2025! Peki Hangi Beceriler İçin Hazır Olmalıyız?

Reşit Yalın Güçkıran
Türkçe Yayın
Published in
2 min readJan 17, 2021

Belirsizlik 21. yüzyılın gerçeği… Son bir yıl içinde ise yaşamımızda bu durumu yoğun bir şekilde hisseder olduk. Böyle bir ortamda 10/20 yıllık projeksiyonlar dahi fazlasıyla iddialı görünecektir. Peki meslekleri ele alarak önümüzdeki 5 yılı ön görmeye çalışırsak; iş dünyası hangi yöne evrilecek, hangi beceriler öne çıkacak?

Dünya Ekonomik Forumunun 20 Ekim tarihinde yayınladığı Mesleklerin Geleceği 2020 raporunda, pandemi nedeniyle yaşanan aksamalar ve otomasyon teknolojilerinin giderek yaygınlaşması üzerine mesleklerin 5 yıllık dönüşümüne odaklanılıyor.

Raporda öne çıkan başlıklar şu şekilde:

  • Çalışan kesimin %50'si, sektörlerindeki teknoloji entegrasyonu arttıkça 2025 yılına kadar mevcut becerilerini yenileme ihtiyacı duyacaklar.
  • Eleştirel düşünme ve problem çözme, işverenlerin önümüzdeki beş yıl içinde öne çıkacağına inandıkları becerilerin başında geliyor.
  • Bu yıl aktif öğrenme, dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik gibi öz yönetim becerileri öne çıkmış durumda.
  • İşverenlerin %84'ü iş süreçlerini hızla dijitalleştirirken iş gücünün önemli bir kısmının uzaktan çalışmaya taşınma potansiyeli bulunuyor.
  • Online alınan mesleki eğitimlere dört ila dokuz misli talep artışı var. Özellikle iş arayan kesim dijital becerilere yöneliyor.
  • Önceki yıllara karşıt bir şekilde bu yıl ortadan kalkan mesleklerin sayısı yeni ortaya çıkan meslekleri geçmiş durumda.

Raporun ortaya koyduğu çarpıcı diğer bir boyut ise önümüzdeki 5 yıl içinde iş dünyasında ihtiyaç duyulacak becerilerin önem derecesi. Forum bu yıl ilk defa Linkedin ve Coursera’nın veri tabanlarını tarayarak farklı iş kollarının ihtiyaç duyduğu kesişen becerileri analiz etti. İşte 2025'in en önemli 10 becerisi:

Analitik düşünme ve inovasyon

Aktif öğrenme ve öğrenme stratejileri

Karmaşık problem çözme

Eleştirel düşünme ve analiz

Yaratıcılık, özgünlük ve inisiyatif alma

Liderlik ve sosyal etki

Teknoloji kullanımı, izleme ve kontrol

Teknolojik tasarım ve programlama

Dayanıklılık, stres toleransı ve esneklik

Muhakeme, problem çözme ve fikir üretme

Ortaya konan beceri setinin her meslek grubunda farklı önem dereceleriyle sıralanacağını düşünüyorum. Bununla birlikte, veri analizinde Coursera ve LinkedIn platformlarının kullanılmış olması, bizlere sektörlerin ihtiyaç duyduğu ortaklaşan beceriler için son derece güncel bir çerçeve sunuyor.

Mesleklerimizi icra ederken bir yandan öz değerlendirme yaparak geliştirilmemiz gereken alanları tespit etmek, diğer yandan okullarda eğitim programlarını ele alırken bu beceri setini girdilerden biri olarak kabul etmek fayda sağlayacaktır.

Sağlıcakla.

--

--