Tape Library Backup

Hakan Olcay Coruk
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
4 min readAug 12, 2022

1960’lı yıllardan bu yana kullanılan bir teknolojidir fakat yeni teknlojilerin ortaya çıkması ile data fokuslu firmaların ortaya çıkması ile birlikte disk ve bulut depolamanın gölgesinde kaldı. Ayrıca düşük performans, düşük kapasite gibi yanılgılar type yedeklemenin popülerliğini olumsuz etkiledi.

Tape Backup Nedir?

Tape yedekleme birincil verilerin dijital kopyalarının teyp kartuşlara depolanmasını içeren very koruma yöntemidir. Teyp yedeklemeleri şu anda, düzenli olarak erişilmesi gerekmeyen kritik verilerin uzun süreli tesis dışı depolanması için ikincil yedeklemeler olarak kullanılmaktadır. Özellikle arşivleme ve veri uyumluluğu amaçları için kullanışlıdırlar.

Günümüzde Ransomeware ataklarının oldukca fazla olması dikkate alındığında kritik verilerin system dışında tutulmasının ne kadar önemli olduğu unutulmamalıdır.Bazı kurumsal firmaların dataları için haftalaık ve/veya aylık olarak datalarını kasetler ile şirket dışında güvenli yerlerde sakladıkları bunu bir policy olarak uyguladıkları bilinmektedir.

Teyp Yedeklemin Rolü

1960’lardan 1980’lerin ortalasına kadar disklerin yaygınlaşmasına kadar very depolamanın ilk yoluydu.Tabi sabit diskler manyetik disklerden düşük fiyat ve yüksek kapasite sunması ile durum değişmeye başladı. Bu durum sabit disklerin very depolamada ilk sıraya yükselmesine neden oldu.Tabiki teyp günümüz teknolojisi ile yeniden yüksek kapasite ve hızlar sunmaya başması ayrıca güvenilirliği nedeniyle very depolamada seçenekler arasında yerini korumaktadır.

Peki dezavantajları yokmu tabiki var. Dijital kayıtlarınızı okumak yazmak için bir teyp sürücüsü kullanmak zorundasınız.Teyp sürücülerinin sıralı erişim cihzlarıdır yani belirli bir very bloğuna erişim için önceki tüm very bloklarını okumak gereklidir.

Uygun koşullrda saklanmayan teyp kasetleri zamanla bozulabilir buda very kayıplarına neden olabilir.

Magnetic tape formats

Burada önemli olan disk tabanlı ve bulut tabanlı depolama çözümlerine ikincil kopya oluşturmakta iyi alternatifler sunmak için manyetik bant üreten firmalar sürekli larak kapasite ve hız olarak kendilerini yenilemektedir. Bunun en önemli nedeni gelişen disk teknolojisine ayak uydurmak ve bu pazarda kaybolmamaktır. Birden çok bant hızı mevcuttur. Kapasite, Veri aktarım hızı, Yükleme süresi vb.

Tüm kurumsal kurumsal firmalar günümüzde cloud provider olarak
hizmet veren firmalar bünyelerinde değişik vendor’lara ait type
backup üniteleri bulundurmaktadır. Müşterilerinin very güvenliği
ve iş sürekliliğinin sağlanması için vazgeçilmez bir seçenek olarak
değerlendirlir.

Kaset teknolojisinin gösterdiği kapasite değişim eğrisi için
birkaç güncel görsel ile durumu daha netleştirmek istedim.

Bu arada Cloud Provider olarak hizmet veren firmalar bu çözümü müşterilerine bir hizmet olarak sunmakta ve hatta bunun gerekliliği konusunda müşterilerinide bilgilendiriyor olmaktadır.

Peki nedir bu LTO, DLT etc.

LTO (Linear Tape Open), Çoğu depolama ortamı ürünleri ile uyumlu bir teyp depolama teknolojisidir.

LTO 1–7 iki önceki jenerasyon teypler tarafından okunabilir ve yazılabilir.

LTO-8 sürücüleri, LTO-7 Type dahil olmak üzere LTO-7 ve LTO-8 ortamlarını okuyabilir ve bunlara yazabilir.

LTO-9 sürücüleri yalnızca LTO-8 ve LTO-9 ortamını okuyabilir ve bunlara yazabilir.

· Tape backup üniteleri hakkında birkaç örnek vermem gerekirse , birçok vendor’a ait her işletmeye uygun şekilde üretilmiş olan üniteler mevcut,

Modeller hakkında detaylara ilgili vendor’ların websitelerinden ulaşabilirsiniz.

Bu yazımda yüzeysel şekilde özellikle verilerinin gizliliğne önem veren bankalar gibi devlet kurumları gibi yerlerin ayrıca cloud provider firmaların hatta basit tape uniteleri ile orta ölçekli işletmelerin dahi kullanımında olan ve zamanımızda siber atakların artması ile zorunluluk haline gelen tape backup teknolojisi hakkında bilgi vermeğe çalıştım. Umarım faydalı olmuştur.

--

--