2020'de Öğrenme & Gelişim dünyasını neler bekliyor?
Trendler ve Tahminler
Dünyanın en büyük e-öğrenme platformlarından biri olan Udemy her sene yayınladığı iş yeri öğrenme trendleri raporunu yayınladı. Geleceğin yetkinlikleri başlığı ile yayınlanan raporu inceledikten sonra dikkatimi çeken bazı başlıklar konusunda sizlerle bazı özet bilgiler paylaşmak istedim. Rapor dışında sektörün içinde olan biri olarak tabii ki kendi öngörülerime de yer vereceğim.
Udemy’nin raporuna göre 2020 yılında Öğrenme ve Gelişim için bizi 5 tane trend bekliyor-muş. Udemy bu trendleri platforma kayıtlı 40 milyondan fazla kullanıcının aldığı eğitimler üzerinden öngörüyor.
Udemy’e göre 2020 için öğrenme&gelişim alanında beklenilen trendler şu şekilde:
-Yapay zeka önemli bir yere geliyor.
-2020 insanların ve makinelerin gerçek potansiyellerinin farkına varacağımız bir yıl olacak.
-Organizasyonlar yetkinlik haritalandırmada zorluk yaşayacaklar.
-Organizasyonlar veri güdümlü kültürler oluşturacak.
-Dünyanın her yerinde teknoloji becerilerinin artırılmasına odaklanılacak.
Tabii ki elinde 40 milyondan fazla kullanıcının datası varken bir takım tahminler yapmak çok daha kolay olsa da her ülke kendi gerçekliğini yaşıyor. Bu bağlamda 2020 için Öğrenme ve Gelişim dünyası için öngördüğüm trendler şu şekilde:
- Eğitim şirketlerinin daha yakın çalıştığını göreceğiz.
Kurumsal eğitim hizmeti sunan şirketlerin bugüne kadar alışageldiğimiz, ‘her şeyi kendim yapayım’ anlayışının yerini ‘birlikte projeler üretelim’ ‘herkes güçlü olduğu alanda çalışsın’ düşüncesine bırakacağını düşünüyorum. Farklı eğitim şirketlerinin bir arada sektöre daha önce olmadığı kadar ‘sıradışı’ fikirler kazandıracağına inancım tam. Bu tarz işbirlikleri hizmet alacak kurumlar için de ciddi bir avantaj sağlayacak. - Sınıf içi&online her yer öğrenme deneyimi!
2019'da sektörde ciddi anlamda öğrenme deneyimi konuşulmaya başlandı. Sektörde şu ana kadar öğrenme deneyimi adı altında sunulanların büyük bir kısmı zaten yapılagelen işlerin isminin değişmiş hali gibi görünüyor. Bu sene deneyim tasarımı tarafında yaratıcı projelerin fark yaratacağını, deneyim kelimesinin içini dolduran tasarım şirketlerinin öne çıkacağı bir sene olacak gibi görünüyor. - Şirketlerden kataloglar kalkıyor mu?
Özellikle öğrenme ve gelişime yatırım yapan, çalışan gelişimine önem veren şirketlerin kataloglarını kaldırmaya başlayacağını ve çalışanlarına ihtiyaçlar üzerinden alternatif çözümler sunacağını düşünüyorum. Bunu hem görüşmeye gittiğim şirketlerin ilgili kişilerinden duyduklarım hem de iyimser bir temenni olarak düşünebilirsiniz. - Şirketlerde yeni görevlendirme : Learning&Development Business Partner
Öğrenmenin yalnızca bir departmanın sorumluluğu olmadığı, her departmanda bir öğrenmeden sorumlu bir kişinin olması ve şirketlerin öğrenen kurumlara dönüşmesi için somut adımlar atması gerektiğini düşünüyorum.
Bunun dışında 2020 yılında en çok odaklanılacak sosyal becerileri aşağıdaki gibi özetlemişler. Burada ilgimi çeken şey 2019 yılı tahminleri ile arasındaki farklılık. 2019 yılında ilk 3 sırayı uyuşmazlık yönetimi (conflict management), zaman yönetimi ve stres yönetimi alıyordu. Şimdi baktığımızda ise bu başlıklar ilk 10'da bile yer almıyor. Hikaye anlatıcılığı ise 9. sıradan 6. sıraya yükselmiş durumda.
Udemy’e göre 2020'de en hızlı gelişecek sosyal beceriler:
1) Büyüme-Odaklı Zihniyet
2) Yaratıcılık
3) Odak
4) İnovasyon
5) İletişim
6) Hikaye Anlatıcılığı
7) Kültürel Farkındalık
8) Kritik Düşünme
9) Liderlik
10) Duygusal Zeka
2020'de kurumunuzda önceliklendirdiğiniz yetkinlikler nelerdir?
Araştırmaya katılan eğitim gelişim yöneticilerine 2020'de kurumlarında önceliklendireceği yetkinlikleri sorulmuş. Gelen yanıtlar aşağıdaki gibi raporlanmış.
Öğrenme gelişim yöneticilerinin önceliklerine bakacak olursak 2020'de hala inovasyon, değişim yönetimi ve iletişim & hikaye anlatıcılığı konuşacağız. Duygusal zeka, büyüme odaklı zihniyeti ve zaman yönetimi de yöneticilerin 2020'de önceliklendireceği başlıklar arasında.
Öğrenme & Gelişim Departmanları önümüzdeki on yılda radikal bir dönüşüm yaşayacak.
Udemy’e göre yeni endüstri devrimi ile birlikte öğrenme ve gelişim departmanları da bu alanda radikal bir dönüşüm yaşayacak. Kişiselleştirilmiş öğrenme yolculukları için yapay zekadan (AI) yararlanacağı ön görülüyor. Öğrenme ve Gelişim departmanlarının dönüşümünün dünyada on yılda radikal bir dönüşüm yaşayacağına inansam da Türkiye’de gelişmeleri bir on yıl geriden takip ettiğimizi düşünüyorum. Bu sebeple önümüzdeki yıllarda kişiye özel öğrenme deneyimi kavramını çokça duyacağımızı ama yapay zekadan yararlanmak için biraz daha zamanımız olduğunu düşünüyorum.
Bu arada kuruma/departmana hatta kişiye özel öğrenme deneyimleri hazırlayan bir öğrenme ajansını çok yakından tanıyorum. Kurumunuzdaki öğrenme ihtiyaçlarınız için benimle iletişime geçebilirsiniz. 😎🐼
Kaynaklar:
https://business.udemy.com/resources/5-workplace-learning-trends-2020/
https://business.udemy.com/resources/5-workplace-learning-trends-and-5-predictions-for-2019/