Proxmox VE (Virtual Environment) ilk İzlenimler

İlhan EROĞLU
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readDec 1, 2023

Proxmox VE (Virtual Environment), üzerinde sanal makineler ve containerler’ı çalıştırabileceğimiz opensource bir sanallaştırma platformudur. Kurulumunun ve yönetiminin oldukça basit olduğunu düşünüyorum. İlk incelemelerime göre elde ettiğim teknik bilgileri fazla detaya girmeden paylaşıp, ikinci bölümde kurulum adımlarına geçmek istiyorum.

İşletim Sistemi ve Lisanslama

Proxmox VE, OS katmanında Debian GNU/Linux işletim sistemini temel alarak, özelleştirilmiş bir linux çekirdeği kullanmaktadır. Lisanslama modeli ise GNU Affero General Public License altında yayınlanır. Bu yazılımı kullanmakta, istediğiniz zaman kaynak kodunu incelemekte ve projeye kendiniz katkıda bulunmakta özgür olduğunuz anlamına gelir. Bunların yanında ücretli kurumsal desteği de bulunmaktadır.

Debian ve Debian bazlı işletim sistemlerinden kısaca bahsedecek olursak, Debian bilindiği üzere opensource bir işletim sistemidir. Birçok ortamda kararlıkla çalışmaktadır. Ve birçok linux dağıtımına ilham olmuş ve olmaya devam etmektedir. 64 bit PC’ler için Ubuntu Server, Arch Linux, Kali Linux, Ubuntu Desktop ve Linux Mint vb. gibi debian bazlı popüler dağıtımlar mevcuttur. Bu dağıtımlar arasında TÜBİTAK tarafında desteklenen ve geliştirilen Pardus da bulunmaktadır.

Kullanıcı Araçları ve Servisler

Proxmox VE (Virtual Environment)’nin kullanıcı araçları bakımında da oldukça kullanıcı dostu olduğunu düşünüyorum. Web arayüz üzerinden tüm işlemlerinizi kolaylıkla yapabildiğiniz gibi, komutları kullanarak da işlemlerinizi yapabilirsiniz. Basit bash scriptler ile birden çok makineyi deploy ederek hızlıca kurulumlarınızı tamamlayabilirsiniz. Kurulum sonrası bu adımları sizlerle paylaşacağım.

Sanallaştırma ve Container

Proxmox VE (Virtual Environment) işletim sisteminin yanı sıra sanallaştırma altyapısı yazılımı olarak da yine opensource olan Qemu-KVM kullanmaktadır. Container mimarisinde ise bu mimarinin temelini oluşturan LXC teknolojisi kullanılmaktadır.

Storage ve Sanal diskler

Proxmox VE (Virtual Environment) aşağıdaki disk tiplerini sistemde kullanabilme desteğini bizlere sunmaktadır. Burada test ettiğim local LVM disk oldu. Sanal makine oluştururken arka planda makine ID’si ile lvm diskler oluşturulduğunu görmemiz mümkün. Ayrıca burada fiziksel disklerinizi ile Ceph OSD kullanarak filesystem oluşturmanıza da kolaylıkla imkan sunmaktadır.

Network storage tipleri:

• LVM Group (network backing with iSCSI targets)

• iSCSI target

• NFS Share

• CIFS Share

• Ceph RBD

• Directly use iSCSI LUNs

• GlusterFS

Local Storage Tipleri:

• LVM Group (local backing devices like block devices, FC devices, DRBD, etc.)

• Directory (storage on existing filesystem)

• ZFS

Cloud-init

Yine açık kaynak kodlu cloud-init yazılımı desteği bulunmaktadır. Bu şekilde linux işletim sistemi dağıtıcılarının cloud image’larının hızlıca import edilmesi sağlanarak saniyeler içerisinde yeni makineler deploy edilmesi sağlanabilmektedir. Ancak test süreçlerinde bazı problemlerle karşılaştığım için detaylı inceleme sonrasında kullanacağım.

--

--