Agile 101

Enes Ay
Türkçe Yayın
Published in
5 min readJul 2, 2020

Bugün sizlere, içerisinde aktif olarak yer almamış olsam da çalıştığım kurumda yakından gözlemleme şansı bulduğum ve yeni normal ile şirketlerin iş yapış şeklinde daha fazla kullanacaklarını düşündüğüm bir organizasyonu anlatmak istiyorum.

Bu yazıyı sizlerle paylaşmadan önce hem içerisinde bulunduğum kurumdaki hem de farklı sektörlerdeki şirketlerin Agile kavramını nasıl uyguladıklarını anlamaya çalıştım ve benim gibi Agile yapısına ilgi duyan ve bu konuda araştırma yapmak isteyenlere bir kaynak oluşturmak istedim.

Agile Nedir?

Agile kavram olarak çevik, kolaylıkla ve çabucak olarak dilimize çevrilebilir. Tabi, buradaki çeviklik kavramını; yenileğe açık, her türlü durumda değişime hızlı ve verimli bir şekilde adapte olabilme beceresi olarak düşünebiliriz.

Agile yaklaşımlar, değişimlerden maksimum değeri çıkarabilmeyi amaç edinir. Belki şuanda duyduğunuz ya da duyacağınız agile kavramlarını bir örnek ile açıklarsak.

Agile bir amaç. Scrum, Kanban, XP ve Crystal gibi kavramlarında bir araç olduğunu belirtsek yanlış olmaz.

Agile Tarihi

Bildiğimiz şekliyle Agile yaklaşımı, 17 geliştiricinin Utah’ta buluştuğu bir toplantıda 2001 yılında doğdu. Toplantının amacı, geliştirme ekiplerinin daha iyi adapte ve başarılı olmalarına nasıl yardımcı olacaklarına dair fikirleri paylaşmaktı. Hızlı tempolu teknoloji ve yazılım alanında iyileştirme ihtiyacını gördüler.

Aşağıda, 2001 yılında yayınlanmış ilk Agile Manifestosunu ve önem verdiği değerleri görebilirsiniz.

Süreçler ve araçlardan ziyade bireyler ve aralarındaki etkileşimlere

Kapsamlı dökümantasyondan ziyade çalışan yazılıma

Sözleşme pazarlıklarından ziyade müşteri ile işbirliğine

Bir plana bağlı kalmaktan ziyade değişime karşılık vermeye

değer vermeye kanaat getirdik.

Agile’ın Temeli

PDCA Döngüsü

PDCA ( plan-yap — kontrol et ya da planla-yap-kontrol et-ayarlama ), süreçlerin ve ürünlerin sürekli iyileştirilmesi ve kontrolü için işte kullanılan yinelemeli dört aşamalı bir yönetim yöntemidir.

“Kaliteye ulaşmak için kitle denetimine bağımlılığı bırakın. Süreci iyileştirin ve ilk etapta ürüne kalite kazandırın.” der William Edwards Deming.

Agile Kavramları

Belki de Agile kavramını ilk duyduktan sonra zihnimde canlandıramamamın sebebi; Lean (Yalın) Çalışma düzenine adapte olmuş kurumların ve o yapılara alışmış bizlere uzak gelmesinden belki de Agile yapı içerisinde kullanılan kavramlardan olsa gerek.

İşte bu kavramları örneklerle de olsa açıklamaya çalışalım.

Squad Nedir?

Squad, ortak bir amaç için bir araya gelmiş, farklı uzmanlıkları, ancak aynı hedefi olan çalışanlar topluluğudur. Agile çalışan bir şirket ya da Tribe, Squad’lardan oluşur. Kısaca, Agile pratikleri uygulayan, multi-disipliner yetkinlikteki, bir odak etrafında çalışan takımlara Squad diyebiliriz.

Product Owner Kimdir?

Ekibin gideceği yönü belirleyen, Squad’ın vizyonunu ortaya koyan ve ekibi tek bir hedefe kilitleyen kişidir. Adeta şirkette müşteri roleplay’ini oynar. Product Owner, müşteriye değer katacak tüm ürün, servis ve deneyimleri müşteriye ulaştırma görevini üstlenen kişidir. Sahibi olduğu ürünün iş değerini ve ürünü kullanan kullanıcı topluluğunu temsil eden, ürüne ve bu ürünü kullanan kullanıcıya maksimum değeri yaratmak için Agile pratiklerle çalışan ürün geliştirme ekibinin hangi yol haritasını/öncelikleri takip edeceğini belirleyen takım üyesidir.

