Üreme Sağlığı ve Beslenme

Serra Atalay
Türkçe Yayın
Published in
3 min readAug 12, 2024

Beslenme hem erkek hem de kadın üreme sağlığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir. Gerekli tüm besinleri sağlayan bir beslenme programı, optimal hormonal dengenin korunmasına yardımcı olabilir, sağlıklı yumurtlamayı ve sperm üretimini teşvik edebilir ve gebe kalma şansını artırabilir.

Photo by Suhyeon Choi on Unsplash

Bu yazımda kadın üreme sağlığını olumlu etkileyen üç besin öğesinden bahsedeceğim. Umarım okuyanlar için faydalı olur.

1. B Vitaminleri

B grubu vitaminler sekiz adettir. Enerji metabolizmasında kullanılırlar. Diğer bir deyişle, gıdalardan enerji ‘elde etmemize’ yardımcı olurlar.

B Vitaminleri

Folat ve B12 vitamini, sağlıklı sinir ve kırmızı kan hücrelerinin oluşumu için gereklidir. Bu nedenle, ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından planlı gebelikler teşvik edilerek, gebelik öncesinde ve gebeliğin ilk 3 ayında 400–600 mcg/gün folik asit desteğinin alınması önerilmektedir.

Folat hangi yiyeceklerde bulunur? Koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagiller.

B12 Vitamini hangi yiyeceklerde bulunur? Kırmızı et, deniz ürünleri gibi hayvansal kaynaklı yiyeceklerde bulunur.

2. Çinko

Çinko, bir basamak taşı görevi gören ve vücutta 300'den fazla enzimin etkili bir şekilde çalışmasını sağlayan bir mineraldir.

Çinko, regl döngüsü boyunca hormon seviyelerinin düzenlenmesinde ve fallop tüplerinde yumurta taşınması için uygun ortamın korunmasında rol oynar.

Çinko hangi yiyeceklerde bulunur? Çoğunlukla balık ve deniz ürünleri, kırmızı et ve süt vb hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur.

3. Demir

Demir vücudumuzda oksijen taşımak için kullanılır ve bu nedenle demir seviyeleri düşük olduğunda oksijen kaynağı azalır. Üreme organları azalan oksijenden muaf değildir, bu nedenle eksiklik doğurganlığı etkileyebilir.

Hamile kalmadan önce demir seviyenizi yükseltmeniz çok önemlidir çünkü gebelik döneminde artan kan hacmi ve fetüsün ihtiyaçları ile demir gereksinimi %50 artar. Bu nedenle, Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından tüm gebelere gebeliğin 4. ayının (16. Hafta) başından itibaren gebelik süresince 6 ay ve doğum sonrası 3 ay olmak üzere toplamda 9 ay 40–60 mg/gün elemental demir desteği uygulanmaktadır

Demir hangi yiyeceklerde bulunur?

En iyi demir kaynağı yağsız kırmızı ettir ancak deniz ürünleri, beyaz et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemişler de önemli miktarda demir içerir.

Bahsettiğim üç besin öğesi, hamile kalmadan önce optimize etmeniz gereken birçok besin öğesinden sadece üçüdür. Eğer hamileyseniz ya da hamile kalmayı planlıyorsanız, mutlaka bir diyetisyen ile çalışmanızı öneririm.

-

Not: Bu yazıyı yazarken, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın Beslenme Rehberi (2002) dahil olmak üzere birçok farklı kaynaktan faydalandım.

Paylaşımlarımı instagramdan takip edebilirsiniz.

--

--

Serra Atalay
Türkçe Yayın

Sezgisel yeme, yeme davranışı ve beslenme hakkında yazıyorum.