30 Gün Sabah Sayfaları Yazmak

Çağrı Küpeli
Türkçe Yayın
Published in
13 min readMay 14, 2022

Herkese merhaba! Otuz günlük bir sabah sayfaları yazma işine giriştim. Önce nedenini anlatmak istiyorum ardından sabah sayfaları ne demek onu anlatacağım. Her gün yazdıktan sonra ürettiklerimi de bu yazıya her gün ekleyeceğim.

Photo by lilartsy on Unsplash

Neden sabah sayfaları?

Zihnimizde günlük 6200 düşünce geçiyormuş. Ne kadar çok değil mi? Bu düşüncelerin pek çoğu ise gerçeklikle alakalı değil ve zihnimizdeki çakalların konuşmaları. Son dönemde düşüncelerime baktığımda bir anda keyifli olduğum anlarda dahi beni geri çekmeye başladığını fark ettim. Yaratıcılıkla ilişkili bir iş yapıyorum. Podcast üretiyorum her hafta bir şeyler hazırlıyorum paylaşıyorum. Ancak bunları yaparken zorlanmaya başladım. Zihnimdeki bir ses beni geri çekiyordu ve beceremeyeceğimi söyleyerek yapmaktan bir şeyler hayal etmekten bile geri çekiyordu. Bunun üzerine daha öncede kullandığım sabah sayfalarına dönmek istedim. Çünkü sabah sayfaları bu tür zihnimizdeki çakalların seslerini soyuttan somuta dökmemizi sağlıyor ve bu sayede onlar yerine yaratıcı olan tarafımızı güçlendirerek oraya odaklanabiliyoruz.

Peki sabah sayfaları nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse, sabah sayfaları her sabah ilk işi olarak yapılan aklımızdan geçen her şeyi yazdığımı 3 el sayfasını ifade ediyor.

Bu yöntemi Julia Cameron’ın Sanatçının Yolu kitabıyla keşfettim. Yaratıcılıkla uğraşan herkesin tekrar üretmeye başlaması için geliştirdiği yöntemleri anlatıyor ve sabah sayfaları harika geliyor.

Beni Instagram’dan takip etmeyi unutmayın. @kupelicagri

1. Gün — Challenge başlıyor!

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Kalkar kalkmaz biraz su için telefona bakmadan (sadece kamerasını açtım bunu çekmek için) sabah sayfalarını yazmak önemli.

Zihnimizdeki sabotör, çakal, sansürcü hangi tabiri kullanırsanız sürekli konuşuyor ve gün içinde bizi engelliyor. Sabah ise tüm o düşünceleri kağıda aktardığımızda böyle bir etkisi azalmaya başlıyor çünkü saçma, çarpıtılmış ve doğru olmadığını fark ediyoruz.

Sabah sayfaları bize özel ve kimseye okumayacağız. Ben kendim de okumuyorum. (20.günden sonra arada okuduğum noktaları nedenleri ile anlatacağım.)

📖 3 sayfa yazıyı yazmak yaklaşık 30 dk sürüyor. Aklıma hiçbir şey gelmiyor dediğiniz anların arkasından kaleminizin kalkmadığını göreceksiniz.

Yorumlarınızı bekliyorum!

2. Gün — 3 sayfa zor değil mi?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Aslında değil! Zihnimizdeki çakal, sabatör ya da Julia Cameron’ın deyimi ile sansürcü bizi hep rahatlık alanında tutmayı istiyor. Tabii ki bunu yapabilmek ve üzerimizde kontrol sahibi olmak için de onun gücünün etkisinden kurtulmamızı istemiyor.

3 sayfa ne uzun ne kısa. Başladığında nasıl bittiğini fark edemediğimiz ama biterken bir rahatlama getirecek kadar da etkili bir uzunlukta.

Başlayanlar siz ne düşünüyorsunuz?

