Çocuklarınız Kabus Gördüğünde Ne Yapabilirsiniz?

Çocuklar kabus görür. Onlara kabuslarını anlamaları ve bununla baş etmeleri için nasıl yardım edebileceğimize bakalım.

Ali Rıza DURU
Türkçe Yayın
3 min readDec 6, 2021

--

“Bu metin Jeremy Taylor’un ‘Working with Children’s Dreams, Especially Nightmares’ adlı yazısından çevrilmiştir.” Çeviren: Ali Rıza DÜRÜ

Bütün çocuklar rüya görür ve bazen bu rüyalar kabus şeklinde görülür. Çocuğunuzun korkutucu rüyalarla başa çıkmasına yardımcı olmak için ne yapabilirsiniz? Onlarla konuşun. Onlara bunun “sadece bir rüya” olduğunu söylemeyin. Rüyalarını ciddiye alın.

Çocuğunuz rüyanın ne anlama geldiğini sorarsa, ona rüyalarında onunla ilgili önemli şeyler olduğunu ve bunun ne anlama geldiğini düşünmek ve hissetmenin yapabileceği en iyi şey olduğunu söyleyin.

Resim çizme….

Ya çocuğunuz rüya hakkında “konuşmak” için çok küçükse veya istemiyorsa. Yapacak başka ne var? Çok küçük yaştaki çocuklara bile rüyalarının çizimlerini yaptırarak ve bu çizimleri rüyalarını anlatırken “tartışma yönlendiricileri” olarak kullanarak çok değerli ve etkili rüya çalışmaları yapılabilir. Eğer anlatmak isterlerse, rüyayı bir kez dinlemek ve daha sonra resim(ler)i çizmelerini ve rüyayı 2. kez anlatmalarını istemek iyi bir fikir olabilir.

Çocuklarla duygusal olarak en acil rüya çalışması, genellikle uyandıktan sonra “onları rahatsız eden” kabusları paylaştıklarında ortaya çıkar. Çoğu zaman, sadece rüyanın resmini yapmak (ilk) ve rüyayı yeniden anlatmak, arzu edilen duygu dönüşümünü (hem çocuk hem de yetişkin — genellikle bir ebeveyn) gerçekleştirecektir. Bu duygu dönüşümü bir dizi faktör aracılığıyla gerçekleşir:

(1) güvenilen, sevgi dolu bir yetişkine sahip olmak, çocuğun rüyasına odaklanmış ciddi bir dikkat gösterir (“sadece bir rüya…” olarak reddetmek yerine),

(2) rüyadaki “korkutucu” görüntüleri çizerek “kontrol altına alma” fırsatına sahip olur,

(3 ) rüyayı çizme ve paylaşma etkinliğinin tamamı çocuk için (korkmuş, savunmasız ve duygusal olarak yalnız hissetmek yerine) eğlenceli bir keşif ve ifade fırsatı haline gelir.

Maske yapmak….

Bu nedenlerden dolayı, genellikle çocuğa kabusu çizip tekrar anlatması, rüyayı konuşma sırasında resme atıfta bulunulması, çocuğun rüyayla olan ilişkisini değiştirmesi için yeterli olacaktır. Bazen çocuğun korku ve üzüntü duyguları bu çizimden/paylaşımdan sonra bile devam eder. Bu durumda bir sonraki adım, çocuğa rüyadaki en tehditkar ve korkutucu figür/elemanı çizdirerek bir maske yaptırmaktır. (Maske için temel malzeme olarak bir kağıt tabak kullanmanızı tavsiye ederim.)

Maske tamamlandıktan sonra, çocuğun maskeyi yüzüne koyması ve şakacı bir şekilde rüyadaki karakteri/durumu “harekete geçirmesi” için cesaretlendirmenizi tavsiye ederim. Genellikle bu, çocuğu neşeli ve enerjik yapar ve rüya hafızası tarafından daha fazla tehdit altında hissetmesini önler. Bu aktivite için yüksek başarı oranının nedenleri, yukarıda bahsedilenlerle aynıdır ve korkutucu rüya figürünün enerjisini ve aktivitesini harekete geçirmeye yönelik “Gestalt” egzersizine vurgu yapılmıştır. Bu aktivite, başlangıçta inkar edilen ve bilinçsizce yansıtılan içsel enerjileri korkutucu figüre entegre eder. Rüyayı maskeyle canlandırmak, rüya gören çocuğun oyun ve hayal gücü aracılığıyla kendi bilinçdışı psikolojisini yansıttığı “reddedilen” ve “zorlanan” yönlerini keşfetmesine ve “sahiplenmesine” yardımcı olur.

Maskeyi yakmak….

Çok ender durumlarda, bu güçlü “Gölge maskesi oyunu” bile rüyayı gören çocuğun sıkıntısını tamamen gidermeyi başaramayabilir, bu durumda bir adım daha atılması gerekir. Maske oyunu hala rüya gören çocuğu sıkıntılı ve korkmuş halde bırakıyorsa, o zaman çocuğun maskeyi yakmasına yardım etmek, arzu edilen duygu rahatlamasını elde etmek için en iyi yoldur. (Tabii ki önce güvenlik! Şömineler bu aktivite için en iyi yerdir ve şömine ateşleyicileri (kibrit yerine) en güvenlidir.) Küçük eller yetişkin eller tarafından tutulmalı ve yönlendirilmelidir, ancak çocuk aktif olarak dahil olmalı ve sadece bir yetişkinin maskeyi yakmasını izlememelidir. Maskenin tamamen küle dönmesi de önemlidir. Yalnızca maskeyi yakmak veya büyük parçaları yakmadan bırakmak, arzu edilen duygu ve duygu dönüşümünü sağlamada işe yaramayacaktır.

Bu şaşırtıcı derecede yüksek başarı oranının nedenlerinden birinin, “ateş”in doğal dünyada arketipsel “değişimin hamisi” olması olduğuna inanıyorum. Nesneler toprağa, havaya ve suya daldırılabilir ve temelde değiştirilemez ancak hiçbir şey ateşe daldırılamaz ve değişmeden kalamaz. Çocuğun en reddedilen ve üzücü enerjilerin bilinçsizce yansıtıldığı ve bilinçli olarak uyandırıldığı maskeyi yakmasına yardım ederek (maskeyi yapma eylemlerinde ve onu rüyadaki en üzücü anları canlandırmak için kullanarak) , dönüşüm ve değişimin en eski ve en derin sembolik güçleri çocuğun ruhunda uyandırılır. Bu enerjiler tanındığında ve daha iyi anlaşıldığında ve bütünleştirildiğinde, daha büyük psiko-ruhsal sağlık ve bütünlüğün yakıtı haline gelirler.

Yapacak başka ne var….

Bunlar işe yaramazsa veya çocuğunuzun kabuslarıyla bu şekilde çalışmak konusunda kendinizi rahat hissetmiyorsanız, pek çoğu çocuğunuzun rüyalarıyla çalışmaktan memnuniyet duyacak çok iyi çocuk terapistleri var. Onlara başvurabilirsiniz.

Orjinal metin için: https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-wisdom-your-dreams/201004/working-childrens-dreams-especially-nightmares

--

--