Modanın Tarihçesi

Yeni Ümit Eğitim Kurumları
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 19, 2019
Modanın Tarihçesi

Çok eski zamanlardan itibaren insanların önem verdiği konulardan bir tanesi de “Moda” adı verilen insanların dış görünüşlerine muntazam şekil ve renkler katan bir durumdur bir olaydır kendileri. Genel olarak bakıldığında moda ortaçağ dönemlerine dayanan bir kelimedir. Fransızların ortaya çıkardığı bu kelime kuşaktan kuşağa aktarılırken zenginliklerle dolu Türkçemize moda olarak geçmiştir. İlk ortaya çıktığı zamanlarda kendilerine, latin alfabesi kullanıldığı için ‘facio’ olarak telaffuz edilmeye başlandı. Zaman ilerledikçe ve lehçelerde değişmeler olmaya başladıkça modanın tarihçesi olarak bilinen ve ona ciddi anlamda önemli fırsatlar sunan Fransızlar günümüzde moda olarak geçen kelimeye ‘fazon’ adını verdi ve o şekilde hitap etmeye başladı. Tabi ki Fransızlardan sonra konuya el atmış olan İngilizler de bu kelimeyi kendi dillerine özetle kendi sosyo-kültürel yapılarına uygun olabilecek şekilde değiştirerek fashion tanımı yaptılar ve lügatlarına o şekilde geçirilmesine izin verdiler. Birbirinden farklı toplumlar ve ülkeler Moda denilen bu çılgınlığa, insanların güzel görünebilme çabasına ya da tabirimiz doğru ve yerinde olacaksa tasarımcıların renkli dünyalarını elbiselere aktarabilme durumuna onlarca isim taktı yüzlerce tanım yaptılar bizlerin “Moda” olarak adlandırdığı bu sektöre.

Adından yüzyıllardır çokça söylettiren ve kendisi ile ilgilenen onlarca millet yüzlerce insan olmasına rağmen hala tek tip bir hale bürünmeyen her yıl yepyeni tonları ve tasarımlarıyla adından dünyaya sık sık bahsettiren moda ülkemizde de yoğun bir şekilde takip edilmektedir. Genel itibariyle bakıldığında ülkemizde dünyaca ünlü onlarca moda üstadı bulunmaktadır. Bu üstadlarımızın her yıl oluşturdukları kendi tabirleriyle “Baştan Yarattıkları” kıyafetler o dönem gençlerinin ya da tasarlanan yaş grubunun gözdesi olmakla beraber sokaklarımız, caddelerimiz ve şehirlerimiz ışıl ışıl olmaya devam edeceği gibi herhangi bir yavaşlamaya uğramadan devam edecek gibi gözüküyor.

Günümüzde Modanın Yeri

Aslında yazımızın başından itibaren insanların sadece kişisel zevklerinden dolayı modayı takip ettiklerini ya da saygıdeğer tasarımcılarımızın insanoğlu için seveceği ürünler ortaya çıkartabilmesinden kaynaklı olarak bireylerin takip etmekten bıkmadıklarını iddia edip durduk fakat durum ne yazık ki bununla sınırlı değil. Zaman ilerledikçe insanlar her alan için yeni ürünler ortaya çıkarmaya başladı. Birbirinden farklı meslek gruplarında kurumsallık adı altında yeni göze hoş gelen kıyafetler çıkarılmaya başlandı. Genel olarak bakıldığında bu durumun oluşmasında ki etken hizmet sektörünün rakipleri ile yarışında bir adım öne geçmeye çalışmasından kaynaklanır diyebiliriz. Biraz önce de söylediğimiz gibi her sektöre ait kıyafetler oluşmaya başlandı. Aşçılar için yemek yaparken onları rahatsız etmeyecek ve genel itibariyle müşterinin gözüne hoş gelebilecek kıyafetler. Sektörler kendilerini bu kadar geliştirirken kurumsal firmalar da personellerinden giymelerini bekledikleri kıyafet türleri ortaya çıkarmaya başladı. Aynı zaman da iş yemeklerinde ya da iş seyahatlerinde giyilmesi gereken giyim modası oluştu. İnsanlar bunları bile isteye yapmasa da çağ bizleri bu döneme kadar getirdi.

Gelecekte Modanın Yeri

Geçmiş yıllara bakıldığında insanların giyim kuşamları yeni kuşak için komik gelmekte. Belki de gelecek nesiller içinde günümüzde kullandığımız kıyafetler çok saçma ve komik gelecek. Durumun bu hallere gelmesini de yine bizler sağlayacağız fakat yaşadığımız her an geçtiğimiz her gün modanın tarihçesi içerisinde yer almaktan kendimizi alıkoyamıyoruz. Yeme içme, barınma gibi hayatımızın hiçbir anında çevremizden uzaklaştıramadığımız durumlar olduğu gibi bir anda sosyo-kültürel yapılarımızın değişmediği sürece yani “Çıplak Gezme” modası oluşmadığı süre geçmişte de günümüzde de hatta geleceğimizde de moda her zaman olmaya devam edecektir. Peki sizler bu denli hızla ilerleyen moda sektörü içerisinde kendinize pastadan bir pay alabildiniz mi? Ya da almak için herhangi bir çaba sarf ettiniz mi? Modelistlik, stilistlik ya da grafikerlik bunlardan herhangi birini seçmek ister ama hiç bilginiz olmamasından korkarsanız hemen bizimle iletişime geçebilir detayları öğrenebilir belki de geleceğimizi şekillendirecek olan modelistlerden ya da grafikerlerden biri de sizler olabilirsiniz.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--