Nesnelerin İnterneti (IoT) ile Akıllı Sistemler -3 (Node-Red)

Mert Kışlakçı
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readApr 2, 2022

Bu bölümde IOT sistemler dağıtmayı ve yönetmeyi kolaylaştıran IoT yönetim platformlarından Node-RED’i kullanarak MQTT protokolü üzerinden mesaj gönderip daha sonra ise gönderdiğimiz bu mesajı yine MQTT protokolü üzerinden okuyacağız.

MQTT & Node-RED

Bunun için önce tarayıcınızdan sunucuIP:1883 adresine gitmeniz gerekmektedir. Açılan sayfada sizi Node-RED arayüzü karşılayacaktır. Sol tarafta bulunan filter nodes kısmından mqtt’yi aratın burada karşınıza iki tür mqtt düğümü gelecektir. Bunlardan birisini mesaj göndermek için bir diğerini de mesaj okumak için kullanacağız. Bu iki düğümü de sürükle bırak yöntemi ile arayüz ekranına bırakın. Ayrıca mesaj göndermeyi kolaylaştırmak amacıyla bir adet inject ile bir adet de debug düğümünü arayüze ekleyelim. Son durumda arayüz aşağıdaki gibi olmalıdır.

Node-RED Nodes

Sıra geldi bu düğümleri yapılandırmaya işe ilk olarak inject düğümünü yapılandırarak başlayalım. Düğüme çift tıklayın sağ taraf açılan ekranda timestamp’ in üzerine tıklayarak string seçeneğini seçin. Kutunun içine ise göndermek istediğiniz mesajı yazabilirsiniz.

Inject Node

Bir sonraki adımda ise mqtt düğümlerini yapılandıralım. Önce mqtt giriş düğümüne tıklayın. Bu düğümlerden hangisinin giriş hangisinin çıkış düğümü olduğunu anlamadıysanız bunu anlamanın en basit yolu düğüme tıkladıktan sonra açılan sayfanın üstünde yazan kısma bakabilirsiniz. Şimdi giriş/çıkış düğümünü anladığımıza göre nerde kalmıştık… Evet mqtt çıkış düğümünü yapılandırıyorduk. Düğüme çift tıklayın yine açılan sayfada bulunan server alanının yanındaki kalem işaretine tıklayın. Bu sayfada yer alan server kısmına sunucumuzun adresini girip sağ üste bulunan Add butonuna basın.

MQTT Node

Sunucu adresinizi ekledikten sonra açılan sayfada bulunan Topic kısmına ise göndereceğiniz mesaja ait bir konu başlığı girin ve Done butonuna basın.

MQTT out

Mqtt giriş düğümüne tıklayın server kısmının sunucunuza ait bir ip yazdığını kontrol ettikten sonra hangi konu başlığından mesaj okumak istediğimizi Topic kısmına giriyoruz. Ben konu başlığı olarak daha önce incoming/message olarak girmiştim ve buraya da incoming/message konu başlığından gelen mesajları okumak istediğim için aynı ifadeyi girip Done butonuna basıyorum.

MQTT in

Düğümleri yapılandırdığımıza göre artık birleştirebiliriz. Bunun için düğümlerin sağında veya solunda bulunan gri kutuları fark etmişsinizdir. Birleştirmek için inject düğümündeki gri kısma basılı tutarak mqtt çıkış düğümü üzerinde bulunan gri kutuya sürükleyin düğümlerin bağlandığını göreceksiniz. Düğümleri bağladıktan sonra arayüzde bulunan sağ üst kısmındaki Deploy butonuna tıklayarak ayarları kaydedin.

Node-Red Deploy

Şimdi de mqtt giriş düğümünü gönderdiğimiz mesajı Node-RED üzerinde okumak için Deploy butonun altında bulunan debug sekmesine tıklayın.

Node-RED Debug

Evet tüm yapılandırmaları tamamladık son olarak mesajımızı mqtt protokolü ile gönderip alalım. Bunun için inject düğümünün sol tarafında bulunan kutuya tıklayın mesajın gönderilip Node-RED üzerinden okunduğunu göreceksiniz.

Node-RED Dashboard

Nesnelerin İnterneti (IoT) ile Akıllı Sistemler yazı dizisinin sonraki bölümünde IoT bir cihaz tasarlayarak Node-RED ile entegrasyonunu gerçekleştireceğiz o zamana kadar esenlikle kalın…

--

--

Mert Kışlakçı
Turk Telekom Bulut Teknolojileri

#Cloud Computing #vmware #virtualization #redhat #EdgeComputing #DataScience #AI #IoT #ComputerVision #Python #OpenCV #C #Virtualization