Yakın geleceğin mesleği : Prompt Engineering

Mislina ÇETİNER
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
3 min readApr 12, 2023

Prompt mühendisliği, son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz ChatGPT, Midjourney, Dall- e gibi yapay zekalar ile birlikte geniş çapta dikkat çekmeye başlayan, dil modellerini istenen sonuçlara ulaştırmak için kullanılan güçlü bir araç olarak ortaya çıkmıştır.

En yalın şekilde tanımlamak istersek, prompt mühendisliği yapay zekanın dilinden anlamaktır. Yapay zekaya yapacağı işi en doğru sonucu verecek şekilde aktarmaktır. Dilimizde tam karşılığı olmasa da “sufle mühendisliği”, “prompt mühendisliği” veya “girdi mühendisliği” şeklinde kullanımları vardır.

Prompt mühendisliği, dil modellerinin yaratıcı bir şekilde özelleştirilmesine ve ince ayarına izin vererek onları daha çok içerik oluşturma, yaratıcı yazı, pazarlama metni, ürün açıklamaları ve daha fazlasını içeren çok çeşitli uygulamalar için uyarlanabilir hale getirir.

  • Dil modellerinin performansını artırmak,
  • Yapay zekayı belirli görevler için uyarlamak
  • İnsan-yapay zeka işbirliğini kolaylaştırmak
  • Yapay zeka tarafından oluşturulan içerikte etik hususları da göz önünde bulundurmak

Prompt mühendisliğinin bize sağlayacaklarından birkaçıdır.

Artan taleple birlikte, çeşitli kuruluşlarda bu alanla ilgili iş ilanları ortaya çıktı. Şirketler ve araştırma kurumları, belirli görevlerde dil modellerinin performansını optimize etmek için prompt mühendisliği konusunda uzmanlığa sahip NLP, makine öğrenimi ve yapay zeka uzmanları arıyor. Bu iş ilanları, yeni nesil dil modellerinin ve NLP uygulamalarının geliştirilmesinde prompt mühendisliğinin artan önemini vurgulamaktadır.

Prompt diyip duruyoruz, nedir bu prompt?

İngilizce’de çabuk, hızlı cevap anlamlarına gelen, bilgisayar bilimlerinde ise istemde bulunmak anlamında kullanılan prompt, yapay zeka ile iletişimimizde kullandığımız komutların ismidir.

Aşağıda Stable diffusion’a bir kedi portresi çizdirdim, sonuçlara birlikte bakalım:

İlk prompt: “portrait of an orange cat, bright eyes”

Sonuç :

Prompt1 Çıktısı

İkinci prompt: “ realistic portrait of an orange cat, bright eyes, with angel wings, radiant and ethereal intricately detailed photography, cinematic lighting, 50mm lens with bokeh”

Sonuç :

Prompt2 Çıktısı

Aslında bu farkı ortaya çıkaran şey ayrıntıları iyi tanımlamak. Evet turuncu bir kedi portresi istiyorum. Ama bu kadar mı? Başka hangi ayrıntıları ekleyebilirdik?

Konu, resimdeki öğelerin düzeni, ruh hali veya atmosfer, renkler ve ışıklandırma, stil ve sanatsal yön ve aklınıza gelebilecek birçok ayrıntı eklenebilirdi.

Komutunuzda açık ve ayrıntılı talimatlar sağlayarak, dil modeline vizyonunuzla yakından eşleşen bir resim oluşturması için rehberlik edebilir ve istenen sonucu elde etme olasılığını artırabilirsiniz. Farklı istemlerle denemeler yapmak ve bunları geliştirmek, hayal gücünüze dayalı bir resim oluştururken en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir.

Biraz daha araştırmak istiyorum derseniz size ilham verecek prompt örneklerine bakabilirsiniz : https://prompthero.com/

Prompt mühendisliği ilgimi çekti derseniz kursu bile mevcut:

https://prompthero.com/academy/prompt-engineering-course

Yazmak istediklerimi toparlamak gerekirse, özellikle yapay zekanın ön görülemez gelişme hızıyla birlikte ne işle uğraşıyor olursak olalım verimliliğimizi arttırmak, zamandan tasarruf etmek için yapay zekayla iletişimde olmaya ihtiyacımız var.

Okuduğum bir yazıda şöyle diyordu :

“İleride prompt mühendisliği ile birlikte eskiden CVlerde çok gördüğümüz ileri seviye excell yerini ileri seviye prompt kullanımına bırakabilir.”

Evet olabilir neden olmasın diye düşünüyor insan. Meslek olarak olmasa bile iyi birer prompt yazıcısı olacağımıza inancım tam. Başka bir yazıda görüşmek üzere 😊

--

--