#sabahsayfaları30 2.gün ✅

3. Gün —” Sabahları uyanamıyorum”

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

#sabahsayfaları30 da 3.günüm ve en çok gelen yorum “3 sayfa yazmak için vaktim olmuyor, sabahları uyanamıyorum” oldu.

Sabahları uyanmak için 5 Saniye Kuralı’nı denediniz mi?

Alarm çaldığı an içimizden 5’ten geriye doğru sayıyoruz ve 0 dediğimizde kalkıyoruz. Bu oldukça basit gözüküyor ancak bir o kadar da etkili! Uyanmak dışında ertelediğimiz her şeye uyarlayabiliriz!

Sabah sayfaları yazıldı mı?

4. Gün — Aa 3 sayfa çok değil mi?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

“Aa 3 sayfa çok değil mi? Kalkar kalkmaz mı?”

#sabahsayfaları30 ‘un 4.günündeyim. Gelen sorulardan birisi sabah kalktığımızda vakit ayırmanın ve 3 sayfa yazmanın zorluğu üzerine. Evet hiç kolay değil. Ancak gerekli. Neden?

  • Zihnimizde bizi sabote eden sesleri temizlemek, onları somutlaştırmak ile kolaylaşıyor. Yazdığımızda etkilerini kaybediyorlar.
  • Yazma alışkanlığı kazanıyoruz
  • Sabah yazdığımız bütün kızgın, sızlama dolu, ufak şeyler bizim yaratılacağımız ile aramızda engel. Onları fark etmemiz için 3 sayfa ideal.
  • Zihnimizdeki çoğu düşünce gerçeği yansıtmadığı gibi çarpıtılmış. Bunu fark etmek zor ancak fark edince rahatlama hali harika.

Bunun için devam etmek ve her sabah yazmak önemli. Siz neler düşünüyorsunuz?

5. Gün — Neden yazmalıyım?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları’nı yazanlar 🎈 bırakabilir mi?

Neden yazmalıyım? Neden 3 sayfa boyunca sürdürmeliyim bunu? Çünkü sabah sayfaları yazmanın 5 yararı şöyle:

1- Kendini tanımanı sağlarken özşefkatini de geliştiriyor.
2- Güne rahat ve daha pozitif başlamanı sağlıyor.
3- Yaratıcılığını artıyor.
4- Kendini nasıl yargıladığını fark ediyorsun. Bu da diğer kişilere olan yargılamalarımızı azalıyor.
5- Günde ortalama 6000 düşüncemiz oluyor (70.000 diyen de var ama çok abartı sanki?🤣) Bunun %80'i gerçek olmayanlar üzerine. Bunu fark etmemizi sağlıyor.

#sabahsayfaları30 ‘un 5.günündeyim. Katılmak istersen diğer reelslarımı izleyebilir, kaydedebilir ve uygulamaya başlayabilirsin.

6. Gün — Sabah sayfaları yazmak çok kolay

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları yazmayı bırakıyor musun?

#sabahsayfaları30 ‘un 6. gününe geldim. Ve şunu söylemem lazım sabah sayfaları oldukça zorlayıcı olabiliyor.

Konuşmadığımız, anlatmadığımız ya da geçtiğini düşündüğümüz bir travmayı yazarken bulabiliyoruz kendimizi.

Sabah sayfaları kaygılarımızı azaltabileceği gibi artırabiliyor da. Kaygı hissettiğimiz konuları yazarken zihnimiz o kaygıları daha da büyüterek bizi zorlayabiliyor. Bir anda kaygımız daha da büyüyebiliyor.

Evde sakin ve sessiz bir an bulmak zor olabiliyor. Ya da bildirimler susmuyor. Bu da aslında bizim kaçmaya çalıştığımıza dair bir haberci olabilir.

