Üniversite Tavsiyeleri

İrem Tokdemir
Türkçe Yayın
Published in
5 min readAug 14, 2023

Kimi için uzun ve stresli çalışma dönemi, kimi için sadece bir sınav ve kimi için hiç de önemli olmayan bir dönem olabilir. Evet, üniversite hayatına başlamaktan bahsediyorum. Bu yazımda kendi deneyimlerimden yola çıkarak bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum.

Photo by Dom Fou on Unsplash

Üniversitede Neler Yapabiliriz?

— Üniversitede belki de en önemli adımlardan biri hem şehri hem de kampüsü tanımaktan geçiyor. Çünkü şehirde kendinizi geliştirecek olanakları takip etmek ve kampüsün size neler katabileceğini bilmek çok kıymetli.

— Şehirde bölümünüzle ya da ilgili olduğunuz konularla ilgili çeşitli etkinlikler, söyleşiler, atölyeler olabilir. Daha ilk yıllarda bu tarz etkinliklerde bulunmak network kazanmayı sağlarken aynı zamanda size farklı pencereler açacaktır.

— Kampüste kulüpler ve etkinlikler de yine bir başka önemli detay olarak kendini gösteriyor. Aynı üniversitede olduğunuz insanlarla network kurmak ve onlarla ortak çalışmalar yürütmek değerli bir bağ oluşturuyor.

— Gönüllü olmak❤️ Aslında bu madde gerçekten içinizden geliyorsa yapmanızı önerdiğim bir madde. Sivil Toplum Kuruluşlarında yer almak ve gönüllü çalışmalar yapmak yine hayata bakış açınızı şekillendiren bir etken. Üstelik kariyerinizle ilgili de sizi geliştirmesi mümkün.

— İngilizceyi üniversite hayatınızda geliştirmeye devam etmek. Çünkü bu aynı zamanda sizi alanınızla ilgili daha geniş bilgiler edinebileceğiniz kaynaklara ulaştıracak. Tek yararının bu olmadığını söylememe gerek yok sanırım.

— Üniversite dışında kalan alternatif eğitim seçeneklerini kovalamak. Üniversite her ne kadar size alanınızla ilgili eğitim vermeye çalışsa da kazanmanız gereken belli yetkinlikleri kazandıramıyor. Sadece üniversite de değil eğitimin diğer kademelerinde çoktan kazanılmış ve üniversitede çok rahat uygulanması gereken bu yetkinliklerin peşine kendiniz düşmelisiniz. Takım olarak hareket etmek, topluluk önünde konuşmak, sunum becerileri ve çok daha fazlası… Yetkinlikler için bir farkındalık eğitim programı bile var: YetGen. Eğer YetGen’i şu an ilk defa duyuyorsan aşağıda bırakacağım YetGen Youtube kanalı ve web sitesini mutlaka incelemelisin. Hatta YetGenle ilgili sorularını yorumlarda bana sorabilirsin. YetGen ve onun gibi çeşitli alternatif eğitim programları ile kendini geliştirebilirsin.

— Staj! Staj yapmak üniversite hayatının olmazsa olmazı. Kariyerinizle ilgili hedeflerinizi şekillendirmek belki de yeni kariyer hedefleri oluşturmak için en iyi yol deneyimlemektir. Stajlar sayesinde farklı kurumlar gözlemlerken farklı yetkinlikler de kazanabilirsiniz. Üstelik hem okuyup hem deneyim kazanmanız mezun olduktan sonra sizin için çok avantajlı olacaktır.

— Farklı iş deneyimleri edinebilirsiniz. Staj yapmıyor olsanız bile herhangi bir işte çalışmak da size inanılmaz deneyimler sunacaktır.

— Üretmekten çekinmeyin. Kendinizi iyi gördüğünüz konularda yazmaktan, konuşmaktan çekinmeyin. Üreten insan olmak yine bir yerlerde size avantaj sağlayacaktır.

— Bilgi okuryazarı olun. Bilgileri teyit etmek ve doğru kaynaklardan bilgi edinmek çok önemli. Bu sayede alanınızla ilgili gereksiz bilgilerle meşgul olmazsınız ve etrafınızdaki insanları da bu konuda aydınlatırsınız. Üstelik üniversiteli bir bireyin bilgi okuryazarı olmadığı bir dünya hoş olmaz değil mi?

— Sosyalleşmek ve gezmek de tabii olmazsa olmaz önerilerden biri olacaktır. “Çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi?” sorusuna gezerken okuyan diyebilir miyiz 😀

— Farklı not tutma teknikleri öğrenerek not bulma peşine düşmeyebilirsiniz. Cornell gibi not tutma teknikleri ile hem etkili hem de öğretici notlar tutabilirsiniz.

