Çin’den Alışveriş ve Ürün Getirme Rehberi 2020

Çin Bilgisi
Türkçe Yayın
Published in
5 min readJul 6, 2020

Çin Halk Cumhuriyeti, bünyesinde barındırdığı fabrikalar ve üretim kapasitesiyle dünyanın fabrikası olarak adlandırılıyor. Burada üretilen ürünlerin büyük bir bölümü yurt dışına ihraç ediliyor ve Çin’den alışveriş siteleri bu ihracatta büyük bir rol oynuyor. Çin ekonomisi de bu durumdan olumlu yönde etkileniyor ve şu anda Çin ekonomisi dünyanın en büyük ihracat ekonomisi konumunda bulunuyor. Çin’de üretilen ürünler yalnızca Çin’e değil bütün dünyaya fayda sağlıyor. Birçok ülke Çin’de üretilen uygun fiyatlı ve kaliteli ürünleri tercih ediyor. Biz bu yazımızda Çin’den ürün getirme ile ilgili detayları paylaşıyoruz. Bu yazımız Çin’den perakende olarak alınan ürünlere yönelik, eğer Çin’den toplu ürün getirme ile ilgileniyorsanız Çin’den ithalat konusunu ele aldığımız yazımızı okuyabilirsiniz.

Çin’den Alışveriş Siteleri

Çin’den alışveriş yapmak için kullanılan birçok site var. Çin’den mal getirme siteleri arasında en meşhur olanı alibaba.com ancak alibaba.com yalnızca toplu ürünler alınan bir platform. Burada perakende satışlar olmuyor. Biz bu bölümde perakende olarak alışveriş yapabileceğiniz Çin’den ürün getirme siteleri ya da diğer bir deyişle Çinden alışveriş siteleri hakkında bilgiler veriyoruz.

Çinden Alışveriş Siteleri

  1. Aliexpress: Aliexpress, Alibaba Group bünyesinde faaliyet gösteren bir e-ticaret platformu. Alibaba.com’un perakende satış versiyonu olarak adlandırabiliriz. Çin’den ucuz alışveriş siteleri arasında en çok bilineni. Platformun ürün yelpazesi bir hayli geniş. Alışveriş yapmak ise oldukça güvenli. Dolandırılma ihtimaliniz çok düşük.
  2. Banggood: Çin’den ürün almak isteyenlerin çokça tercih ettiği sitelerden bir tanesi de banggood. Bu sitenin temel özelliği içerisinde hiçbir imitasyon (çakma) ürün barındırmıyor olması. Bu sitede satıcı direkt olarak Banggood firması. Bu nedenle dolandırılma ihtimaliniz yok.
  3. Gearbest: Çin’den alışveriş yapmak isteyenler için Aliexpress mantığı ile çalışan ancak onun kadar güven vermeyen Çin merkezli e-ticaret sitesi. Daha çok Çin’den ürün getirme konusunda tecrübe sahibi olanların kullandığı bir site. Acemilerin dolandırılma ihtimali mevcut.
  4. Dhgate: Çin’den alışveriş yapma konusunda kararsız olanlara tavsiye edilebilecek nitelikte bir site. Aliexpress mantığı ile çalışıyor ve fiyatları gerçekten daha uygun. Fiyat kıyaslaması yapılarak Aliexpress yerine tercih edilebilir. Alışverişler çoğunlukla güvenli.
  5. Dealextreme: Çin’den ürün almak isteyenlerin kullandığı sitelerden bir diğeri ise dealextreme. Yine Aliexpress tarzı bir e-ticaret sitesi. Fiyatları oldukça uygun ve birçok üründe ücretsiz kargo fırsatı var. Alışveriş yapacağınız mağazayı seçerken dikkatli olmanızda fayda var. Dolandırılma ihtimali mevcut.
  6. Lightinthebox: Çin’den ürün alma siteleri listemizde yer alan diğer bir isim lightinthebox. Son dönemde özellikle giyim ürünleriyle öne çıkan sitede geniş bir ürün yelpazesi var. Fiyatlar uygun ancak alışveriş yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Burada da güvensiz satıcılar bulunabiliyor.