Zihnimizdeki sabatörler bizi bizden iyi tanıdığı için bir anda bizi geri çekecek şeyleri nasıl kullanacağını biliyor. Bu nedenle zorlandığımız anlarda bıraktığımızda, tam da bunu yapıyoruz. Oysa devam etmek ve sürdürmek oldukça önemli. Çünkü şu an 6. günde bırakmak yerine devam ederken bir iki gün sonra yaratıcılığımızı da açığa çıkacağını ve zorlu konuları yazmanın onları hafifleteceğini fark edebilirim.

Elbette hatırlatmakta fayda var. Sabah sayfaları yazmak sizi oldukça zorluyorsa terapistinizle, sizi zorlayan konuyu konuşmanız için güzel bir fırsat olabilir.

7. Gün — Başlamak için harika bir gün

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Bugün başlamak için harika bir gün!

Neye olursa olsun, bir şeye başlamak için en güzel an, şu an! Zihnim hazır olsun, keyfim gelsin, gönderdiğim maile yanıt gelirse, işimden de terfi alırsam, kısmetim de açılırsa dedikçe kendi gücünü eline almak yerine başkalarına verdiğini fark et! 🍀

#sabahsayfaları30 un 7. Günü 🎊🎉

Sabah sayfalarına başlamak ve her gün kalkar kalkmaz bilinç akışı şeklinde yazmak kendimizi keşfetmemizi kolaylaştırıyor. Neleri sevmediğimi, istediğimi fark ederken düşüncelerimi etkileyen beni geri çeken durumları da anlıyorum. Bu da alışkanlıklarımı düzenlememe de yardımcı oluyor.

Bugün yazdın mı?

8. Gün — Sabah sayfalarına olumlama katma zamanı

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Olumlamaları uzun süre boyunca saçma buldum. Ancak sonra anladım ki “ne düşünüyorsak onu yaratıyoruz.” Şu an hayatımda olumlamalar oldukça önemli ve zihnimdeki düşünceler düzenlerken bana yardımcı oluyor.

8. Günde bir görev ekleniyor. Hazır mısınız?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

#sabahsayfaları30 yazarken olumlamaları eklemek düşünce şeklimizi, düşünce yapımızı değiştirmek için oldukça etkili bir yöntem.

Çünkü zihnimizdeki olumsuzlukları yazarken bir anda kendimizi onun içinde bulabiliyoruz. Bu nedenle o olumsuzluğun gerçek olmadığını fark etmek ve bu düşünce şeklimizi değiştirip yerine yenisini koymamız gerekiyor. Olumlamak zor çünkü kendimize iltifat ediyoruz gibi geliyor. Oysa canım kendim 🤩

Örneğin benim bu ara yeniden “Yeteri kadar akıllı, başarılı, üretken birisi değilsin. Sen yetersizsin.” Çıktı. Bu cümleyi “Yeterince akıllıyım. Yapmak istediklerimi başarıyorum. Elimden gelenin en iyisi şekilde üretiyorum. Ve ben kendim için yeterliyim.” Gibi olumlamalara dönüştürmek mümkün.

Olumlamaları sabah sayfalarını yazmak bittikten sonra o gün yazarken öne çıkan olumsuz durumdan seçebilirsiniz.

Görev! Seçeceğiniz olumlamayı alt alta 10 kez yazın. Yazarken çakallarımız itiraz edecek. Hatta “başarılı ve yeterli ha? Güldürme beni. Ne ara öyle oldun? Neyi başardın ki? Saçmalama Çağrı!” dediği anlarda bunları “fırlama sözler” olarak etiketlemek önemli. Sonra isterseniz kökenine bakabilirsiniz. Bunları ilk ne zaman duydunuz?

Göreve hazır mısınız?

9. Gün — Kendimi baltaladım!

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Kendimi baltaladım ve bu sabah #sabahsayfaları30 yazarken kendimi baltalamak üzereyken yakaladım. Senin de öyle oldu mu?

