Kotlin Dünyasına Giriş

Beyzanur Okudan
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
4 min readDec 2, 2022

Android uygulama geliştirme denilince akla her zaman Java gelmiştir. Günümüzde kendini belli eden ve artık kullanımı da artan Kotlin, Java’ya eşlik eder hale geldi. Peki neden Java yerine Kotlin kullanmalıyız? Aralarındaki fark nedir? Bunların cevaplarını incelerken Kotlin dünyasına giriş yapacağız.

2017 senesinde Google’ın tanıtması ile resmen piyasaya sürülen Kotlin, Java’nın güvenilirliğini ve tahtını sarmış oldu. Java’dan farklarına gelecek olursak gelenekselleşmiş değil modern bir dildir. Modernlikten kasıt nedir? Çağımıza ayak uydurmuştur. Kod yığını kalabalığı yoktur böylelikle boyut olarak da düşüktür. Makineyi Java kadar yormamakla birlikte daha iyi performans sağlamaktadır. Daha hızlı olduğu kanısı yanlıştır. Bazı kodlar için bu geçerlidir ama bir bütüne bakıldığı zaman bu yanlıştır.

Kotlin vs. Java

Java ve Kotlin’i ayıran özelliklerden bahsettikten sonra Kotlin ile ilk mini projemize geçebiliriz. Basit bir proje olması adına text’e girilen yazının karakter sayısını bulan bir proje yapalım. Adım adım birlikte Kotlin ile projeyi yapacağız.

Bir Android proje yapabilmek için Android Studio’nun bilgisayarınızda yüklü olması gereklidir. Yüklemek için;
https://developer.android.com/studio
adresini ziyaret ederek indirmeniz gereklidir.

İndirme işlemini tamamladıktan sonra yeni bir projeye girişte dizaynını kendimiz yapacağımızı varsayarak “Empty Activity” seçmemiz gerekiyor.

Empty Activity

Boş aktiviteyi seçtikten sonra application’a isim vererek projeye başlayabiliriz.

Kotlin’de diğer çoğu dilde bulunan Türkçe karakter hatası vermektedir. Bu yüzden application’lara isim verirken dikkat etmemiz ve Türkçe karakter kullanmamamız gerekmektedir. Language de seçtikten sonra projemiz ekrana gelmiş olacaktır.

Proje ekrana gelmiş oldu. Fakat iki sekme olduğunu görüyoruz. Bu pencerelerin birbirinden farkları nedir? Bunu da inceleyecek olursak: Main Activity kodları bir kotlin dosyasıdır. Uygulamayı çalıştırdığımız zaman cihaz üstünde ya da emülatörde çalıştırır. Bunun yanı sıra .xml dosyamızda oluşturulan projenin görünüşü, yerleştirilmesi, detayların belirginleşmesi adına görsel bir dosyadır. Öncelikle .xml dosyasında nasıl bir şey istediğimize dair tasarım yapacağız.

Öncelik olarak basit bir tasarım yapmayı tercih ettim. Düzenlemeye geçmeden önce 2 text, 1 buton ve 1 image koydum. Tasarımlar sizin isteğinize göre değişkenlik göstermektedir. İmageView kısmına resim eklemek için projeyi kaydettiğimiz dosya yolunu izleyerek projeye gitmemiz gerekmektedir. Proje dosyasına gittikten sonra adım adım yapmamız gerekenler ise;

app -> src -> main -> res -> drawable

yolunu izleyerek istediğimiz resmi oraya yüklememiz yeterli olacaktır. Ardından İmageView’i sürükledikten sonra gelen ekrana resmi dosya yolundan bulmamız gereklidir.

Tasarımı istediğimiz şekle koyduğumuzu varsayarak özellikler kısmını dolduruyoruz. Bunu nasıl yapıyoruz? Düzenlemek istediğimizin üzerine click yaparak Attributes kısmı açılmış olur. Bu kısımdan özellikler ile oynama yapabiliriz. Daha profesyonel olması açısından genelde .xml üzerinden değişiklik yapılır ama ilk proje ve biraz kavrama açısından düşünerekten biz buradan yapacağız.

İlk text kısmının -EditText- id ve üzerinde yazılı olacak text kısmını değiştirdim. Kullanıcıdan bize girdi girmesini istediğimiz zaman EditText kullanmamız gereklidir. Layout kısmından ise nesnelerin nasıl durmasını -görünmesini- istediğimizi ayarlarız.

İkinci text kısmında id cikti olarak verdim ve sonucu bastırması gerektiğini üzerindeki yazıyla belirtmiş olduk.

Buton içinde text kısımlarına yaptıklarımızı yapmamız gereklidir.

Artık kodlama kısmına geçiyoruz. Bu kısımda da her bir nesnede anlatmak istediklerimizi teker teker koda dökmemiz gereklidir.

Değişkenlerimizi “var” ile yani variable -Türkçesi değişken demek- tanımladıktan sonra sıra kodumuzun asıl yapmasını istediklerimizi girmeye geldi. ‘class’ ın altına girmemiz gerekiyor tanımlamaları ardından kodla değişkenleri bağlamak için findViewById(R.id.değişken) metodu kullanıyoruz.

Hemen hemen her şey bitmek üzere. Değişkenleri tanımladık, tasarımımızı yaptık. Son olarak butona tıkladığında karakter sayısını hesaplaması kaldı. Bunun içinde birçok programlama dilinde ortak olan bir string metodu kullanacağız.

setOnClickListener{} , butona tıkladığında yapmasını istediklerimizi girmemizi sağlar. Butona tıkladığında girilen cümlenin karakter sayısını hesaplayıp sonuc kısmına yazmasını istedik. Ve istediğimiz sonucu bize verdi. Çıktı aşağıdaki gibi olur.

Karakter hesaplanırken boşluklar da hesaplanır.

Linkten kodun tamamına ulaşabilirsiniz. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere…😊

--

--