Nesnelerin İnterneti (IoT) ile Akıllı Sistemler -6 (Ücretsiz IoT Sunucusu)

Mert Kışlakçı
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readMay 5, 2023

Uzun bir aradan sonra tekrardan selamlar…😊

Nesnelerin İnterneti (IoT) ile Akıllı Sistemler serisiyle birlikte sıfırdan IoT cihaz geliştirdik ve IoT cihazdan gelen verileri sunucuya aktarabilmek için IoT sunucusu kurulumunu anlatmıştım. Ayrıca, gelen verilerin daha iyi yorumlanabilmesi için de görsel bir arayüz tasarladık ve bu verileri veritabanına kaydettik. Serinin önceki bölümlerinde IoT sunucusu kurmak için iki farklı yol gösterilmişti. Biz bu yöntemlerden Bulut sunucusu edinerek devam ettik.

Ancak bulut sunucusu kullanmak maliyetli olabildiğinden, bu yazıda sizlere ücretsiz bir IoT platformu olan BulutBilisimciler.com’u tanıtacağım. Bulut Bilisimciler, içerisinde çeşitli kurslar barındıran ücretsiz bir eğitim platformudur. Diğer eğitim platformlarından en önemli farkı, kurslar sırasında uygulama yapabileceğiniz bir laboratuvar sunmasıdır.

  • Programlama(Python, PHP, C++, GO vb.)
  • Konteyner(Kubernetes, Docker vb.)
  • Veritabanı (Mongo, Redis, MySQL vb.)
  • OS (Ubuntu, Linux, Pardus vb.)
  • DevOPS (Ansible, Helm, GitOPS vb.)
  • Tools (IoT, Git YAML vb.)

BulutBilisimciler platformu, IoT cihazlarından gelen verileri kolayca toplayıp analiz edebilmeniz için ücretsiz bir seçenek sunmaktadır. Bu platformda bulunan uygulama örnekleri sayesinde, kendi IoT uygulamalarınızı geliştirebilir ve farklı senaryolara uygun çözümler oluşturabilirsiniz. Ayrıca, platformda yer alan IoT kursuna kayıt olarak sıcaklık ve nem sensörleriyle ilgili temel bilgileri öğrenebilir ve bu sensörlerle ilgili uygulamalar geliştirebilirsiniz. Bu sayede, IoT konusunda yeteneklerinizi geliştirerek farklı projeler hayata geçirebilirsiniz.

Kursa kaydolduktan sonra, BulutBilisimciler.com’un sunduğu bölünmüş arayüz sayesinde IoT konusunda gerekli temel bilgileri öğrenerek, adım adım cihaz geliştirme sürecini tamamlayabilirsiniz. Kurs ekranının sol tarafında kursa ait ders notları, görseller ve örnek uygulamalar bulunurken sağ tarafında ise uygulama yapabileceğiniz laboratuvar ekranı yer alır. Bu sayede teorik bilgileri hızla uygulamaya dönüştürebilir ve pratik yaparak daha derinlemesine öğrenebilirsiniz.

Kursun sonunda NodeMCU kartına DHT11 sıcaklık sensörü ekleyerek HTTP protokolü üzerinden POST metodu ile BulutBilişimciler platformu üzerinde kurduğumuz IoT sunucusuna sensörden gelen anlık verileri aktardık. NodeRed aracılığıyla bu verileri yorumlayarak aynı zamanda görsel bir arayüz ekledik.

Ayrıca, kursun tamamlanmasıyla birlikte sertifika alma imkanı da sunuluyor. Kurs sonunda kazanacağınız sertifika sayesinde, IoT alanında edindiğiniz bilgileri belgeleyebilir ve CV’nizde referans olarak kullanabilirsiniz.

Bu yazı dizisi, okuyuculara ücretsiz bir şekilde IoT uygulamaları geliştirmeleri için rehberlik etmeyi amaçlamaktadır. BulutBilisimciler.com üzerinde anlatılan süreç sayesinde, IoT konusundaki yeteneklerinizi geliştirerek farklı ve yenilikçi projeler hayata geçirebilirsiniz. Yazı dizisi, IoT uygulamaları geliştirme sürecini detaylı bir şekilde ele alarak, adım adım ilerlemeyi ve IoT cihazlarının geliştirilmesi, veri toplanması ve yorumlanması gibi konularda bilgi sahibi olmanızı sağlamaktadır. Umarız bu yazı dizisi size ilham verir ve IoT alanında başarılı projeler yapmanız için bir kaynak oluşturur….

--

--

Mert Kışlakçı
Turk Telekom Bulut Teknolojileri

#Cloud Computing #vmware #virtualization #redhat #EdgeComputing #DataScience #AI #IoT #ComputerVision #Python #OpenCV #C #Virtualization