“Yaratıcı iyileşmenin başlarında öz-kuşkumuz bizi kendimizi baltalayıcı davranışlara yönlendirebilir.” Julia Cameron

Dün hikayemde paylaştığım 1.5 yıl önce podcast yapmayı bırakma düşüncesi ve hayatın akışına güvenmeme düşüncelerimi, zihnimdeki çakal bana karşı kullanmak istedi.

Tabii yazarken aslında duygularınızı tanımaya yardımcı oluyor. Bazı duygulardan kaçmak istediğimizi fark ediyoruz. Benim de öyle oldu ve bu duygu #suçluluk idi.

Tıkanmışlık hissi suçluluğu yardıma çağırabiliyor. Sabah sayfaları yazarken suçluluk hissettiğimizi fark ettiğimizde oraya biraz daha derinlemesine bakmak, suçluluğun arkasında kendimizi baltamla isteğimizi fark etmemizi sağlayabilir. Çünkü yaratıcılığımı geliştirmek isterken her zaman bizi daha güvenilir olduğunu düşündüğümüz rahatlık alanında tutmaya çalışıyor zihnimiz.

Bu durumu fark ettiğimde bendeki etkisi şok edici olmuştu! Fark edince düşünceyi değiştirmek ve suçluluğu hissedecek bir şey olmadığını fark edince rahatlama ve daha fazla üretme isteği geliyor.

10. Gün — Yaratıcılığımı artıran 5 yöntem

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Yaratıcılığınızı artırmak için 5 yöntem

1- Sabah sayfaları
2- Fikirlerinizi başkalarıyla paylaşmak
3- Sürekli üretmek
4- %90 mükemmeliyetçi olmak
5- Hatalar ile arkadaş olmak

#Sabahsayfaları30 ‘un 10. günündeyim. Sabah sayfaları yazarak, yaratıcı benliğinize zaman ayırmanın bir yolunu bulmanıza yardımcı olacak bir rutin oluşturuyorsunuz. Sabah sayfaları yazma alışkanlığı kazandığınızda, yaratıcı çabalarınız için zaman bulmak daha kolay olacaktır.

Fikirlerinizi başkaları ile paylaşarak birlikte geliştirmek, onların katkılarını almak ve farklı alanlara yönlendirmek.

Sürekli üretmek sayesinde pek çok farklı bakış ürün ortaya koymak önemli. Yapılan bi deneyde bir fotoğraf sınıfında bir gruptan tüm gün gezip 1 fotoğraf çekmeleri istenmiş. Diğer gruba iste çekebildikleri kadar çekmeleri. Bunlar üzerinden not verileceği de söylenince en yüksek notları alanlar tabii çok fazla fotoğraf çekenler. Çekim görüntülerinde fotoğrafçıların aynı anda sıralı çekimler yaptıklarını sıklıkla görüyoruz. İşe yarıyor değil mi?

%90 mükemmeliyetçi olmak. Mükemmelliyetçilik yaratıcılığı öldürüyor. Zihnimizde özgür olabilmek ve yaratabilmek için bir şeyin %90 mükemmel olmasını kabul etmek daha fazla üretmeyi sağlıyor.

Hatalar ile arkadaş olmak. Hata yapmak ve işe yaramayan yönleri çıkartmak ve işe yarayan yönlere yönelmek oldukça önemli. Tata otomobil şirketi her yıl kutladığı Hata Günü’nde herkes en iyi hatalarını anlatıyor ve ödüller dağıtılıyor. Bu gün sayesinden oldukça etkileyici bir arge sistemine ve inovasyona sahip. Çünkü hatalardan öğrenebilmek için kabul etmek ve derslerimizi çıkarmak önemli.

Sen ne eklersin?

11. Gün — Sabah sayfaları işe yaramıyor

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

“Sabah sayfaları işe yaramıyor” bu cümleyi #sabahsayfaları30 ‘un 11.gününde yazarken kendimi yakaladım. 11 gündür devam ediyorum ve iyi geldiğini bilsem de neden böyle bir cümle yazdım? Neden bunu düşündüm?

