Çikolata Mutlu Eder Mi?

Hatice Avcı
Türkçe Yayın
Published in
3 min readJan 27, 2022

Çikolata ile mutlu oluyor muyuz? Yoksa hepsi reklam aldatmacası mı?

Çikolatanın Tarihi

Kakao çekirdeklerinden içecek hazırlayan Aztek, Maya ve Toltek halklarının 3000 yıl önce kakao ağaçları yetiştirdiği biliniyor. Kakao çekirdeği sadece içeceklerde kullanılırdı ve “Tanrının yemeği” olarak adlandırılıyordu. Kutsal bir yiyecek olan bu çekirdekle tanışan ilk Avrupa ülkesinin İspanya olduğu söyleniyor. Ama tarihler konusunda kesinlik bulunmamakta.

Kristof Kolomb’un 1502 yılında İspanya’ya çekirdekleri yanında getiriyor. Ancak toplu sevkiyatın yapılması ve diğer Avrupa ülkelerine yayılması diğer yüz yıla kadar gerçekleşmemiştir.

1657 yılında içeceklerde kullanılan çikolata hem acı hem de çok pahalıydı. Bu yüzden saraylarda ve soylu aileler tüketebiliyordu.

1700 yılında İngiliz bir çikolata dükkanı sahibinin, içeceğin içerisine süt eklemesi ile birlikte birim fiyatını düştü ve tadı daha lezzetli hale geldi. Bu durum tüm dünyaya yayılmasını hızlandırdı.

1847'de İngiliz firması Fry and Sons, tatlı çikolata üretmek için, kakao yağını çikolata likörü ve şekerle birleştirdi. Bu birleşim, bugün kullanılan çoğu çikolatalı şekerlemenin temelidir.

Bizim şu an yediğimiz hale gelmesi ise 1876 yılında İsviçreli Daniel Pater’in kuru süt eklemesiyle oluştu.

Eski bir tarihi olan çikolatanın son halinin hayatımıza girmesi, 1900'lü yıllarda reklamlarda kullanılmaya başlandı. Özellikle regl dönemindeki kadınların kurtarıcısı haline geldi.

Bütün gıdalarda olduğu gibi duygularla bağlantısı konusunda çok fazla abartıldı. Bugün, neden çikolata sanıldığı gibi mutluluk vermez incelemeye devam edelim..

Serotonin nedir?

Mutluluk hormonu diye adlandırılır fakat birçok görevi vardır. Neredeyse tüm insan davranış süreçlerini düzenler. Serotonin tarafından düzenlenen davranışsal ve nöropsikolojik süreçler; algı, öfke, saldırganlık, iştah, hafıza, cinsellik, dikkattir. Bu süreçlerin tamamında serotonun etkilidir. Yani sandığımızın aksine sadece mutluluk vermez.

Serotonin nasıl üretilir?

👉Serotonin gıdalarda bulunmaz.
👉Fakat yapı malzemesi olarak triptofan(aminoasit) içerirler. Gıdalarla alabileceğimiz kısmı budur.
👉Serotonin %1–2 kısmı beyin sinir uçlarından salgılanır. Bu salgı bizim davranışlarımızı ve mutluluğumuzu etkiler.
👉Fakat %90 gibi büyük bir kısmı bağırsaklardan salgılanır. Ancak bağırsaklarda sentezlenen serotonin kan beyin bariyerini geçemediği için mutluluğa katkı sağlamaz. O diğer işlevlerde görevlidir.
👉Beyin serotonini nasıl arttırılacağı yönünde henüz yeterli bilgi yoktur. Ancak “Fiziksel aktivite, Güneşlenmek ve Sağlıklı Sosyal ilişkilerin” mutluluk hormonunu arttırdığı yönünde ön görüler vardır.

⚠️Triptofanının kullanılabilmesi içinde mutlaka karbonhidratlarla birlikte alınması gerekir. Karbonhidrattan kısıtlı diyetler sizin bağırsaklarınızda üretilen serotonin miktarını azaltır. Beslenmenizde bir grubu çıkartırken defalarca düşünülmesi gerekmesinin nedeni her grubun vücutta farklı görevlerinin olmasıdır.

Triptofan içeren gıdalar?

  • Susam=Küncü ⬆
  • Kabak Çekirdeği⬆
  • Ayçekirdeği⬆
  • Hurma⬆
  • Yulaf
  • Nohut
  • Hayvansal gıdalar
  • Çikolata( En az triptofan içeren gıdalardan biridir)⚠️

👉Günlük alınması gereken triptofan miktarı 5mg/kg başınadır.

Serotonini arttıran en önemli faktörler egzersiz ve güçlü sosyal ilişkilerdir. Bu durumunda kesin mekanizması hala çözülememiştir. Ancak çikolatadan daha fazla etkili olduğu ön görülebilir. Reklamlara aldanmadan hayatımıza hareket katmakta fayda var. Dostlarla içilen bir kahvenin yanında yenilen çikolatanın etkisi ortada ancak oradaki asıl nokta çikolata değil dostlarla yapılan sohbettir.

Kaynak:

  1. Chocolate\ Wikipedia
  2. The World Atlas of Chocolate(created for a geography class at Simon Fraser University in Canada)
  3. Chocolate\ www.britannica.com
  4. Triptofan içerikleri \FoodData Central- USDA
  5. Serotonin- Science Direct Overview

    Daha önceki yazılara göz atmak için;👇

Her ayın 15'inde beslenme ve davranış değişikliği konularında daha detaylı yazacağım ve ÜCRETSİZ şablonlar göndereceğim e-bültene sizde kayıt olabilirsiniz. Benimle bu süreci aktif bir şekilde devam ettirebilirsiniz. Bir bakmışsınız seneye yıllık hedefler yaparken egzersiz ve sağlıklı beslenmeyi halletmiş oluruz. Hadi başlayalım!

Bana www.dythaticeavci.com web sitesinden veya dyt.haticeavci ınstagram hesabımdan ulaşabilirsiniz. Ücretsiz Ön Görüşme için mail atmanız yeterli.

Keyifli Okumalar!

--

--

Hatice Avcı
Türkçe Yayın

Meraklı, Okur, Yazar, Fotoğraf çeker www.dythaticeavci.com https://dythatice.substack.com / Her hafta perşembe günü buluşmak üzere.