Çoklu Görevler Üretkenliğimizi Nasıl Olumsuz Etkiler?

Umut Tosunlar
Türkçe Yayın
Published in
5 min readApr 19, 2021

Herkes hayatının bir noktasında çoklu görev yapmaya çalışmıştır. Belki de gençlik yıllarında okul çalışmalarını bitirmeye çalışırken, tv izlemeye ya da önemli bir raporu bitirirken telefonda konuşmaya başladığımız zamanların sayısı oldukça fazladır. Çoklu görev, takvimimizdeki zamandan daha fazlasını elde etmeye çalışmamızın bir yoludur. Bu yazı da, bilimin çoklu görev hakkında söylediklerine göz atmaya çalışacağız.

Çoklu görev, günlük görevlerinizi gerçekleştirmenin en sevdiğiniz yolu olabilir. Mantık kusursuz. Bir yerine iki şeyi başarmak her zaman daha iyidir. Peki aslında durum görüldüğü gibi mi? İki görevi aynı anda tamamlaman iki kat daha uzun sürerse, bu gerçekten iyi bir fikir olur mu? Çoklu görevin uygulanabilirliği hakkında bilimin ne söylemesi gerektiğini iyice anlamalıyız.

Çoklu görev nedir?

İnsanların çoklu görevin üstesinden gelip gelemeyeceğini tartışmadan önce, kelimeyi tanımlayalım. Çoklu görev, aynı anda daha fazla şey yapmaya çalışmaktır. Yarım saat aralıklı bir görev için bölümlere ayrılmış sürenin aksine, çoklu görev iki veya daha fazla şeyi aynı anda tamamlamaya çalışır. Vaktinizi görevler arasında bölüyorsanız ve her seferinde bir şeye odaklanıyorsanız, o zaman çoklu görev yapmıyorsunuz demektir. Ancak, bir günde daha fazlasını yapmanın yolları vardır.

İnsanlar çoklu görev yapabilir mi?

Ne yazık ki bilim, insanların aynı anda birden fazla işi yapamayacağı konusunda hemfikir görünüyor. Çoklu görev fikri kulağa harika gelse de, nüfusun yalnızca çok küçük bir yüzdesi bunu gerçekten yapabilir. Yine de bu konuda aynı fikirde olmayabilir ve etkili bir çoklu görev tamamlayıcısı olduğunuza inanabilirsiniz. Bununla birlikte, çoklu görevin verimsiz olduğu sonucunun arkasındaki bilimsel veriler ve çalışmalar var. Çoklu görev yapabilirsiniz, ancak bu sizin üretkenliğinizin azalmasına neden olur.

Bilim Çoklu Görev Hakkında Ne Diyor?

İnsan beyni her seferinde tek bir görevi yerine getirmek için programlanmış görünüyor. Beynimizin kurulum şeklini değiştirmek imkansızdır, bu yüzden gerçeği kabul etmek ve çoklu görevlerden kaçınmak daha iyidir. Çoklu görev yapmayı seçerseniz, o zaman geri alamayacağınız kötü kullanılmış bir zamana ve verimliliğe yol açarsınız. Bu konuda yapılan bir çok bilimsel araştırmanın çıkardığı ortak nokta hep bu oldu.

Bölünmüş dikkat

Dikkatinizi iki ayrı görev arasında bölmek neredeyse hiçbir zaman iyi bir fikir değildir. En iyi senaryolarda, dikkatinizin yarısı için iki ayrı göreve sahipsiniz. En kötü senaryo, her iki göreve de odaklanamaz ve ikisini de tamamlamak için fazladan zaman ayıramazsınız. Çoklu görev yalnızca görevleri tamamlamak için geçen toplam süreyi etkilemekle kalmaz, aynı zamanda çabalarınız için düşük kaliteli bir ürüne de yol açabilir.

Zaman maliyetleri

Çoklu görev yapmaya çalıştığınızda, görevler arasında geçiş yaparsınız. Çoklu görev, ileri geri geçiş yaparken zaman kaybetmek anlamına gelir. Odağınızı sürekli olarak görevler arasında değiştirirken, bir göreve olan konsantrasyonunuzu kaybetmek ve bir sonrakine aktarmak zorunda kalırsınız. Aşamalı olarak, dikkatinizi yeterli sayıda tek bir göreve çevirerek işleri başarabilirsiniz. Böylelikle kayıp zaman görevlerine de vakit bulmuş olursunuz.

Bir göreve odaklanarak, tamamlayarak ve sonunda bir sonraki göreve geçerek zamandan tasarruf edebilirsiniz. Çoklu görevden vazgeçmeyi seçerseniz, tamamlanana kadar tek bir göreve odaklanabileceksiniz. Bu yoğun çaba sayesinde, bir görevi zamanında bitirebilir ve ardından bir sonraki göreve geçebilirsiniz. Böylelikle iş ve molalar arasındaki dinginlik terazisi de sizin lehinize çalışacaktır.