Kendime “Tamam bak bu hafta yazdın. Bir şeyler de yaptın ama ileride ne olacak? Ne değişecek? Büyük olasılıkla sabah sayfalarını yanlış yazdın. Bir de buna ayırdığın vakitte başka bir şeyler yapabilirdin. Yaratıcı olmak ve iyi hissetmek için kimi kandırıyorsun. Sabah sayfaları işe yaramıyor.” Yazdım.

Her şey zaman alıyor ve sabah sayfaları da yavaş ilerliyor ama etkisini gösteriyor. Yine zihnimdeki çakallar rahatlık alanından kaçmamam ve risk alıp üretmemem için beni engellemeye ve motivasyonumu düşürmeye çalışıyordu. Bunlar hep olacak. Yakalayınca kendi düşüncelerimi sevindim.

Sizden böyle hisseden oldu mu?

12. Gün — Yaratıcılıkla ne alakamız var?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

“Dünyaya sunacak pek çok şeyimiz var.” Jordan B. Peterson

Bu cümleyi ne zaman duymuştum hatırlamıyorum ama bugün #sabahsayfaları30 yazarken bir kaç kez aklıma geldi ve kendime not olarak yazdım. Düşüncelerim arasında “yaratıcılıkla senin ne ilgin var ki?” diyen iç sesime bir hatırlatma olması için işe de yaradı. Oldukça klişe ama zaten zihnimizdeki çakallarda oldukça klişe cümleler seçmiyor mu?

Sesin sahibi bu ara her yerde karşıma çıkan Jordan Peterson.

12.günü geçerken üretmek üzerine daha fazla fikrin geldiği bir sabah yaşamak beni heyecanlandırıyor! Siz de durumlar nedir?

13. Gün — Zihnimiz bize yalan söyler mi?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Zihnimiz bize yalan söyler mi?

Hem de nasıl söyler! 🤣

Bunun farkına varabilmek öyle bir rahatlatıcı etkiye sahip ki. Zihnimizden geçen düşüncelerin çoğu gerçeklikten uzak. Hele bir düşünce olumsuz olarak aklımıza geldiği anda kar topu etkisi gibi bir anda çığa dönüşebiliyor.

İşte bu yüzden #sabahsayfaları30 yapıyorum ve 13.günümdeyim. Kar topunu fark ettiğim anda elime alıp gülümsüyorum ve bir çığa dönüşmesini engelliyorum.

Ya sen? Seni felç etmesine izin mi vereceksin?

14. Gün — Neden sabah sayfalarını okumamalıyım?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Neden sabah sayfalarını kimseye de okutmamalıyım?

Her gün normalden daha erken kalkıp yaklaşıp yarım saat harcayarak yazdığım 3 saydayı neden sonra okumuyorum?

Çünkü bilinçakışı şeklinde yazarken, sayfalara yazdığımız düşünceler bizim çakallarımızın sesi (çoğunlukla öyle) ve bizi geri çekebilecek, kendimizle ilgili en büyük korkularımızı, acıları, yetersizlik söylemlerini ve travmaları bulabiliyoruz. Bunları tekrsr okumak zihnimizi boşaltmışken yeniden doldurmaya neden olabiliyor.

Bu yüzden yaratıcılıkla ilgili gelen fikirleri yeni sayfaya not edip üzerine çalışıp sabah sayfalarını kenarda bırakıyoruz.

#sabahsayfaları30 da 14.günden notlar :)

15. Gün — Neden sabah sayfalarını kalkar kalkmaz yapmalıyım?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Önce kahve içsem, sosyal medyada gezinsem, işe gitsem, akşam yazsam? Olmaz… neden mi?

#sabahsayfaları30 da 15. Gün! Sen de katıl, takip et, diğer reelslarıma bak ve soruların için mesaj at!

