Çocuklar için Kodlama ve Algoritmaya Giriş

Oğuzhan Karaçar
Türkçe Yayın
Published in
5 min readJul 15, 2020
Photo by stem.T4L on Unsplash

Teknolojinin hayatlarımızın geniş bir alanını doldurmasıyla birlikte birlikte birçok alışkanlığımızın da değiştiğini söylemek mümkün. Artık temel bilgisayar programlamanın öğrenilmesi fikri, hayatımız için iyi bir fikir olmaktan çok daha öte şeyler ifade ediyor. Hem yetişkinler hem de çocuklar için önemli bir beceri olarak hayatımızdaki yerini alan kodlama ve algoritma (algoritmik düşünme) ile basit internet siteleri yapmak ve oyunların nasıl oluşturulduğunu öğrenmek, çocukların tasarım, mantık ve problem çözme yeteneklerini geliştirmelerine yardımcı oluyor.

Peki nedir bu kodlama?

  • Kodlama ya da programlama, bilgisayar yazılımları, uygulamalar ve web siteleri oluşturmamızı mümkün kılan şeydir.
  • Kullandığınız internet tarayıcınız, işletim sisteminiz, telefonunuzdaki uygulamalar, Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya siteleri ve daha birçok şey kodlar ve kodlama yardımıyla yapılır.
  • Biz insanların aksine bilgisayarların kendi başına konuşma ve insanlarla iletişime geçme gibi gelişmiş yetenekleri yoktur.
  • Bir bilgisayar, bir cep telefonu veya bir tabletin ihtiyaçlarımızı karşılaması için ona neler yapmasını gerektiğini bizler söyleriz.
  • Bu tür elektronik aygıtlara yapmasını istediğimiz şeyleri söylemek için programlama dili adını verdiğimiz dilleri kullanırız.

Problem Çözme=Kodlama

  • Günlük hayatta problem ifadesini genellikle can sıkıcı durumlarda kullanırız. İstenmeyen bir durumla karşılaştığımızda bunun hayatımızı tehdit eden bir hale bürünmeden çözülmesi gerektiğine inanırız ve çözüm aramaya başlarız.
  • Programlama dünyasında ise problem ifadesi; çözülmesi, geliştirilmesi veya tamamlanması gereken durumları ifade etmektedir.
  • Örnek olarak; e-devlet ya da e-okul sistemleri, online bankacılık, online alışveriş siteleri gibi bir çok uygulama ve platformlar (Önemli ve acil olarak yapılması gereken işlemleri daha kolay ve hızlı olarak halledebilmemize olanak sağlamaktadır.)
Photo by Markus Spiske on Unsplash

Algoritma Nedir?

Algoritma; bir problemi çözmek veya bir görevi tamamlamak için adım adım detaylandırılmış talimatlardır. Programcılar, bilgisayarın bir görevi nasıl yapılacağını tarif eden algoritmalar yazarlar. Genel olarak düşündüğümüzde algoritmalar hayatımızın her yerindedir. Sabah uyanıp okula gelinceye kadar ki süreçten tutun, akşam uyumadan önce diş fırçalamamıza kadar her aşamada birçok algoritma, biz farkında olmadan, beynimiz tarafından oluşturulur, test edilir, uygulanır, güncellenir ve sonlandırılır.

Basit Algoritma Örnekleri

Bilgisayarların bizi anlamaları istediklerimizi yapabilecekleri anlamına gelmez. Bizi anladıkları dillerden birini kullanarak onlara aynı zamanda talimatlar vermemiz gerekir. Bunu tıpkı gerçek dünyada birinin size yumurta yapmak için talimatlar vermesi gibi düşünebilirsiniz.

  • Bir kaba yumurta kır.
  • Yumurtayı çırp.
  • Orta ateşte bir tavaya koy.
  • Tencereyi yağla.
  • Yumurtayı tencereye dök.

Yukarıdaki basit örnekte olduğu gibi bilgisayarlara talimatlar vermemiz gerekir. Bu talimatları ancak makinelerin bizi anlayacağı kodlama yardımıyla yaparız. Kodlama yaptığımız sırada bilgisayara şu şekilde tarifler veririz.

  • Verileri yükle.
  • Bir başka veri daha yükle.
  • Bu iki veriyi sonuç verisine dönüştür.
  • Sonuç verilerini insanların görmesi için monitöre gönder.
  • Sonuç verisini internet üzerinden gönder.

Çocukların Kodlama Öğrenmesi İçin 10 Neden

Dünyaca ünlü sosyal medya ve teknoloji şirketlerinin kurucuları ve yöneticilerinden kendilerinin programlamaya başlama serüvenleri ve erken yaşta programlama öğrenmenin önemine dair açıklamalar ve tavsiyelerin bulunduğu bir video ile başlayalım.

Code.org Tanıtım Videosu

Kodlama Akademik Performansı Artırır

1. Matematik: Kodlama, çocukların soyut kavramları görselleştirmelerine yardımcı olurken, matematiği gerçek dünya durumlarına uygulayabilmelerini sağlar. Çocuklar için matematiği eğlenceli ve yaratıcı hale getirir.

2. Yazma: Kodlama yapan çocuklar, daha iyi yazma becerilerinin gelişmesine neden olan özetleme ve planlamanın değerini anlarlar. Pek çok çocuk, dünyanın en büyük kodlama platformlarından biri olan Tynker’ı hikaye anlatmak için bir araç olarak bile kullanır!

