Acil Küresel Sorunlar ve Çıkarımlar

Levent ÖZKUŞCU
Türkçe Yayın

--

Uluslararası Kızılhaç Örgütü “Strateji 2030” kapsamında yürüttüğü çalışmalar sonucunda acilen önlem alınması gereken küresel tehditleri “iklim değişikliği”, “global krizler ve felaketler”, “göç ve kimlik”, “sağlık”, “değerler, güç ve kapsayıcılık” olarak 5 grupta listelemiştir. Bu konu PwC tarafından yayınlanan “5 Acil Küresel Sorun ve Çıkarımlar” başlıklı raporda da incelenmiştir. İlgili raporda dünyanın geleceğini tayin edecek; toplum, iş dünyası ve bireylerin karşı karşıya olduğu sorunları “asimetri, bozulma, yaşlılık, polarizasyon ve güven” olmak üzere 5 başlıkta topluyor.

Asymmetry : Gelir ve Fırsat Eşitsizliği

Küresel gelir eşitsizliği yıllar içinde dünyanın her yerinde artış gösterdi. Credit Suisse’ in Global Wealth Databook verilerine göre küresel servetin yarısı popülasyonun %1 lik kesiminin elinde bulunmaktadır. World Inequality Lab tarafından 2018 yılında yayımlanan Dünya Eşitsizlik Raporu’na göre ülkenin en çok kazanan %10 luk kesiminin toplumsal ulusal gelirden tek başına aldığı pay Avrupa’da %37, Çin’ de %41, Rusya’da %46, Kanada ve ABD’ de %47; Sahraaltı Afrika, Brezilya ve Hindistan’da %55 ve Ortadoğu’da ise %61 civarındadır. Buna ek olarak teknolojinin bireysel işgücünün yerini almaya başlamasıyla mevcut işler azalırken yeni iş kollarını ortaya çıkarabilecek inovatif alanlara yapılan yatırımlar oldukça düşük seviyelerde kalması hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerdeki orta sınıfın gittikçe daralmasına sebep olmaktadır.

Beklentiler

Küresel gelir eşitsizliği önlenmediği takdirde fırsat eşitsizliği artacak, coğrafi bölgeler arasındaki fırsat eşitsizliği daha da yükselme tehdidiyle karşı karşıya kalacak, sermaye piyasalarının önemi azalacak ve orta sınıfın daralması ile tüketim ve lüks ve alt sınıf olmak üzere iki gruba indirgenecek.

Disruption : İnsanın Teknoloji ve Doğa ile İlişkisi

Yapay zeka, nesnelerin interneti, otomasyon ve blokzincir gibi önemli teknolojik gelişmelerin günlük hayatımızda yerini alması öngörülenden çok daha hızlı gerçekleşti. Yeni iş modelleri ortaya çıktı. Edüstriler arası uygulanabilirlikleri ile geleneksel sınırlarda bulanıklaşmaya neden oldu. Sermaye, işgücünün yerini aldı. Bu nedenle önemli işsizlik artışları bekleniyor. İnsan ve doğa ilişkisindeki değişim su ve gıda güvenliği için ciddi sorunlar teşkil ediyor. 2050 yılında dünya nüfusu 9 Milyar olması bekleniyor ve bugün ki gıda talebinden %60 daha fazla gıdaya talep olması öngörülüyor.

Beklentiler

Dijital dönüşüm ve değişime ayak uydurma hızı şirketlerin hayatta kalmasında kritik rol oynayacak. İşletmelerin yerelleşme eğilimi artarken, işletmeleri rakiplerinden farklılaştıran unsur teknoloji sermayeleri olacak. Yükselen deniz ve iklim değişiklikleri ile tarım arazileri azalacak. Gıda tedarikinin ve gıda tedarik zincirlerinde güvenliğin önemi arttıracak. Yenilenebilir enerjiye geçiş planlananadan daha uzun sürecek ve beklenildiğinden daha büyük yatırım gerektirecek. Sağlık sistemleri artan küresel pandemi riskiyle sürekli mücadele halinde olacak.

