Çöl Çiçeği Waris Dirie Kimdir?

Semra Şenol
Türkçe Yayın
Published in
2 min readJun 20, 2020

1965 yılında Somali Galkayo bölgesinde dünyaya gelen Waris Dirie, göçmen bir ailenin on iki çocuğundan biridir. Doğduğu bölge de ilk ismi olan Waris, çöl çiçeği anlamına gelmektedir. Kadın sünnetinin yaygın olduğu bir kültürde doğan Waris, beş yaşındaki iken infibulation, kadın sünnetine maruz bırakılmıştır. Henüz 13 yaşında iken ailesinin 60 yaşındaki bir erkekle görücü usulü evlenmesine karar verdiğinde tek başına kaçarak çölü geçmiştir. Mogadişu’ya akrabalarının yanına sığınan Waris Dirie bir süre onlarda kalmasına rağmen evden kaçması hoş karşılanmadığı için oradan ayrılmak zorunda kalacağı bildirildi.

Somali’nin Birleşik Krallık büyükelçisi olan akrabalarından birisinin hizmetçi araması üzerine Londra’ya gönderilerek Somali Büyükelçiliği’nde ücretsiz olarak çalışmaya başladı. Doğduğu topraklarda iç savaş başlamasıyla birlikte Londra’da ki akrabalarının ayrılacağını öğrendiğinde Büyükelçilik’ten kaçtı.

Bir süre Londra sokaklarında kötü İngilizcesiyle yaşamak zorunda kalan Waris, sonrasında YMCA yurdunda kalmaya başladı. Akşamları İngilizce kursuna giden Waris gündüzleri ise McDonald’s da temizlikçi olarak çalışarak yaşamını sürdürmeye çalışmıştır.

1987 yılında şans eseri ünlü Terence Donovan’ın Waris’in çalıştığı yerde keşfetmesiyle birlikte 18 yaşında hayatı tamamen değişmiştir. Henüz meşhur olmayan Naomi Campbell ile Pirelli Takvimi için modellik yaparak fotoğrafları çekilmiştir. Modellik kariyeri böylece başlayan Waris Dirie dünyaca ünlü bir model olurken başarı basamaklarını tek tek tırmandı.

Levi’s, Chanel, Revlon, L’Oreal gibi ünlü markaların reklamlarında yer aldı. James Bond’un Yaşayan Gün Işıkları filminde küçük bir rol alan Waris Dirie modelliğin yanı sıra Elle, Vogue, Glamour dergilerinde de yer aldı. 1995 yılında BBC tarafından modellik kariyeri hakkında New York’ta Bir Göçebe belgeseli yayınlandı.

Bu dönemlerde kendi hayat hikayesini yazarak Çöl Çiçeği-Desert Flower kitabını yayımladı. Kitap dünya çapında yayımlanırken Almanya’da listelerin birinci sıraya yerleşmiştir. Ailesi, yaşadığı bölge ve kültürü konu alan birçok eseri yayınlanmıştır.

Afrikalı kızların kadın sünnetine maruz kalmamaları için birçok proje de yer alarak insanları bilinçlendirmeye çalışmıştır. Model, oyuncu, yazar ve insan hakları aktivisti olan Waris Dirie, Kadın Sünneti ile mücadele için 2002 yılında Viyana’da Çöl Çiçekleri Vakfını kurarak hizmet vermeye başlamıştır. 1997–2003 yılında Birleşik Milletler özel elçisi olarak kadın sünnetine karşı görev almıştır…

--

--

Semra Şenol
Türkçe Yayın

Gözyaşındayım, AKKOR Kitaplarının Yazarı, Onedirki metin yazarı https://semrasenol.com/ Wattpad; İnstagram: https://www.instagr