Çevrimiçi Akademi 101

COVID-19 döneminde yüksek verimlilik: online platformlar.

Rumeysa Ceylan
Türkçe Yayın
5 min readApr 19, 2020

--

Photo by mentatdgt from Pexels.

Korona döneminin pozitif getirilerinden biri de uzun zamandır vakit bulamayıp ertelediğimiz işleri aradan çıkarmamız oldu sanırım. Benim için bunlardan biri de gerek asistanı olduğum dersler ve stüdyolarda gerekse araştırmacı olarak yer aldığım proje ekiplerinde, ekip üyeleriyle paylaştığım bazı kullanışlı çevirimiçi (online) platform ve kaynakları bir araya toparlamaktı.

Dolayısıyla bu yazının temel hedefi; lisans/lisansüstü çalışmalar yapan arkadaşların ve meslek profesyonellerinin çalışmalarında verimliliklerini artıracak, ücretsiz çevirimiçi (online) platformlar öneren kapsül bir rehber oluşturmaktı.

Yazıyı bitirdiğimde, Çevirimiçi Akademi 101 tam bir ‘İhtiyaç Odası’na döndü. İçerisinde neler yok ki: referans yönetim platformları, döküman hazırlama sistemleri, online eğitim/tasarım platformları, lisanslı fotoğraf, görsel ve ikonlar sunan neredeyse pek çoğu ücretsiz pek çok çevrimiçi platform önerisi var.

Muhtemelen Çevirimiçi Akademi 101’de hem yeni karşılaştığınız hem de daha önce bildiğiniz ancak kesinlikle ‘hayat kurtarıcı’ olan platformlarla karşılaşacaksınız. Umuyorum ki, aradığınızı bulursunuz.

1-Referans Yönetim Platformları

Hiç zaman kaybetmeyin ve özellikle akademik çalışmalar yapıyorsanız bu yazılımlardan birini mutlaka kullanın.

Lisanstaki arkadaşlar hemen kaçmasınlar, dönem sonu teslimleri ve raporlarını hazırlarken bu yazılımları mutlaka kullansınlar. Bu yazılımların genel amacı referans yönetimi olsa da bu yazılımlarla aynı zamanda kendi online web kütüphanenizi oluşturabilir, tüm okumalarınızı yükleyebilir ve bunları organize edebilirsiniz. Okuma üzerine aldığınız notlara ve altını çizdiğiniz noktalara da hızla ulaşabilirsiniz..

En sevilen DC karakterleri arasındaki tartışmaların gerçekten büyük mü olduğunu düşünüyorsunuz, o zaman akademinin asla bitmeyen aşırı ‘nerd’ tartışmasına hoş geldiniz! Her neyse, ben DC’de Batman, referans yönetiminde Mendeley diyorum arkadaşlar.

Bonus: www.mendeley.com (favorim)+ https://endnote.com/ + https://www.zotero.org/ + https://refworks.proquest.com/

Unutmadan, bunları bilmeyeni akademiye almıyorlar:

Üç Büyük Atıf ve Özet Veritabanı:

http://www.webofknowledge.com + https://www.scopus.com/ + https://scholar.google.com.tr/

Bonus: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/

Akademik Araştırma Veri Tabanları:

Makaleleri nereden bulabiliriz diyen arkadaşlar burada mı? Önce üniversitenizin elektronik kaynaklarına kampüs dışından ücretsiz olarak erişmek için basit bir proxy ayarı yapmanız lazım. Sonrası derya deniz. Çoğu üniversitenin aşağıdaki dünyaca ünlü bağlantılara erişimi olduğunu sanıyorum:

Bonus: https://www.sciencedirect.com/ + http://www.springerlink.com/ + http://www.springerlink.com/ + http://highwire.stanford.edu/ + http://online.sagepub.com/ + http://www.oxfordjournals.org/ + http://muse.jhu.edu/

2-Online Döküman Hazırlama Sistemleri

Tez, makale, rapor hatta CV. Word başında harcadığınız her bir dakika için üzüleceğinize garanti veriyorum. Latex öğrenmek ilk başta zahmetli gelebilir ancak sonrası kesinlikle sütliman.

3-Online Eğitim Platformları:

Korona sayesinde asistanlığımda en çok deneyimlemek istediğim şeylerden birini daha tecrübe edebildim: online eğitim vermek. Evet, ülkemizdeki üniversitelerde online eğitim sistemi gerçekten çok hızlı kurulduğundan/geliştirildiğinden halihazırda pek çok artı ve eksileri var. Dolayısıyla, özellikle bu dönemde, iyice oturmuş online eğitim platformları aracılığıyla dünyaca ünlü üniversiteler ve hocalarından ek destek almanızda fayda var!

