Öğretmenler için Yeni Döneme Hazırlık

İrem Tokdemir
Türkçe Yayın
Published in
4 min readAug 26, 2023

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamadan önce her öğretmeni tatlı bir heyecan sarar 🤩

Peki bu tatlı heyecanı nasıl verimli bir yıl inşa etmek için kullanabiliriz?

— Önceki yıllardan edindiğimiz deneyimler en iyi rehberimiz. Uyguladığımız işe yarar her şeyi düşünmek ve bunları tartmak iyi olabilir.

— Uygulamaların, koyduğumuz kuralların sonuçlarının işleyiş süreçlerini basamaklandırmak bir diğer önemli nokta.

— Yenilikler neler olacak?

— Öncesi işleyişler ve yeniliklerin uyumları için neler ön görüyoruz?

Ben tüm bu maddeler ve daha fazlası için kendime bir kılavuz hazırladım. Klavuzda ele aldığım başlıkları sizlerle de paylaşmak istiyorum.

Oyunlar

Oyunlar branşımız ne olursa olsun öğretmenin vazgeçilmezi. Her yaş grubunda en iyi eğitim yolu hiç şüphesiz oyunlarla geçiyor. Üstelik oyun yaparak yaşayarak deneyimlemenin en güzel örneği. Bu sayede öğrenilen bilgiler kalıcı hale geliyor. O halde cebimizde ne kadar oyun varsa o kadar iyi diyebilir miyiz?

— Okul öncesi öğretmeni olduğum için oyunları birçok farklı başlıkla ele alıyorum. Kılavuzumu hazırlarken güne başlama oyunları, hareketli oyunlar, bahçe oyunları ve parmak oyunları gibi farklı birçok başlığı ele aldım.

— Oyunlar uyum sürecinde buzları kırmak için çok ideal. Buz kırıcı oyunlar yine her yaş grubunda dönemin başında uygulanabilir. Çocuklar hem derse hem de öğretmene ısınabilir.

— Oyun çocuğun dili ve bizlerin de bu dili unutmaması gerekiyor.

Sınıf Kuralları- Beklentileri

Kurallar ne kadar sade ve net olursa benimsenmesi de bir o kadar kolay olacaktır. Öğretmenler olarak kendi isteklerimizi değil çocukların merkezde olduğu ve gelişimlerini destekleyici sınırlar çizmemiz çok kıymetli.

— Kuralları birlikte inşa edebiliriz! Çocuklara kurallara birlikte karar vermek için ortam hazırlamak etkili bir yöntem olacaktır. Aslında başlangıçta bizim belirlediğimiz kuralları onlara söylemeden önce çeşitli etkinlikler, oyunlar ya da beyin fırtınaları ile onların keşfetmelerini sağlayabiliriz. Burada hikayeleştirme ya da yaratıcı dramanın da etkisini kullanabilirsiniz.

— Ortak karar vermek sınıfa aidiyet duygusunu da geliştireceği için çocukların bu kurallarda bir izi olduğunu belirtmek ayrı bir öneme sahip. Peki nasıl? Sınıf sözleşmeleri! Belirlenen kuralların sözleşmelerle ifade edilmesi ve herkesin bir imzasının olması yararlı olabilir. Okul öncesi dönemde kuralların resimlerinin altında herkesin imza niteliğinde bir çizim yaptığı senaryoyu kullanıyoruz.

— Kuralların resimleri sınıfta çocukların göz hizasında yer almalı. Belli aralıklarla kurallar hatırlanmalı ve hikayelerle ele alınan konularla bütünleştirilmeli. Direkt olarak kurallar ve uzun nasihatler sıkıcı olacaktır. Önleyici bir yaklaşımla sorunlar ortaya çıkmadan bazı kuralları eğlenceli şekilde hatırlatmak öğretmenin yaratıcılığında 😊

— Kural resimlerinin de net olması ve yine yaş grubuna göre boyutlandırılması da önem taşıyor.

Olumlu Davranışlar

Olumlu davranışları vurgulamak ve olumsuz davranışları vurgulamaktan her zaman daha iyidir. Peki bunu daha sürdürülebilir ve görünür kılmak mümkün mü? Elbette.