16. Gün — Sabah sayfaları nasıl olmalı?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları yazmanın doğrusu ya da yanlışı yok🤷‍♂️

Bazen cümlelerin tamamlanmadığını, yarım kaldığını ve hatta konudan konuda geçmenin şaşırtıcılığını görebiliyoruz. Zihnimizde düşünceler uçuşuyor.

3 sayfayı bilinç akışı şeklinde doldurup güne daha ferah bir zihinle başlamak. Hepsi bu kadar.

#sabahsayfaları30 ‘da 16. Gün 😎 daha fazlası için diğer reelslarıma bakmayı ve kaydetmeyi unutmayın!

Her zaman mesaj atıp sorabilirsiniz.

17. Gün — Asla kendinizi sansürlemeyin!

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Asla mı? Özellikle sabah sayfaları yazarken bazen zihnimizden geçen düşünceler bizi ürkütebiliyor, endişelendiriyor ve yazmayarak görmezden gelmeye çalışıyoruz. Oysa gördük onu bir kere!

Sabah sayfalarında her şeyi yazmak ve tüm o düşünceleri soyuttan somuta indirmek bize kendi gücümüzü elimize alma fırsatı veriyor ve yaratıcılığımızla aramızdaki engelleri kaldırıyor.

Eğer sabah sayfalarının okunmasından korkuyorsanız, onları yırtın, yakın atın. Zaten siz de okumayacaksınız.

Yorumlarınızı merak ediyorum. Diğer reelslarımda da #sabahsayfaları hakkında detaylar var.

#sabahsayfaları30 17.gün oldu. 🤩

18. Gün- Sabah sayfaları yaratıcı olmama, yeni fikir bulmama nasıl katkı sunuyor?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları ve yaratıcılık, yeni fikir bulmak?

gün içerisinde yaşadığımız ve karşılaştığımız durumlarda olumsuzu büyütmeye eğilimliyiz. Sabah sayfaları bizim olumsuz düşüncelerimizin, olumlu düşüncelerimizin arkasında kalmasındansa, olumsuzlukları fark edip olumlu olana yani üretmeye ve yaratmaya odaklanmamızı sağlıyor. Bunu nasıl yapıyor?

1️⃣ Sabah kalkar kalkmaz hemen 3 sayfa yazıyoruz.

2️⃣ Olumsuz düşüncelerin zihnimizde çok olduğunu fark ediyoruz bunların gerçekle alakasının neredeyse olmadığını görüyoruz.

3️⃣ zihnimiz yargılanmaktan kurtuluyor ve üretmek için fikirler rahatlıkla zihnimizde oluşmaya başlıyor.

#sabahsayfaları30 18. Günündeyim. Siz de katılmak isterseniz bana mesaj atabilir, yorum atabilir ve diğer reelslarıma bakabilirsiniz.

19. Gün — Geçmiş bugün değil

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Geçmişin bugün olmadığını fark edin. Ne dersin?

Yazdıklarımızın çoğu gelecek kaygısı olarak gözüküyor. Ancak yazılırken baktığınızda pek çoğunun geçmişin geleceğe dönüşmeye çalışması olduğunu fark edebilirsiniz. Küçük bir yargılama büyük bir şeye dönüşmeye çalışıyor. Boşverin.

Geçmiş bugün değil. Bugüne odaklanalım ve yaratmaya, içimizdeki yaratıcılığı dışarı çıkarmaya devam edelim.

#sabahsayfaları30 19.gün 🤩

20. Gün — Felaket senaryoları mı yazıyorsunuz?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Öyle ise burayı okuyun👇

İçinizdeki çocuğun yazdığı felaket senaryosunun mevcut durumla alakalı abartılı olduğunu fark ettiniz mi?

Bu bir panik, şaşkınlık ve rahatlama duyguları eşlik edebilir.Ancak buraya biraz daha baktığınızda içinizdeki gücü keşfetmeye başladığınızı görebilirsiniz.