Bonus: https://www.coursera.org/ + https://www.edx.org/ ++ https://www.datacamp.com/ + https://www.codecademy.com/ + https://www.udemy.com/ https://courses.planetizen.com/courses + https://www.lynda.com/ + https://www.skillshare.com/+ https://www.udacity.com/ + https://code.org/

4-Online Tasarım Platformları:

Sunumlarınızı, posterlerinizi, infografiklerinizi, kartvizit ve portfolyonuzu hatta sosyal medya gönderilerinizi bile bu platformları ücretsiz kullanarak tasarlayabilirsiniz. Kullanıcı dostu, kullanımı çok basit ve şablonları kullanışlı!

Kendi takımını kurabilme ve ortak görüntüleyebilme seçeneğiyle, Canva gibi platformlar hem araştırma hem de derslerde en çok kullandığımız platformlardan biri..

Bonus: www.canva.com (favorim) + https://getstencil.com/ + https://snappa.com/ + https://www.designbold.com/

5-Online Animasyon Platformları:

Artık popüler olan sunum yapmak değil hikaye anlatmak! Çünkü yaklaşık 20 kat daha etkili ve akılda kalıcı olduğu keşfedildi. Peki, ilgi çekici bir hikaye anlatmak için oldukça basit bir şekilde kendi animasyonunuzu oluşturmaya ne dersiniz?

Biz proje sunumlarında animasyon kullanan arkadaşları görünce inanılmaz keyif alıyoruz. Bence anlatan kişi de olayı daha çok özümsüyor.

Bonus: https://www.vyond.com/ + https://www.animaker.com/ + https://www.moovly.com/

Aşağıdaki web uygulaması ile ‘Haritalar ve coğrafyanın gücünü’ kullanarak bir hikaye oluşturabilirsiniz. Konferans sunumlarında özellikle kullanıyorum. Sıkıcı sunumlardan bayılmış insanların yüzüne kan geliyor gerçekten. En sevdiğim Esri ürünlerinden:

6-Lisanslı Fotoğraflar:

Hem lisans hem de lisansüstü seviyesindeki arkadaşların raporlarında, ödevlerinde veya projelerinde en çok karşılaştığımız problem: lisanssız fotoğraf kullanımı.

Görsel kullanmanın önemini hepimiz biliyoruz ancak lisanslı görsel kullanmanın üzerinde çok durmuyoruz sanırım. Aşağıda yüksek kaliteli görseller sunan ücretsiz stok fotoğraf sitelerinden bazılarını bulabilirsiniz.

Bonus: https://www.pexels.com/ (favorim!) + stocksnap.io + https://pixabay.com/ + unsplash.com + https://burst.shopify.com/ + https://www.reshot.com/

7- Lisanslı Görseller:

Kesitlerinizi, kolajlarınızı, projelerinizi ve diğer tasarımlarınızı zenginleştirin. Dev hizmet!:

Bonus: jugaadrender.in + www.nonscandinavia.com + https://skalgubbar.se/ + www.clipped.io + www.escalalatina.com

Kesit demişken unutmayalım:

8-Lisanslı İkonlar:

Artık her yerde ikonlar var! Verdikleri mesajlar öyle güçlü ve evrensel ki herkes tarafından tercih ediliyor. Buyrun, ücretsiz, yüksek çözünürlüklü ve lisanslı ikonları siz de tasarımlarınızda kullanın:

Bonus: https://thenounproject.com/ + https://www.flaticon.com/ (favorim)+ https://fontawesome.com/

Son olarak: Araştırmacı Topluluklarına Katılmayı Unutmayın!

Bir araştırmacının aşağıdaki dört platformdan en azından birinde mutlaka bir hesabının olması gerekir. Pek çok araştırmacı kendi yayınlarını, hakkındaki güncellemeleri, tavsiyelerini bu kanallardan paylaşır. Bu sayede ücretsiz olarak araştırmacıların yayınlarını bu kanallardan okuyabilirsiniz.

https://www.researchgate.net + https://scholar.google.com/ + https://www.mendeley.com/

Not: Aklınıza gelen faydalı platformları yorumlarda bizlerle paylaşın!

--

--

Rumeysa Ceylan
Türkçe Yayın

Welcome to the authentic life of a New Generation Academician! Urban Studies at @ITU or https://akademi.itu.edu.tr/ceylanr/ #phdlife #academics