak openshift seçip rhel9-server-small yaml dosyasından)

Create diyerek sanal makinamız hazır hale gelmektedir.

Yine buradan Details, Metrics, Yaml, Event kısımları incelenebilir. Ayrıca Console erişimi de yapılabilir.

Sanal Makinayı silmek içinse “Overview” kısmında sağ üstte “Actions > Delete” seçeneği seçilmelidir.

Faydası olması dileğiyle,

İyi çalışmalar…

--

--