Sürdürülebilirlik ve takip edilebilirlik için bir örnek

Sınıfta belirlediğiniz kuralları yaşantı içerisinde vurgulayabilirsiniz. Örneğin sanat etkinliği sonrası sınıfı toparlayan çocukların iyi birer takım olduğunu gözlemliyorsunuz. Burada sözel dönütler ve motivasyon cümleleri kullanabilirsiniz. Sınıfı toplama süreci bittikten ve sınıfı bekleyen sıradaki maceradan önce çocuklara az önce yaptıkları davranışla aslında hangi kuralı uyguladıklarını ve ne kadar keyifli, yardımsever bir an yaşadıklarını söyleyebilirsiniz. Ardından “birlikte sınıfı toplamak sizce hangi kuralımızı temsil ediyordu?” gibi bir soru sorarak “birbirimize yardım ederiz.” cevabını altıktan sonra Yukarıdaki gibi bir tabloya bu kuralın temsili görselini koyabilirsiniz. Böylece çocuklar sözel dönütler dışında somutlaştırılmış ve görselleştirilmiş dönütlerle de karşılaşacak.

Bu Sınıf Hepimizin

Bir anaokulu öğretmeni olarak serbest oyunlardan sonra dağılan ve toplanan sınıfları çok seviyorum. Evet evet yanlış okumuyorsunuz 🥰 Çünkü çocukları merkeze almak ve onlara yaşantılar sunmak benim için çok keyifli. Peki nasıl?

Serbest oyunlar öğrenme merkezlerinde geçirilen vakitleri ve oyuncakların dağılmasını gerektiriyor. Ancak çocukların düzeni de öğrenmesi ve serbest oyun sonrası sınıfı toparlaması büyük önem taşıyor. Çocuklar sınıfı toplamayı, görev almayı ve birlikte hareket etmeyi çok seviyor. Çünkü sınıf düzeni onlara ait. Çocukları öğrenme merkezlerine takımlar halinde dağıtıp bu öğrenme merkezilerini baştan aşağı kendi kararlarınca takım olarak düzenleyeceklerini söylüyorum. Bu süreçte onlara rehberlik ederek ihtiyaç duyduklarında destek oluyorum. Böylelikle sınıfı toplarken sadece özbakım becerisi değil birçok alanda gelişim kazanıyorlar.

Dönem içerisinde serbest oyun sonrası sınıf toplarken farklı merkezlerde farklı çocuklar merkezin toplanmasına liderlik ediyor ve uyum içerisinde çalışıyor. Elbette anlaşmazlıklar yaşanabiliyor ancak öğretmenin rehberliğini uygun zamanlarda göstermesi çok kıymetli. Ve unutmadan beceriler etkinliklerle değil yaşamsal süreçlerle daha çok benimseniyor. Bu yalnızca bir örneğiydi. Sizin aklınıza gelen veya uyguladığınız örnekler varsa yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Arkadaşlık İlişkileri İçin Ben Ne Yapabilirim?

Arkadaşlık köşesi yaptığım en iyi uygulamalardan biriydi. Eğitim Koordinatörüm Suat Cömert ile yaptığımız bir sohbette onun önerisiyle uygulamaya başladığım ve hep uygulayacağıma emin olduğum olumlu sınıf ortamı öğelerinden biri bana göre. Çocukların dönem içerisinde arkadaşlıklarını yansıtan pozitif anları fotoğraflayıp arkadaşlık köşesine asıyorum. Dönem içerisinde bir problem olduğunda o fotoğraflara bakıp aslında ne kadar iyi vakit geçirdiklerini hatırlatmaya yaradığı gibi çocukların anılarını takip etmesi ve bu fotoğraflara bakarak zaman zaman sohbetler etmesi çok tatlı oluyor.

Öğretmiyoruz Aslında Öğreniyoruz

Öğretmenlik aslında öğretmekten ziyade öğrenmek üzerine değil mi? Peki o zaman neden tüm bilgileri biz öğretelim? Çocuklara minik görevler vermek, aileleri ile araştırmalar yaparak öğrenmelerini sağlayabilirsiniz. Akran öğrenmesi için de oldukça etkili bir yöntem. “Öğretmenim mamutlar hala yaşıyor.” diyen bir öğrencime “Emin misin? Ben yaşamadıklarını biliyorum ama sen de ben de bunu araştıralım ve bilgilerimizi birbirimizle paylaşalım.” demiştim. Ertesi gün gün içerisinde mamutlarla ilgili öğrendiklerini ne zaman paylaşacağını sorarak heyecanlı bir şekilde beklemişti. İşte kalıcı öğrenmenin bir başka yolu 🌸Bitirmeden önce John Dewey’in o meşhur sözünü hatırlamaya ne dersiniz?

“Eğitim hayata hazırlık değil, hayatın ta kendisidir.”

Aslında hazırlıklarım ve maddelerim çok daha fazla ancak yazımı burada bitiriyorum. Sizin ekleyeceğiniz örnekleri okumak için şimdiden sabırsızlanıyorum.

🤔 Mediumda bir blog yazısına 50 tane alkış atabileceğini biliyor musun? 👏

Benimle iletişime geçmek için: iremtokdmr77@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

LinkedIn
Youtube
Podcast

--

--