Yazdıkça kendi gücünüzü elinize aldığınızı ve bu senaryoların değiştiğini fark edeceksiniz.

Benim #sabahsayfaları30 challenge’ımda 20.gün. 20 reels ile süreci anlattım ve devam ediyorum. Katılmak istersen izleyebilir ve mesaj atabilirsin. Sorularını beklerim.

21. Gün — Kurban rolü oynuyor musun?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları yazarken kimler böyle? 👇

#sabahsayfaları30’da 21.günümdeyim. Bazı sabahlar “kurban” rolü oynuyorum. Yazarken zorlayan anlar, ya da bazen tatsız bir rüya sonrası kurban rolüne daha yatkın olduğumu fark ettim.

Bu da yazmak daha erken kalkma halinde çakallarımın beni ele geçirip “bugün yazmasan da olur. Biraz daha uyu!” demesine neden oluyor. Sonra bir kere yazmamak, bir kere daha kaçırmsk derken rutini kaybediyoruz.

Sabah sayfaları etkilerini göstermeye başladığında bu tür bizi geri çeken be kendimize yakıştırdığımız kurban rollerinin çeşitleri de artıyor.

Siz ne dersiniz?

22. Gün — Yaratıcı Fikir Bulmak için 3 adım

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Yaratıcı Fikir bulmak 3 adım -

1- Hazırlık (sabah sayfalarını yazmak. Yazarken zihnimizi hazırlıyoruz. Yazdıktan sonra konumuzla alakalı bazı fikirleri düşünmek) (2–3 hafta)

2- Kuluçka / Demlenme süresi — Gün içerisinde fikirlere ara vermek

3- Aydınlnma/Patlama Fikirler beklenmedik şekilde karşımıza çıkmaya başlıyor. İlham perilerimizi yeniden görmeye başlıyoruz.

23. Gün — Kaç duygumuz var?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sizce kaç duygumuz var?

3–5- 10–20?

Yapılan bir araştırmada insanlar mutluluk, üzüntü ve öfkeyi doğru tanımlarken diğer duyguları doğru tanımlayamıyor ve bilmiyor.

Duygular üzerine yapılan araştırmalar 300 üzerinde duygu olduğunu gösteriyor. Bu rakamın 800’ün üzerinde olduğunu söyleyenler de var.

#sabahsayfaları30 da yazarken pek çok duygumuza rastlıyoruz. Yazarken bu duyguları da tanımlamak için güzel bir fırsat olabilir. Yazımız bittikten sonra 3 sayfa boyunca bize gelen duyguları ayrı bir kağıda yazıp tanımlamaya başlamak kendimizi tanımamız konusunda bize iyi gelecektir.

Ne dersiniz?

24. Gün — Duymaya ihtiyacın olabilir

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Bunu duymaya kimin ihtiyacı var bilmiyorum. Ancak en karanlık anlarını, zorluklarını, kırılganlıklarını göstermen yani kendin olman pek çok insana cesaret ve ilham veriyor. Harika ilerliyorsun, o yüzden devam et.

25. Gün — Nasılsın?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Nasılsın? “İyiyim” diyen arkadaşınıza gönderin derim :)

Sen nasılsın? yorumda bekliyorum yanıtını.

İnsanların %80’i nasılsın sorusuna iyiyim diye yanıt vermesine karşın iyi hissetmiyor. Yani bunu izleyen 5 kişiden 4 ü gerçekten zorlu bir anında… Gelin konuşalım.

Bir de gün içinde iyiyim diyen arkadaşlarımıza biraz daha alan açmak iyi gelebilir.

#sabahsayfaları30 da 25.gün. Sen de sabah sayfaları yazmaya başlamak ister misin?