Age : Küresel Nüfusun Artan Yaş Ortalaması

Birleşmiş Milletler tarafından 2019 yılında yayımlanan Dünya Nüfus Beklentileri Raporu çarpıcı öngörüler barındırıyor. 1950'de %13 olan çocuk nüfusunun 2050'de %7' ye düşmesi, %5 olan yaşlı nüfusun %16' ya yükselmesini bekleniyor. Genç nüfusa sahip ülkeler genç nüfusun işsizlik oranındaki artışla mücadele ederken yaşlı nüfusa sahip ülkelerde yaşlı işçiler daha uzun süre çalışmak durumunda kalacak. Kısacası, nüfusun yaşlanması emek, emlak ve finans piyasalarını ciddi şekilde etkilerken mal, hizmet, ulaşım ve sosyal güvenlik taleplerinde de bugüne oranla ciddi değişimler olacak.

Beklentiler

Artan yaş ortalaması ihtiyaç ve tüketim alışkanlıklarını değiştirecek. Genç nüfuslu ülkelerde işsizliğin önüne geçebilmek için yeni iş kolları yaratılması gerekecek. Yaşlı nüfusu olan ülkelerde emeklilik yaşı artacak ve küresel olarak vergi tabanının aşınmasıyla refah programlarını yönetebilmek hükümetler üzerinde artan bir baskı oluşturacak.

Polarisation: Kutuplaşma ve Küresel Fikir Birliğinin Çöküşü

Ekonomik büyümenin sosyal ilerlemeden bağımsız bir hale gelmesiyle birlikte küreselleşme, otomasyon ve ekonomik değişimler popülizmin artmasına neden oldu. Buna paralel olarak, dünya genelinde ülkelerin kendi çıkarlarına öncelik verdiği yeni bir milliyetçilik anlayışı yükselişe geçmeye başladı. Yerli üretime vergi avantajı, ikili ticaret anlaşmalarında korumacı tarifeler uygulanmaya başlandı. Ülkelerde yerel kaygıların küresel kaygıların önüne geçmesiyle uluslararası bürokratik ilişkilerde gerilim artmaya başladı. Birleşmiş Milletlerin web sitesindeki yayında dünyayı sürdürebilir, eşitlikçi ve adil kılabilecek fırsatları bir araya gelerek değerlendirmenin ve birlikte hareket etmenin önemine işaret ediyor.

Beklentiler

Uluslararası kuruluşlar daha zor fikir birliğine varacak. Yerel menfaatler, global menfaatlerin önüne geçecek. Ülkeler yetenek ve sermaye için rekabet edecek. Uluslararası çatışma ve güvenlikte artış olacak.

Trust: Kurumlara Duyulan Güvenin Azalması

Kişisel verilerin güvenliği, veri güvenliği ihlalleri, sosyal medya manipülasyonları ve kurgu haberler kurum ve şirketleri sorgulanmasına sebep oldu. Edelmen Güven Barometresi’ ne göre dünya popülasyonunun %66 kendisini güvende hissetmiyor.

Beklentiler

Kişilerin kişisel ve dijital güvenliğe olan endişeleri artacak. Beraberinde gelen şüphecilik değişim yaratmayı zorlaştıracak. Sosyal medya manipülasyonlarının kolaylaşması ve gerçeğe şüpheyle yaklaşılır olması yanlış bilgilendirme fırsatlarına neden olacak. Hükümetler dahi verileri güvende tutabilmek için çok zorlanacak.

Birçok uluslararası kuruluş tarafından da belirtilen, Pwc tarafından ADAPT başlığı ile hazırlanmış raporu da aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Dünaynın geleceğine ışık tutması ve alınacak önlemler konusunda önemli ipuçları içeren raporu ve içerikte belirtmiş olduğum diğer raporlarınokumanızı öneririm.

Sağlıklı günler dilerim.

https://www.pwc.com/.../pwc-adapt-five-urgent-global...

https://wid.world/.../world-inequality-report-2018.../

https://www.un.org/.../world-population-prospects-2019...

https://www.edelman.com/.../2019_Edelman_Trust_Barometer...

Levent ÖZKUŞCU

--

--