3. Yaratıcılık: Çocuklar deneyerek öğrenir. Kodlama yaptıklarında beyinlerini güçlendirdikleri için yaratıcılıklarına da kucak açmaya başlarlar.

4. Özgüven: Kodlama yoluyla problem çözmeyi öğrenen çocukların ebeveynleri, çocuklarının özgüvenlerinde önemli gelişmeler gördüklerini heyecanla anlatırlar.

Kodlama Sosyal Becerileri Geliştirir.

5- Odaklanma ve Organizasyon: Çocuklar karmaşık kodlar yazarken, doğal olarak daha iyi odaklanma ve organizasyon becerisi geliştirirler.

6- Esneklik ve Toparlanabilme Becerisi: Kodlama ile birlikte hatayı ayıklama ve hatayı giderme gibi yetenekler de kazanırlar. Çünkü kodlamanın en temelinde bu vardır. Bu sayede çocuklar hayatlarındaki zorluklarla mücadele ederken sebat etmeyi, esnek ve dayanıklı olmayı öğrenirler.

7- İletişim Becerileri: Kodlama mantıksal iletişimi öğretir, hem sözel hem de yazılı becerileri güçlendirir. Şöyle düşünün: Kodlamayı öğrenmek demek, yeni bir dil öğrenmek demektir.

Kodlama Geleceğe Giden Yoldur.

8- Güçlenme: Çocuklar kod yazarken fark yarattıkları için kendilerini güçlü hissederler. Kodlama yapan çocuklara yönelik online platformlarda, çocukların hoşgörü ve iyilik mesajları yaydıklarını görürüz.

9- Yaşam Becerileri: Kodlama, dijital çağın temel okur yazarlığıdır. Çocukların etraflarındaki teknolojiyi anlamaları — hatta onu kullanarak yenilikler geliştirebilmeleri — çok önemlidir.

10- Kariyer Hazırlığı: Teknoloji sektöründe çalışanlara yüksek bir talep bulunur. Küçük yaşta kodlama ile tanışmış ve kendisini bu alanda geliştirmiş bir çocuk, ileride seçtiği herhangi bir alanda üstünlük sağlar.

Steve Jobs — Apple Şirketi Kurucu Ortağı
Photo by AB on Unsplash

“Bence bu ülkede herkes bilgisayar programlamayı öğrenmeli. Bir bilgisayar dili öğrenmeli. Çünkü bu, insana nasıl düşüneceğini öğretiyor. Ben bilgisayar bilimini bir sosyal bilim olarak görüyorum. Bu herkesin öğrendiği bir şey olmalı. ” — Steve Jobs — Apple Şirketi Kurucu Ortağı

Peki nasıl kodlama öğreneceğiz (Öğreteceğiz) ?

Çocukların zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak ve teknolojide üretimi artırmak amacıyla dünyanın önde gelen internet ya da yazılım şirketleri çocuklar için online erişim sağlanan ücretsiz web siteleri ile hizmet veriyor. Programlama yapmayı öğrenmek için hiçbir zaman geç ve zor değildir. Bunun için yazılım uzmanı olmak zorunda değilsiniz. Basit programlar yazmayı öğrenmek, yalnızca birkaç haftanızı alır.

Çocukların kodlama öğrenmelerine yardımcı olacak bir dizi ücretsiz web sitesini sizler için derledim.

Code.org

Facebook’un kurucusu Mark Zuckenberg’in de yer aldığı Code.org, Angry Birds gibi oyunlar aracılığı ile çocuklara kod yazmayı öğretiyor. Çok dilli bir web sitesi olarak hizmet veren Code.org aracılığı ile çocuklar Türkçe dilinde de nasıl kod yazabileceklerini öğrenebildikleri gibi, kendi kendilerine oyun da programlayabiliyor.

>>Code.org

Scratch

8 ile 16 yaş grubu arasındaki çocukları hedefleyen, kullanımı kolay programlama dili, çocukların hayal edebilecekleri neredeyse her şeyi oluşturmalarını sağlıyor. Scratch’in farkı ise hiçbir kod satırının olmayışı. İnternet sitesi, sanal Lego’lara benzeyen Scratch bloklarını düzenleme ve birleştirme olanağı sunuyor. (Sitenin dili Türkçe)

>>Scratch

Blocky Games

Blockly Games programlamayı öğreten bir dizi eğitici oyundur. Daha önceden bilgisayar programlama deneyimi olmayan çocuklar için tasarlanmıştır. Oyuncular, oyunların sonuna gelindiğinde, geleneksel metin tabanlı dilleri kullanmaya hazır olacaktır.

>>Blockly Games

Algo Dijital

Algo Dijital; çocuklara, oyunlar üzerinden algoritmik düşünme kazanımı vermeyi hedefleyen bir web platformu. Eğlenceli karakterler ve hikâyelerle çocukların; hem dijital beceriler kazanmasına hem de hayatın her alanında faydalanacakları düşünsel kazanımları elde etmesine yardımcı olmayı amaçlıyor.

>>Algo Dijital

Diğer Platformlar (İngilizce)

Code Combat

>>codecombat.com

Tynker

>>tynker.com

Code Monkey

>>playcodemonkey.com

Code Avengers

>>codeavengers.com

Compute It

>>Compute-It

Codeacademy

>>codecademy.com/

Kodlama öğrenmek; Kodlama, yeniliği harekete geçirir. Çocuklarımızın teknolojik ilerlemelere öncülük edebilmeleri için temel bir yetenektir.

--

--