Ailede Problem Çözme ve Uzlaşma Yöntemleri

Kübra Şahin Karataş
Türkçe Yayın
Published in
3 min readApr 11, 2019

Problem, çatışma, şiddet birbirine yakın kavramlardır ve en az iki kişi arasındaki ihtiyaç veya değerlerin farklılaşmasından kaynaklanan sürtüşmedir. Aile içi problem ise eşler arasında veya ebeveyn ile çocuklar arasında ya da çocukların kendi aralarında oluşan problemlerdir. Ailede çatışmalar ilişkileri ya güçlendirir ya da zayıflatır. Aile içindeki çatışmalar aileyi çökertecek düzeye çıkmadıkça normaldir.

Eğer aile içinde farklılıklara rağmen herhangi bir problem görülmüyorsa bu durum iletişimde bir sorun olduğunu göstermektedir. Böyle bir durumda ailede ya herkes kendi kabuğuna çekilmiş birbiriyle konuşmuyordur, ya da biri diğerinin kontrolüne girmiş ve teslim bayrağını çekmiştir. Böyle bir ailede ancak aynı çatı altında yaşayan bireylerden söz edilebilir.

Ailede Problem Çözme Basamakları

1- Öncelikli olarak sorunun kaynağının ne olduğu bulunmalıdır. Çatışmanın nedeni üzerinde kafa yorulmalı ve bireyler bu konuda kendini nasıl hissettiğini belirlemelidir.

2- Sorun öğrenildikten sonra akla gelen çözüm önerileri sıralanmalıdır. Bu çözüm önerilerini iyi ya da kötü, mümkün ya da değil gibi süzgeçlerden geçirmeden olduğu gibi ortaya koymak gerekir. Önemli olan problemle ilgili olabildiğince çok sayıda çözüm yolunu bir liste halinde ifade etmektir.

3- Daha sonra her çözüm yolunu değerlendirerek, bu çözüm yollarının ailenin her ferdi açısından ne ifade ettiği tartışılır. Bu aşamada kişilerin dürüstçe düşüncelerini ifade etmeleri önemlidir.

4- Bütün çözüm yolları konuşulduktan sonra ailenin tüm fertlerini en çok tatmin edecek kararı vermek gerekir. Bu karara ulaştıktan sonra çözümün ne anlama geldiği bir kez daha aile üyeleri tarafından ifade edilir.

5- Karara varılan çözüm yolunun ayrıntıları da konuşulmalıdır. Burada ayrıntılardan kastedilen, çözüm uygulamaya konduğunda taraflarca ne gibi uyarlamalar ve ayarlamalar yapılması gerektiğinin konuşulmasıdır. Çözüm bir planlamayı gerektiriyorsa hemen planlamaya başlanması gerekir.

6- Son olarak da bir çözümün gerçekten uygulanabilir veya uygulanamaz olduğunu denemeden anlamak zordur. Çözümü bir süre uyguladıktan sonra gözden geçirmek üzere bir araya gelmek gerekebilir. Böyle bir durumda çözüm tarzında bazı değişiklikler önerilebilir. Önemli olan sorunun altında ezilmek yerine tüm tarafları hoşnut edecek bir çözüme ulaşıncaya kadar yaratıcı bir biçimde sorunla uğraşmak ve yapıcı çözüm önerileri getirmektir.

Anlatılan tüm bu bilgiler yerine geldiğinde ilişkiler daha yapıcı olacak ve karşılıklı olarak birbirini anlama söz konusu olacaktır.

Ailede Problemleri Çözmek İçin Kullanılacak Yöntemler

• Duygu ve düşünceler olduğu gibi, abartılmadan ortaya konmalıdır.

• Sorunlar şimdiki bağlam içinde ele alınmalı ve eski birikimler işin içine sokulmamalıdır. Kesinlikle öğüt verme kullanılmamalı, davranışlar somut bir biçimde ayrıntılı olarak ele alınmalıdır.

• Yargılamaya gidilmemeli, kişiler kendi duygu ve düşüncelerini ifade edebilmelidir.

  • Duygular ve düşünceler ne az ne eksik, olduğu gibi ifade edilmelidir; karşıdakinin ne beklediğine ya da mükemmel olması gerektiğine göre ifadeler aranmamalıdır.

• Konunun özü ile konuya ilişkin olmayan ayrıntılar ayırt edilmelidir.

• Sorun çözmede etkin dinleme kullanılmalıdır.

• Belirli bir zaman dilimi içinde ancak bir çatışma üzerinde durulmalı, başka çatışma konuları çatışmaya katılmamalıdır.

• Birinin haklı çıkması yerine tüm tarafların anlaşabileceği bir çözüme yönelmek gerekir.

Aslında bütün problemlerin çözümünün temelinde diyalog yatar. Çünkü diyalog güven oluşturur ve güven de bizim her şeyden çok gereksinimimiz olan şeydir.

Facebook | Twitter | Instagram | Slack | Kodcular | Editör | Sponsor

--

--