Çin’den Alışveriş Yapmak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Çin’den ucuz alışveriş yapmak oldukça avantajlı ancak dolandırılmamak için dikkat edilmesi gereken bazı konular var. Çin’den ürün getirme işlemini yaparken dikkat etmeniz gerekenler;

  • Çin’den alışveriş yaparken öncelikle Çin’den alışveriş siteleri arasında en güvenilir olanları tercih etmelisiniz. Yukarıda bahsettiğimiz siteler dışında bir siteden alışveriş yapacaksanız siteyi mutlaka araştırın.
  • Bu e-ticaret siteleri aracı görevi görüyor (Banggood hariç). Yani ürünü gönderen kişiler sitede mağaza açmış olan Çinli satıcılar. Çin’den alışveriş siteleri üzerinde mağaza açmak oldukça kolay. Bu nedenle dolandırılmamak için alışveriş yapacağınız mağazayı detaylı olarak inceleyin. Sizin alacağınız üründen başka ürün satmış mı/satıyor mu? Mağaza puanı ve diğer ürünlerin puanı kaç? Bu konuları inceleyin.
  • Çin’den ürün almak için inceleme yaparken ürünün yorum sayısına, değerlendirmesine (yıldız) ve satış adedine dikkat edin. Özellikle resimli yorumlar çok faydalı oluyor. (Ürün satış sayısının en az 100, değerlendirmelerin ise en az 4.5 yıldız olmasına ve resimli yorumlar bulundurmasına dikkat edin.)
  • Çin’den ürün getirme siteleri çoğunlukla kargo takibini isteğe bağlı olarak bırakıyor. Kargo takibi için ufak miktarlarda ekstra ücret ödemeniz gerekiyor. Bu maliyete katlanarak kargo takibi yapmanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
  • Çin’den ürün alma nedenimiz tabii ki ucuz olması ancak her ürünün de bir piyasası var. Bütün satıcıları karşılaştırarak ürün fiyatı anormal derecede düşük olan ürünlerden uzak durun.
  • Çin’den alışveriş yaparken ürünlerle alakalı en ufak bir problem olduğunda doğrudan müşteri hizmetleri ile iletişime geçerek problemin giderilmesi için çaba gösterin.

Çin’den Ürün Getirmek Gümrük Vergisi 2020

Bildiğiniz üzere yurt dışı alışverişlerde ülkemize gelen ürünlere gümrük vergisi uygulanıyor. Bu nedenle Çin’den alışveriş yapmak istiyorsanız ürünün üzerine eklenecek vergiyi de hesaplamalısınız. Burada belirtilen vergiler perakende/kişisel alımları kapsıyor. Toplu alımlar/ticaret amaçlı alımlar ithalata girdiği için toplu alımlara farklı bir vergi sistemi uygulanıyor.

Çin’den Ürün Getirme Gümrük Vergisi 2020 yılında hesaplanırken aşağıdaki parametreler uygulanıyor;

Eğer ürün değeri 1500 Euro’nun altında ise ürünün fiyatı;

Ürünün satın alma bedeli + Ürün fiyatının %20’si kadar gümrük vergisi + %20 ÖTV (Eğer ürün ÖTV listesinde yer alıyorsa) + Gümrük sunum ücreti (8 TL) + Damga vergisi (0,70 TL)

NOT: Yüzdelik fiyatlar hesaplanırken ürünün çıplak fiyatı değil kendisinden önceki vergilerin uygulanmış hali baz alınıyor. Konunun daha iyi anlaşılması için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.

Ürün FİyatıGümrük V — %20ÖTV — %20Gümrük Sun. Ü.Damga VToplam100020024080.701448,7 TL

Yani Çin’de bin TL olan ürünü satın alıp ülkemize getirdiğinizde maliyeti yaklaşık olarak bin beşyüz TL oluyor.

Eğer ürün değeri 1500 Euro’nun üstünde ise durum değişiyor. Fiyatı 1500 Euro’nun üstünde olan ürünler için Çin’den alışveriş gümrük vergisi 2020 itibari ile aşağıdaki gibi hesaplanıyor;

Ürünün satın alma bedeli + Ürün fiyatının %20’si kadar gümrük vergisi + %20 ÖTV (Eğer ürün ÖTV listesinde yer alıyorsa) + %18 KDV + Gümrük sunum ücreti (8 TL) + Damga vergisi (0,70 TL)

Ürün FİyatıGümrük %20ÖTV — %20KDV -%18Gümrük Sun. Damga VToplam2000040004800518480.7033992,7 TL

Yani Çin’de yirmi bin TL olan ürünü satın alıp ülkemize getirdiğinizde maliyeti yaklaşık olarak otuz dört bin TL oluyor.

Sonuç olarak Çin’den alışveriş yapmak çoğu zaman ucuz olsa da güvenilir siteleri ve satıcıları tercih etmek, ürün fiyatlarını hesaplarken döviz kurunu ve Çin’den ürün getirmek gümrük vergilerini hesaba katmak gerekiyor.

“Çin ve Çinceye dair her şey!” Sloganıyla yola çıktık. Bize destek olmak için blogumuzu ziyaret edebilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

--

--

Çin Bilgisi
Türkçe Yayın

Çin kültürü, tarihi, ekonomisi gibi alanlarda bilgiler edinebileceğiniz, Çince öğrenmek isteyenler için rehber niteliğinde bir blog sayfası. cinbilgisi.com