Zone Nedir ve Brocade SAN Switch Zone Nasıl Yapılır?

Zone Neden ve Nasıl Yapılır?

Damla Yazıcı
Turk Telekom Bulut Teknolojileri
4 min readJun 17, 2023

--

Sizlere bu yazımda zone işlemini bir talep üzerinden anlatmak istiyorum; böyle daha anlaşılır olacaktır.
Öncelikle şunu belirtmek isterim ki tüm yapımızın sağlıklı bir işleyişi olması açısından ve sistemlerimizin kesintisiz çalışması için her bir sistem bileşenini yedekli düşünmeliyiz. Burada tabi ki en önemli birimimiz depolamadır. Diskler üzerinde veriler barınır ve bu veriler silinirse, göremezsek sistem veriyi alamaz; kesinti yaşanır.

Depolama sisteminin mimarisini düşündüğümüzde sunucular, SAN switch ve bir storage cihazımızın olduğunu varsayalım. Sunucumuzun portları SAN switch’e; SAN switch’den çıkan portlar da storage cihazımıza bağlanır.

Burada SAN switch’in araya koyulmasının en büyük nedeni portları, kaynağı etkili kullanmaktır. Eğer biz sunucuların portlarından direk storage cihazının portlarına kablo çekip bağlarsak, storage ünitesinin portlarının çok kısa sürede dolmasına sebep oluruz. Bu yüzden üzerinde storage ünitesinden daha çok port barındıran SAN switch üzerinde port gruplar oluşturuyoruz ve bunları ilgili zone içerisine dahil ediyoruz. Aslında bire-bir bir bağlantı yerine gruplar oluşturup, o gruplar üzerinden sunucunun portlarının storage cihazımızın görmesini sağlıyoruz.

⚠️Yapımızın yedekli olması gerektiğini vurgulamıştım. Burada biz SAN switch’i çift olarak konumlandırıyoruz.

SANNAV Arayüzünü Kullanarak Brocade SAN Switch Üzerinden Zone Nasıl Yapılır?

Ben bu yazımda SANNAV adında Brocade SAN Switch yönetimi için kullandığımız arayüz üzerinden “zone” işlemleri nasıl yapılır onu anlatmayı amaçladım. Bu sebeple bundan sonraki adımları SANNAV ortamını düşünerek sizlere aktarmaya başlayayım.

Şimdi bir senaryo yaratalım ve bize bir talep gelmiş olsun.

Depolama ekibinden ilk olarak SAN üzerinden uygun boş port istenir; bu port sayısı taleple gelen sunucu port sayısına göre belirlenir. Daha sonra sunucu portlarıyla belirlene boş ve uygun SAN portları arasında kablolama yapılır. Kablolama işlemi sonrasında sunucuya/sunuculara işletim sistemi kurulur; aksi takdirde sunucu portlarının WWN adreslerini göremeyiz.
Bu adımlardan sonra storage ekibi işin içine tam dahil olur ve zone tanımlarını yapar.

SANNAV arayüzünde ilk olarak hostlara ait port WWN’lerini aratıp birinci SAN switch’e mi yoksa ikinci SAN switch’e mi bağlı olduğu öğrenilir ve edinilen bu bilgiler not alınmalıdır. Ayrıca slot-port adresi de not edilmelidir. Bu durumda bir host için iki port (iki ayrı wwn) ve iki aynı slot-port adresi olmalıdır.

Bu portların biri birinci SAN switch üzerinde, diğeri ikinci SAN switch üzerinde olacak. Yani sunucumuzun iki kolunu da aynı yere bağlamıyoruz ki, bir ortama bir şey olursa diğer taraftan iletişim devam etsin.

Şimdi slot-port kontrolünden sonra port gruplara ve WWN’lere aliases ataması yapılmalı.
Aşağıda WWN adresleri, slot-port adresleri ve port gruplarına göre alias atamaları yer almaktadır.

Aşağıdaki alias’lar ise storage cihazı üzerindeki port gruplara ait alias tanımlarıdır. Storage için alias yaratırken hangi storage cihazını kullanacağımızın bilgisi gerekli; tanımların karışmaması adına alias isminde storage cihazını etiket eden bir tanım kullanmalıyız.

Storage cihazımızda bu zone tanımını yapmamız gereken grubun “port grup 10” olduğunu görüyoruz. Buna nasıl karar verdik dersek biz cihazımızın üzerinde port gruplar yaparken ihtiyaca göre ayırıyoruz. Mesela bir port grubu A projesi için, diğerini B projesi için, diğer bir grubu C projesi için ayırmışız gibi düşünebilirsiniz. Burada ihtiyaç-proje adına göre ayırdığımız grupları zamanı geldiğinde bu şekilde kullanıyoruz.
Her bir port grubumuz içerisinde bizim 4 tane FC portumuz var ve bunların 2 tanesi DCX1'e, diğer 2 tanesi ise DCX2'ye bağlanıyor.

Bu alias’ları SANNAV üzerinde “Zone Aliases” tab’ına girerek eklememiz gerek. Daha sonra bu alias tanımlarını zone tanımları içerisine dahil edeceğiz.

Alias tanımlamalarını tanımladıktan sonra zone işlemine başlayabiliriz.
Artık alias’lar zone işlemine dahil olabilmek için WWN adresleri ve isimleriyle sistemimize eklenmiş durumda.

SANNAV’da Zones tab’ına gelerek sunucularımızın dahil olacağı zone konfigürasyonunu yapmaya başlayalım.
Zone ismini sunucunun portlarına verdiğimiz alias isimlerine benzer verelim ki hepsi birbiriyle uyumlu olsun, birbirini takip etsin.

Görselde göreceğiniz üzere, birinci sunucunun(kahve00) birinci port grubu için zone yapıyoruz ve bu zone içerisine storage cihazının DCX1'e ait alias’larını ve kahve00'ın birinci port grubuna ait alias’ını ekliyoruz.

Aynı şekilde kahve00'ın ikinci port grubu için ve yine aynı şekilde kahve01'in hem birinci hem ikinci port grubu için bu zone tanımlamalarını yapıyoruz.

Tabi ki bu işlemleri her iki SAN switch içinde yapacağız 💪 Görsellerde DCX1'e yer verdim fakat aynıları DCX2'i seçiliyken de yapılmalı.

Özetle sunucunun iki portuna ait alias’lar teker teker storage cihazının DCX1 ve DCX2 alias’ları ile eşleştirilmiş yani zone işlemine katılmış oluyor.

📌Umarım sizler için faydalı bir anlatım olmuştur. Sizlerle ilerleyen zamanda CLI ekranında CISCO SAN switch zone işlemini anlatmak istiyorum. Hoşçakalın 🙋

--

--