26. Gün — Yaratıcı değilim mi diyorsun?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Yaratıcı değilim diyorsan izle ve oku :)

Bir işte hemen yaratıcı olmayı beklemek, resimle ilgilenen kişinin ilk yaptığı tablonun Mona Lisa olmasını beklemek gibi.

Yaratıcılık da pratik, pratik ve pratik gerektiriyor. Geliştirilmesi gereken bir kas. Bu nedenle yaratıcılığını göstermek istediğin alanı belirleyip pratik pratik pratik yapmak gerekiyor.

#sabahsayfaları30 da 26.gün. Sabah sayfaları da sürekli pratik istiyor ve yaratıcılığımızın önündeki engelleri açmak için üst üste yapmak gerekiyor. Devam ettikçe etkisini görmek mümkün.

Bir de pratik mükemmeli değil, gelişmeyi sağlıyor. Mükemmel olanla zaten işimiz yok. (Başka bir postta anlatırım.)

Sen de katılsana!

27. Gün — Sabah sayfaları yazmak için 4 neden

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Sabah sayfaları yazmak için 4 neden:

1️⃣ Zihninde uçuşan çer-çöp artık düşüncelerden zihnini temizlemek
2️⃣ Endişe ve kaygını azaltmak
3️⃣ Duygularını yakından tanımaya başlamak
4️⃣ Yaratıcılığını engelleyen, sürekli eleştiren içindeki çakallardan zihnini kurtarmak

BONUS: Yaratıcılığını açığa çıkarmak

#sabahsayfaları30 ‘da 27.gün ✅

sen de başlasana?

28. Gün — Zihin sağlığım

Reels videosunu izlemek için tıklayın

Bana çok fazla zaman harcadığın ama hiç pişmanlık duymadığın bir şey göster. 👇🧠

Benim zihin sağlığım! Senin ne?

#sabahsayfaları30 yapmak da buna harika bir katkı sunuyor. Güne başlarken zihnimi rahatlatmak ve içimdeki çakalların gerçekten uzak düşüncelerini, yargılarını temizlemek iyi geliyor.

Challenge’taki 28. Gün de bitti. ✅

29. Gün — Size bir sır vereyim mi?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Bir fikir doğruysa, eleştiri onu yok etmeyecek, aksine güçlendirir.

Yanlış olan düşüncelerimizi güçlendirmeyi bırakıp, doğru olanları güçlendirmemiz gerekiyor.

Peki doğru düşünceleri nasıl bulacağız? Onu pirinçteki taşı ayıklar gibi özenle bakıp bulmamız gerekiyor.

Bunun için yöntem ise sabah sayfaları. Zihnimizdeki düşünceleri kağıda dökerken olumsuz olanları ayıkladığımızda, içizim de bildiği doğruları görmeye başlayacağız.

#sabahsayfaları30 da 29.günüm bitti…

30. Gün —Pratik yapmak neyi sağlar?

Reels videosunu izlemek için tıklayın.

Pratik, pratik, pratik… mükemmeli sağlar diye tamamlıyoruz, değil mi?

Bu cümleye bakışım Steve Harvey’in “pratik yapmak gelişmeyi sağlar. Mükemmeli değil.” Sözüyle değişti.

#sabahsayfaları30 un son günü. ✅

Her gün yazarken iyileştiğimi ve geliştiğimi gördüm. 30 gün boyunca #sabahsayfaları yazdım ve sonrasında reels hazırlayarak paylaştım. Güzel bir macera oldu.

Katılan, destekleyen herkese teşekkürler 🤩Şimdi geliştirmek istediğim yeni bir konuda #challenge arıyorum.

Sabah sayfalarına dair soruların varsa bir mesaj kadar uzağındayım.

--

--

Çağrı Küpeli
Türkçe Yayın

Eğitmen, Eğitim Tasarımcısı, Meraklı, Yaşam boyu öğrenen. @meraklistesi podcast yayını sahibi, @kupelicagri #egt