Microsoft Endpoint Configuration Manager (SCCM) — CMPivot

Celal YILDIZ
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readAug 12, 2022

Bu makale de sizlere SCCM’in yardımcı programı olan CMPivot’dan bahsedeceğim. SCCM belli zamanlarda bilgisayarlardan donanım envanteri (hardware inventory) toplar. Bu süre varsayılan olarak 7 gün olmakla birlikte, daha sık envanter toplayacak şekilde revize edilebilir. Ancak SCCM ne kadar sık donanım envanteri toplasa da, bu veri hiçbir zaman gerçek zamanlı veri olmayacaktır. İşte bu noktada CMPivot yardıma koşuyor. CMPivot ile gerçek zamanlı olarak bilgisayarların donanım envanterini alabiliriz. CMPivot, SCCM’in 1806 sürümüyle birlikte gelmektedir. CMPivot’u tek bir bilgisayar objesi üzerinde ya da birçok bilgisayarın üye olduğu bir bilgisayar koleksiyonu üzerinde çalıştırarak tekli veya çoklu olarak bilgisayarlardan donanım envanteri alabilirsiniz.

Öncelikle CMPivot’u tek bir bilgisayar objesi veya bir bilgisayar koleksiyonu üzerinde çalıştıralım. Ben yapacağım örneklerde bir bilgisayar koleksiyonu kullanarak çoklu sunuculardan envanter toplayacağım.

Aşağıdaki örneğimizde gerçek zamanlı olarak birçok bilgisayardan 1502 ID’li sistem olay günlüklerini alıyoruz. Bu sorgu ile 1502 ID’li olay günlüğüne ait giriş tipi, tarih/saati, açıklama ve kaynak bilgilerini alabiliriz.

Yukarıdaki örneğe benzer sorgular ile bilgisayarlardan tüm olay günlüklerini toplayabiliriz.

Şimdi de bir dosya tarama örneği yapalım. Elimizde bir dosya dizini var ve bu dosyanın tüm bilgisayarlarda varolup olmadığını kontrol etmek istiyoruz. Aşağıdaki örnekte olduğu gibi File parametresi ile dizin ve dosya adını belirtip bu dosyanın varlığını gerçek zamanlı kontrol edebiliriz. Hatta bu dosyaya ait en son düzenlenme tarihi, boyut, sürüm ve hash bilgilerini de toplayabiliriz.

Dosya tarama konusunda bir diğer senaryo; dosya adını biliyor ancak dosya dizinini bilmiyor olabiliriz. Bu durumda dosya dizininde emin olmadığımız kısmı * ile doldurabiliriz. * eklediğimiz dizin adresinde kısımda tüm klasörleri tarayacaktır. Yukarıdaki örnekte System32 klasörünü bilmediğimiz varsayarsak aşağıdaki gibi bir sorgu yazmamız gerekir.

File(‘C:\Windows\*\msiexec.exe’)

Bu durumda Windows altında tüm klasörlerde msiexec.exe dosyasını tarayacaktır.

Bir diğer örneğimizde Windows registry altından Microsoft Dot Net Framework sürüm bilgilerini toplayalım. Aşağıdaki sorgu ile Registry’de Net Framework sürüm bilgilerinin yer aldığı özelliği çağırarak bilgisayarlarımızın Net Framework sürümlerini gerçek zamanlı öğrenebiliriz.

Topladığımız tüm bu donanım envanter sonuç setlerini CTRL+C ve CTRL+V kombinasyonlarıyla kopyala-yapıştır yapabileceğimiz gibi sağ üst köşeden “Export” butonuyla da bilgisayarımıza kaydedebiliriz. Ayrıca yine sağ üst köşede yer alan “Create Collection” butonuyla bu bilgisayar için bir bilgisayar koleksiyonu da oluşturabiliriz.

Son olarak; tahmin edeceğiniz üzere bir veri seti ile çalışıyorsak mutlaka görselleştirme de söz konusu olacaktır. CMPivot görselleştirme noktasında da geri kalmamış ve veri setlerini kullanarak bazı grafikler oluşturma imkanını vermiş. Yukarıdaki örnek de topladığımız Net Framework sürüm bilgilerini aşağıdaki birkaç parametreyi de dahil ederek kolon grafiğiyle görselleştirebiliriz.

Umarım bu makale siz okuyucular için faydalı olmuştur. Farklı konularda da hazırlamayı düşündüğüm yeni makalelerde buluşmak ümidiyle…

--

--