— Makale okumak korkulacak bir şey değil. Makale okumaktan çekinmeyin.

— Hobi edinmek iyi olabilir. Öğrenci olmanın getirdiği bazı avantajları değerlendirmek gerekli. Belediyelerin ya da halk eğitim merkezlerinin farklı alanlarda açtığı kursları takip etmenizi öneririm. Böylece farklı deneyimler yaşayarak yeni yeteneklerinizi keşfedebilirsiniz.

— Şehirde sanat var. Şehirde konserlerden sanat galerilerine kadar birçok farklı etkinliği takip etmek de ayrıca kıymetli. Farklı deneyimler kazanmak isteyelim yeter ki.

— Peki ya siz? Sizin üniversite için önerileriniz var mı? Yorumlarınızı bekliyorum 🤩

Photo by Andrew Neel on Unsplash

Benim İçin Üniversite

Üniversite hayatı yoğun bir sınav dönemi sonrasında başlıyor. Aslında sınav stresi, gelecek kaygıları ile geçen sınav döneminden sonra üniversite hayatı bazen bir rahatlık getirebiliyor. Tabii burada şartlar ve yaşantılar özelinde değişiklikler olabilir. Ancak benim için üniversite hayatına başlamak demek sınav stresinden kurtulmak demekti. Üniversitenin ilk yılı çift ana dal yapmak, derslerin hepsinde başarılı olmak gibi hedefleri de kendime koymuştum. Ta ki üniversite hayatını yaşamaya başlayana kadar. Alışık olduğumuz eğitim düzeninden daha farklı bir ortam vardı. Hem de sınava çok çalıştıktan sonra üniversitenin ilk yıllarında yine yoğun bir tempo çok mantıklı gelmiyordu.

Bilinçli ya da bilinçsizce ilk iki yılımı istediğim gibi geçirmediğimi söyleyebilirim. Tabii bunu o zamanki İrem’e göre değil şu anki İrem’e göre söylüyorum. Çünkü o zamanki İrem halinden gayet memnun, daha az stresli yaşadığını iddia eden biriydi. Ancak üniversitenin son yıllarının her anlamda daha verimli geçmesi düşüncelerini değiştirdi…

Photo by Unseen Studio on Unsplash

Merak Edenlere

Ben üniversiteyi İzmir’de okudum. İlk yıllarda sınav stresinden kurtulmanın ve istediğim bölümde okumanın rahatlığıyla yaşadım. Ancak yine de izleyemediğim dizileri, filmleri az da olsa izledim. Çünkü yoğun geçen lise döneminde bunlar için ayıracak vakit yaratmıyordum kendime. Eğer benim gibi şanslıysanız size bu konuda kaliteli yönlendirmeler yapacak insanlar sayesinde genel kültürünüzü artırabilirsiniz. Yeni bir enstrüman öğrenmeye başladım. Bu sayede lisede bıraktığım bir alana tekrardan göz kırptım. Liseye başlamadan önce uzun süre halk dansları da yapıyordum. Üniversite de bu deneyimi tekrar yaşadım. Üstelik üniversite dersleri arasında ukulele dersine girip gün sonunda derslerin bitimiyle dans kursuna koşuyordum. Benim için keyifli bir koşturma oluyordu. Yine bu ilk yıllarda gönüllü projelerde yer aldım. Bu sayede hem mesleki deneyim kazanıyor hem de gerçekten gönüllü olmayı sevdiğimi keşfediyordum. Üniversite bittikten sonra kendi alanımdaki ÖDTÜ’lü öğrencilerin düzenlediği gönüllü olmakla ilgili bir panele de katılmıştım. Deneyim paylaşımı yapmanın huzuru ise bambaşka. Aslında ilk yıllarım yine de hiç fena geçmese de pandemiden sonra deneyimlerim daha çeşitli ve dolu dolu gerçekleşti. Birçok farklı staj (pandemiye rağmen evet), eğitimler, programlar… Değişen durumlarda hızlı adaptasyon becerisi kazandım/k. Bu değişen koşullarda yapabileceklerimizi görmek sanırım bize yapabileceklerimizin ne kadar fazla olduğunu gösterdi. Çünkü meslek hayatıma başladığımda tam zamanlı işten sonra akşam toplantıdan toplantıya koştuğum bir YetGen liderlik serüveni yaşadım. Şimdi de yine mesleğimle birlikte farklı deneyimler peşindeyim. Üniversite hayatı gelecekteki sizi inşa etmek için bu yüzden önemli.

🤔 Mediumda bir blog yazısına 50 tane alkış atabileceğini biliyor musun? 👏

Benimle iletişime geçmek için: iremtokdmr77@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

LinkedIn
Youtube
Podcast

--

--