Scrum Master Kimdir?

Scrum Master, ekibin daha odaklı ve verimli çalışması için en başta ekibin hayatını kolaylaştırmayı hedefleyen, onlara mümkün olduğunca zorluklardan arındırılmış bir çalışma ortamı yaratan ve Agile’ın daha iyi benimsenmesi ve uygulanması için aksiyonları alan, ekipteki Agile elçisidir. Scrum Master, sadece sorunu çözen değil, sorunu önceden görebilen, daha geniş perspektif ile düşünebilen, ekibi ve ekibin dinamiğini anlayan, onlara her türlü desteği veren ve onların daha iyisini üretebilmeleri için destek olan bir rol. Bazı yanlış anlamaların aksine, Scrum Master kesinlikle her türlü teknik konuda ekibe destek verebilecek bir ağabey/abla değil. Daha çok, yol gösterici ya da katalizör olarak hareket eden bir rol.Scrum Master biraz gizli bir süper kahraman aslında. Ondan beklenenler, hem işlerin yolunda ilerlediğinden emin olması, hem takılan veya tıkanan konuları çözmesi, hem de ekibin motivasyonunun düşmesine izin vermemesi ve düşmesi durumunda da ekibin enerjisini yükseltecek aksiyonlar alan kişidir.

Chapter Lead Kimdir?

Chapter, Agile organizasyonda Tribe yapısı içinde benzer uzmanlık ve becerilere sahip kişilerin oluşturduğu ortak bir sanal takım yapısıdır. Burada amaç, benzer uzmanlıktaki kişilerin ekiplerinde yaptığı iş ile ilgili paralelliği sağlayabilme ve kişisel gelişim noktasında birbiriyle iletişimde kalmalarını sağlayacak bir yapılanma kurabilmektir. Aynı zamanda ilgili uzmanlık alanı kapsamında Squad’lar üstü bir hizalanma görevi de almaktadır.

Chapter Lead, farklı Squad ekipleri içinde benzer işleri yapan arkadaşlar arasında doğru iş yapma pratiklerini ve senkronizasyonu sağlayan kişidir.

Tripe Lead Kimdir?

Tribe Lead, küçük çaplı bir şirketin genel müdürü gibi tüm sorumluluğu üstlenerek hedeflerini gerçekleştirmeye odaklanan bir rol. Ancak, bu rol, klasik anlamda bildiğimiz yönetici tanımından biraz daha farklı. Geleneksel liderlik kavramında karar verme, stratejik planlama, yönetsel beceriler öne çıkıyordu. Şimdiki yapıda ise Tribe Lead, Squad’ların en uygun şartlarda çalışmasından, kendi kararlarını verip uygulayabilecekleri ortamı yaratmaktan sorumlu kişilerdir.

Agile Koç Kimdir?

Agile Koç; organizasyonların, takımların ve bireylerin değişime ayak uydurabilmeleri ve bu değişimi yönetebilmeleri için çalışır. Bu amaçla da çevik kültürün organizasyonun her seviyesinde içselleştirilmesi yolunda tüm kuruma koçluk yapar.

Agile İşleyişi

Kanban Board

Chris Matts’in ifadesiyle : ” Kanban metodu size odanın ışıklarını açıp ve içerideki kaplanları ( tehlikeleri, riskleri, dengesizlikleri ) görmenizi sağlar ama kaplanlarla savaşacak olan sizsiniz. “

Kanban’ın temel pratiği, aklımızda olanları görselleştirmek, işleri sınırlandırmak, akışı yönetmek, geri bildirim mekanizmaları kurmaktır ki geri bildirimler, Agile yapısının olmazsa olmazlarındandır.

Scrum Tekniği

Bu yazımı oluşturmam da esinlendiğim Vodafone Agile Kitabına da buradan ulaşabilirsiniz. Yazım için gerekli bilgiye ulaşmamı sağlayan herkese teşekkürü bir borç bilirim. Yazım için yararlandığım kaynakları aşağıda sizlerle paylaşıyorum.

https://acmagile.com

https://agilemanifesto.org/

--

--