RAID nedir ve RAID türleri nelerdir?

Ersin Gündem
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
4 min readMay 9, 2022

Merhabalar, Bu yazımda RAID kavramının ne olduğunu, ne işe yaradığını ve türlerini anlatacağım.

RAID nedir?

Açılımı Redundant Array of Independent Disks olan bu yöntem ile birlikte RAID’in farklı seviyeleri kullanarak farklı ihtiyaçlara yönelik senaryolar oluşturulabilmektedir. RAID , bir depolama sürücüsü arızası durumunda verileri korumak için aynı verileri birden çok sabit diskte veya katı hal sürücüsünde, farklı yerlerde depolamanın bir yoludur. Ancak farklı RAID seviyeleri vardır ve hepsinin yedeklilik sağlama amacı yoktur.

RAID nasıl çalışır?

RAID, verileri birden çok diske yerleştirerek ve input/output (I/O) işlemlerinin dengeli bir şekilde üst üste binmesine izin vererek, performansı artırarak çalışır. Birden fazla disk kullanmak, arızalar arasındaki ortalama süreyi artırdığından, verilerin yedekli olarak depolanması hata toleransını da artırır.

RAID dizileri, işletim sistemine (OS) tek bir mantıksal sürücü olarak görünür.

RAID, disk mirroring veya disk stripping tekniklerini kullanır.

Mirroring, aynı verileri birden fazla sürücüye kopyalayacaktır.

Stripping bölümleri, verilerin birden çok disk sürücüsüne yayılmasına yardımcı olur. Her sürücünün depolama alanı, 512 baytlık bir sektörden birkaç megabayta kadar değişen birimlere bölünmüştür. Tüm disklerin şeritleri aralıklıdır ve sırayla adreslenir. Disk mirroring ve disk stripping de bir RAID dizisinde birleştirilebilir.

Büyük kayıtların depolandığı tek kullanıcılı bir sistemde, şeritler tipik olarak küçük olacak şekilde ayarlanır (örneğin 512 bayt), böylece tek bir kayıt tüm diskleri kapsar ve tüm diskleri aynı anda okuyarak hızlı bir şekilde erişilebilir.

Çok kullanıcılı bir sistemde daha iyi performans, tipik veya maksimum boyuttaki kaydı tutacak kadar geniş bir şerit gerektirir ve sürücüler arasında çakışan disk I/O etkinleştirir.

RAID Kontrolcüsü:

Bir RAID denetleyicisi, donanım veya yazılım tabanlı olabilir. Donanım tabanlı bir RAID ürününde, fiziksel bir denetleyici tüm diziyi yönetir. Kontrolör ayrıca Serial Advanced Technology Attachment(SATA) ve Small Computer System Interface(SCSI) gibi sürücü formatlarını destekleyecek şekilde tasarlanabilir. Fiziksel bir RAID denetleyicisi, bir sunucunun ana kartına da yerleştirilebilir.

RAID Türleri:

Standart RAID Türleri:

RAID 0

RAID 0: Bu yapılandırmada stripping kullanılır ancak veri yedekliliği sağlanmaz. En iyi performansı sunar, ancak hata toleransı sağlamaz.

RAID 1

RAID 1: Disk mirroring yönteminin kullanıldığı bu yöntem, verilerin depolanmasını çoğaltan en az iki sürücüden oluşur. Stripping kullanılmaz. Her iki disk de aynı anda okunabildiğinden, okuma performansı iyileştirilir. Yazma performansı, tek disk depolama ile aynıdır.

RAID 2

RAID 2: Bu yöntemde, bazı disklerin hata denetimi ve düzeltme (ECC) bilgilerini depoladığı diskler arasında stripping kullanılır. RAID 2 ayrıca, ECC’nin doğrusal bir biçimi olan özel bir Hamming kodu paritesi kullanır. RAID 2'nin RAID 3'e göre hiçbir avantajı yoktur ve artık kullanılmamaktadır.

RAID 3

RAID 3: Bu yöntem stripping kullanır ve bir sürücüyü parity bilgilerini depolamaya ayırır. Gömülü ECC bilgileri, hataları tespit etmek için kullanılır. Veri kurtarma, diğer sürücülere kaydedilen özel bilgiler hesaplanarak gerçekleştirilir. Bir I/O işlemi tüm sürücüleri aynı anda adreslediğinden, RAID 3, I/O ile çakışamaz. Bu nedenle RAID 3, uzun kayıt uygulamalarına sahip tek kullanıcılı sistemler için en iyisidir.

RAID 4

RAID 4: Bu yöntemde, büyük şeritler kullanır. Bu, bir kullanıcının herhangi bir tek sürücüden kayıtları okuyabileceği anlamına gelir. Örtüşen I/O, daha sonra okuma işlemleri için kullanılabilir. Parity sürücüsünü güncellemek için tüm yazma işlemleri gerektiğinden, I/O çakışması mümkün değildir.

RAID 5

RAID 5: Bu yöntem parity block-level striping temelinde çalışmaktadır. Parite bilgisi, her sürücü boyunca şeritlenir ve bir sürücü arızalansa bile dizinin çalışmasına olanak tanır. Dizinin mimarisi, okuma ve yazma işlemlerinin birden çok sürücüye yayılmasını sağlar. Bu, tek bir sürücüden daha iyi performans sağlar, ancak RAID 0 dizisi kadar yüksek değildir. RAID 5 en az üç disk gerektirir, ancak performans nedenleriyle genellikle en az beş disk kullanılması önerilir.

RAID 6

RAID 6: Bu teknik RAID 5'e benzer, ancak dizideki sürücülere dağıtılmış ikinci bir parity şeması içerir. Ek parity kullanımı, iki disk aynı anda arızalansa bile dizinin çalışmaya devam etmesini sağlar. Ancak, RAID 6 dizileri genellikle RAID 5 dizilerinden daha yavaş yazma performansına sahiptir.

RAID 10

RAID 10: RAID 1 + RAID 0 olarak da adlandırılır. Verileri korumak için RAID 0 ve RAID 1’in disk mirroring ve stripping özelliklerini birleştirir ve 4 disk gerektirir. Veritabanı sunucularında yaygın olarak kullanılmaktadır. Performans ve yedeklilik sağlamaktadır.

--

--