2400 Yıl Öncesine Uzanan Nazca Gizemi

Aleyna
Türkçe Yayın
Published in
3 min readFeb 27, 2021

Nazca Çizgileri

Nazca Çölü ve And Dağlarının eteklerine kazınan bu yer çizimleri (jeoglif), bilim insanlarının merakını cezbederek çözülmeyi bekleyen sırlar barındırmaktadır.

www.bizevdeyokuz.com

Nazca Kültürü ve Nazca Çizgilerine Dair Araştırmalar

Nazca kültürü, Güney Peru ve Kuzey Şili kıyılarında doğmuştur. And Dağlarından gelen on tane nehir, bölgeye su taşımaktadır. Nehirlerin zamanın büyük bir kısmında kuru olması, bu coğrafyada ve kültürde suyu çok değerli kılmaktadır.

Nazca Çizgileri, İspanyolların Güney Amerikayı işgal etmesiyle ortaya çıkmıştır. İlk somut kanıt 1939 yılında karşımıza çıkmaktadır. Amerikalı arkeolog Paul Kosok, bu alanda bir uçuş yapmış ve yerdeki çizgileri fotoğraflamıştır. Daha sonrasında bu çizgiler bilimsel araştırmalara konu olmaya başlamıştır.

Alman matematikçi Maria Rieche, bu çizgilerin gizemini aydınlatabilmek adına 1946 yılında bir teori ortaya koymuştur. Rieche’nin teorisinde çizgiler, çölün üst kısmındaki koyu renk kum tabakasının kazılmasıyla oluşturulmuştur. Ayrıca çizimler; Güneş, Ay ve yıldızların konumunu işaret etmekteydi. Nazcalıların asıl amacı bu şekilleri bir takvim gibi kullanarak ekim, sulama gibi tarımsal faaliyetleri düzenleyebilmekti.

Rieche bu teoriyi geometrik çizimleri değerlendirerek yapmıştır. Ancak hayvan ve bitki çizimlerine yönelik bir açıklama yapmamıştır.

www.machutravelperu.com

1950’li yıllarda ise, Amerikalı arkeolog William Duncan Strong bu çizgilerin üretildiğini düşündüğü Cahuachi şehrini incelemeye başlamıştır. Bu kazı ve incelemeler sonucunda piramit, birkaç tapınak, merdiven, meydan gibi yapılara sahip bir şehir planı ortaya çıkarılmıştır.

1983 yılına gelindiğinde İtalyan arkeolog Giuseppe Orefici yine bu bölgede bir kazı projesi başlatmıştır. Kazılarda büyük bir mezarlık ortaya çıkarılmıştır. Karbon testleriyle yapılan çalışmalar sonucunda mezarlığın 1000 yıllık bir tarihe dayandığı bilinmektedir.

Bu mezarlıktaki taşlarda, Nazca çizgilerini çağrıştıran desenlere rastlanmıştır. Ayrıca yine bu kazı çalışmalarında cenaze elbisesi olduğu tahmin edilen bir giysi de ortaya çıkmıştır.

bilimgenc.tubitak.gov.tr

Bulunan cenaze elbisesinin üzerinde bebek resimleri olduğu tespit edilmiştir. Bu bebeklerin bazılarının müzik aleti çaldığı, bazılarının dans ettiği ve diğerlerinin de onları izlediği görülmüştür. Giuseppe Orefici, desenlerin dinsel bir törene işaret ettiğini düşünmüştür. Orefici’ye göre bu dinsel törenler kritik önem taşıyan su ve bereket üzerinde şekillenmektedir.

Yapılan araştırmalar sonucunda yer çizimlerinin sayısının 1500’den fazla olduğu görülmüştür. Yer çizimleri, anlamsız geometrik şekillerden; kuş, balık, maymun gibi hayvanlardan; ağaç, çiçek gibi bitkilerden ve insan figürleri gibi çizimlerden oluşmaktadır.

Çizimlerin nasıl yapıldığına dair bilinen kesin bir yöntem yoktur. Bilim insanları birtakım deneylerle bu çizimleri taklit etmişlerdir. Fakat yüzlerce metreye yayılan çizimleri, yaptıkları deneylerle açıklayabilmek mümkün olmamıştır.

Bu çizgilerin yıllarca korunmuş olmasında da bölgenin, kurak ve rüzgar olmayan bir bölgede yer alıyor olması sebep olarak görülmüştür.

Nazcalılar Bu Çizimleri Neden Yaptı?

Nazcalılar bu çizimleri neden yaptılar sorusuna gelindiğinde birçok cevap bulunuyor aslında. Bazı uzman kişiler hayvan çizimlerden yola çıkarak çizimlerin dini bir sembol olarak yapıldığını öne sürmüşlerdir. Başka önemli fikirler ise geometrik çizgilerin suların akışını temsil ettiği ve sulama şemaları olarak kullanıldığı üzerinedir.

Birçok bilimsel araştırmaya rağmen bu çizgilerin yapılma amacı ve yönteminin kesin bir cevabı bulunamamıştır. 2400 yıl öncesine uzanan bu halkın tarihi, bilim dünyası için harika bir fırsat yaratmaktadır.Belki de bu çizgilerin gizemli tarihini çözebilmek için biraz daha zamana ihtiyaç vardır.

Kaynakça

https://bilimgenc.tubitak.gov.tr/

--

--