Bir göreve odaklanmada zorluk

Görevleriniz üzerinde çalışırken veya görevler arasında atlamaya devam ederken belirli bir göreve odaklanmakta zorlandığınızı fark edebilirsiniz. Konsantrasyonunuzu bozduğunuzda ve görev değiştirdiğinizde, dikkatinizi yeniden odaklamanız son derece zor hale gelebilir. Herkes için farklı olsa da, kesintiler odak noktanızı kaybetmenize neden olabilir ve bir görevi zamanında tamamlamanızı engelleyebilir. Her gün büyük görevlerinizde kendinizi nasıl motive edeceğinizi öğrenmeniz gerek. Bunun için profesyonel bir yardım alabilir, ya da kendi tecrübelerinizden yararlanabilirsiniz.

Bilimsel bir çalışma, ikili diyaloglardan sonra bir göreve tam olarak geri dönmenin ortalama 25 dakika sürdüğünü kanıtladı. Görevler arasında geçiş yapmayı bir kesinti olarak düşünürseniz, kaybedilen üretkenliği daha iyi anlayabilirsiniz. Bir görevden diğerine yapılan sürekli kesinti, geri getirilmesi zor olan bir odak kopmasına neden olabilir.

İstisnalar var mı?

Evet, bir araştırmaya göre, insanların yaklaşık %2'sinin birden çok işi etkili bir şekilde yapabildiği ortaya kondu. Bu süper görevliler, aslında etkinliklerinde bir azalma olmadan iki görevi aynı anda tamamlayabilirler. Araştırmaya göre, insanların diğer %98'i aynı anda birden fazla işi yapamıyor. Aynı anda birden fazla işi yapamayan insanların yüzde 98'i içinde olma ihtimaliniz oldukça yüksek. Bununla birlikte, seçkin bir kaç kişi çoklu görevi kolaylıkla gerçekleştirebilir. Bundan dolayı bir “süper kahraman” olduğunuza inanabilirsiniz, ancak kendi beyniniz tarafından kandırılmanıza izin vermeyin. Çok görevli iyi bir şekilde çalışamama ihtimaliniz çok daha yüksek.

Peki ya kolay görevler?

Elbette, çamaşırlarınızı katlarken TV izlemek veya evinizi temizlerken bir podcast dinlemek gibi aynı anda tamamlayabileceğiniz bazı kolay görevler var. Kendi başlarına tamamlamak için çok fazla beyin gücü gerektirmeyen basit şeyleri bir araya getirmek genellikle kolaydır.

Bununla birlikte, odaklanma gerektiren herhangi bir görev ayrı ayrı yapılmalıdır. İyi bir örnek, araba kullanırken mesajlaşmaktır. Maalesef bu, birçok insanın aynı anda birden fazla görevi yerine getirme yöntemidir. İncelenen sürücüler sonrası, bu davranışın sarhoş sürücülere benzer kazalara neden olduğunu göstermiştir. Hayatınızı riske atabilecek herhangi bir görev, çoklu görev yapmaya kalkışmanız gereken bir görev değildir.

Odaklanmış dikkat gerektiren herhangi bir görev, rakip bir görev olmadan yapılmalıdır. Örneğin, başka bir görev üzerinde çalışırken önemli iş görevlerini tamamlamaktan kaçınmalısınız. Rakip görev telefonla konuşmak gibi basit görünse bile, dikkatinizi önemli görevden uzaklaştırabilir. Çoklu göreve devam ederseniz, atamanın alt bir versiyonunu oluşturmanız daha uzun sürebilir.

Takviminizden çoklu görev nasıl kaldırılır

Takviminizden çoklu görevleri kaldırmayı düşünmelisiniz. Bilimin bu konudaki görüşlerini yazının başında belirtmiştim; “insanlar etkili bir şekilde çoklu görev yapamaz.” Bir “süper görevli” değilseniz, çoklu görev alışkanlığınızı bırakmanın zamanı gelmiştir. Daha az çoklu görevin daha fazlasını başarmanıza yardımcı olacağından şüpheliyseniz, o zaman birkaç hafta bunu deneyin. Belki de aslında çoklu görev yapabilen %2'lik dilimden birisinizdir? Ancak, üretkenliğinizden ödün vermeden çoklu görev yapmadan ne kadar çok şey başarabildiğinize şaşırabilirsiniz, bunu da unutmayın!

Her hafta iş hayatı, üretkenlik ve başarı üzerine yazdığım yazılarımın düzenli olarak mail adresinize gelmesi için bir “e-bülten” oluşturdum. Bundan sonra yayına alacağım her yazı ve bildirinin mail yoluyla size ulaşması için aşağıdaki linke mail adresinizi bırakmanız, böylelikle bültenime ücretsiz üye olmanız yeterli olacaktır. İlginize şimdiden teşekkür ederim.

Bana Sosyal Medya Hesaplarımdan Ulaşmak İsterseniz; 👇

►Instagram: umuttosunlar

►Twitter: umuttosunlar

LinkedIn: umuttosunlar

--

--

Umut Tosunlar
Türkçe Yayın

Financial & Life Empowerment / Real Estate Sales Professional / Investor