Ömür Boyu Öğrenen Olmak

Yesim Ceylan
Türkçe Yayın
Published in
3 min readMay 16, 2020

Yaşadığımız dijital çağda, dijital okur yazarlık oldukça önemli. Bu becerileri kazanma sürecimizde, kazandığımız bir diğer yetkinlik ise kendi öğrenme süreçlerimizi yönetmektir. Bu süreçleri yönetirken, ilgi ve bilgi alanımıza göre hazırlanmış olan platformlardan faydalanabiliriz. Bu yazıda, “Güçlü Bir Djital Araç Çantası” serisinin “Öğrenme Yönetim Merkezleri” başlığına değineceğiz. Sizin için önerdiğim bir kaç platforma yakından göz atacağız.

https://www.canvas.net/

Canvas Network (https://www.canvas.net/ ) adresinden Canvas lms ile hazırlanmış ücretsiz eğitim programlarına ulaşabilirsiniz. Farklı üniversite/kuruluşlardaki eğitmenlerin hazırlanmış olduğu içeriklerden faydalanabilirsiniz. Bireylerin kariyerlerinde gelişmelerine ve başarılı olmalarına yardımcı olacak mesleki gelişim kurslarına ve programlarına erişmelerini sağlamak amacıyla hareket etmektedir. https://www.instructure.com/canvas/ ile kendi içeriğinizi hazırlayarak, öğrenenlerle paylaşabilirsiniz. Kolay kullanılabilir bir öğrenim yönetim merkezidir.

https://www.talentlms.com/

Talentlms (https://www.talentlms.com/) dahil olan herkese yardımcı olacak gerekli dahili araçlara sahiptir. Kullanıcıların portala kolaylıkla erişebileceği şekilde tasarlanmıştır. Bu özelliğiyle her yaş grubuna açıktır. İçerik hazırlayıp bunları çalışanlarınız ya da öğrencileriniz ile paylaşmanız için daha uygun bir platformdur.

https://www.udemy.com/

Udemy (https://www.udemy.com/) bir çok yabancı dilde içeriğe ulaşabildiğiniz gibi Türkçe içeriklere de ulaşabileceğiniz bir platform. Diğer platformlar gibi ücretsiz eğitimlerin yanı sıra ufak miktarlar ödeyerek istediğiniz eğitime ulaşabiliyorsunuz. Konunuzla ilgili bir çok eğitim ve karar veremiyorsanız bu durumlar için de, o derslere ait demoları izleyip içeriklerini inceleyerek karar vermeniz mümkün. Ayrıca kullanımı kolay bir arayüzü var.

https://www.coursera.org/

Coursera (https://www.coursera.org/) ile bir çok seçkin üniversitenin içeriğine ulaşmanız mümkün. Dersinizi seçtikten sonra bir çoğunda sertifikalı ve sertifikasız olarak iki seçenek mevcut. Sertifikasız seçimde aynı eğitimin içeriği ücretsiz olarak alabiliyorsunuz, yalnızca konu sonundaki sertifika için yapılan sınava giremiyorsunuz. Seçiminizi tamamladıktan sonra, dersi haftalara bölerek, yalnızca video dersleri değil okumalarda vererek farklı bilgi kaynakları ile sizi besliyor. Notlandırma ise, konu sonlarında quiz yapılarak ya da ödev verilmişse bu yerine getirilip sisteme yüklenerek tamamlanıyor. Kullanışlılık ve derslerin hazırlanışı bakımından diğer platformlardan oldukça önde yer alıyor ve bir çok kişi tarafından da ilk tercih edilenlerde yer alıyor.

https://www.thinkific.com/

Thinkific (https://www.thinkific.com/) işinize uygun online kursları kolayca oluşturup, özelleştirmeniz için kurulmuş bir platformdur. Zengin multimedya içerik desteği ile öğrenenlerinizi canlı tutmanızı sağlar. Bunun yanı sıra platform aracılığıyla kurslarınızı satabilmek için web sitenizi oluşturup, tasarlayabilirsiniz.

https://www.oreilly.com/

O’Reilly Online Learning (https://www.oreilly.com/) ile etkileşimli öğrenmeyi bizlere sunmaktadır. Video eğitimleri, kitaplar, etkileşimli senaryolar ile konunun nasıl çalıştığını öğrenebiliyorsunuz. Uygulamadan giriş yaparsanız, canlı çevrimiçi derslere de ulaşabiliyorsunuz. Konulara ilişkin biçimlendirici değerlendirmeler yapılıyor, böylece faydalı geri bildirim verilmesi sağlanmış oluyor. Kurstaki başarı durumunuza göre, sistemdeki eğitmenler size eğitim önerilerinde bulunabiliyor.

Günümüzde ömür boyu öğrenen olmak oldukça önemli bir konu. Bu yazıda bize bu konuda destek olabilecek ya da işimizde biz buna uygun kurslar hazırlamak adına hangi platformları kullanabiliriz buna değindik. Siz de kullanışlı olduğunu düşündüğünüz, önerdiğiniz platformları mail aracılığıyla (ysmcylnn@gmail.com) ya da yorum yaparak ulaştırabilirsiniz.

Diğer yazılarıma ulaşmak isterseniz:

--

--