Ajanda Ama Nasıl? | Üç Ajanda Tekniği
Şu videoda gördüğüm ve diğer ajanda kullanımlarından farklı bir o kadar da basit olan bu metodu sizinle paylaşmak istedim.
Eğer zaman yönetimi ile ilgili daha derin kaynaklara ihtiyacım var diyorsanız size Ali Abdaal’ın şu kursunu bitirdikten sonra aldığım notları okumanızı öneririm. Yalnız oldukça uzun bir yazı ve öyle okuyup geçilecek değil. Neyse ki Medium’un altını çizme gibi özellikleri uygulamada mevcut, şayet unutmuşsanız hatırlatayım dedim.
Şimdi aşağıda yer alan fotoğraftaki gibi 3 tane ajandaya ihtiyacımız var ve her biri farklı bir amaca hizmet ediyor.
Küçük Ajanda
Küçük olan ajandayı, beyin fırtınası olarak kullanıyoruz. Organize bir şekilde değil yani. Nasıl? Bir yerde oturuyorsunuz ve aklınıza bir fikir geldi diyelim. Hop, çıkarıyorsunuz arka cebinizden ve yazmaya başlıyorsunuz. Birçok girişimci, fikir insanı ve vizyoner dediğimiz kişiler bu metodu hali hazırda zaten uyguluyorlar.
Bizler eğer haftada bir gün de olsa zaman zaman hiçbir şey yapmadan -adına meditasyon, self hipnoz vs. demeden- öylece duruyor ve tavanı izliyorsak, o fikirlerin bizleri muhtemelen tam o zamanlarda ziyaret edeceğini söyleyebilirim. Kim bilir belki de hayatınızın geri kalanında yaşamınızı tam anlamıyla değiştirecek fikri o zaman bulacaksınız?
Orta Boyutlu Ajanda
Minimal dima ajandayı geçtik. Geldik ortancaya. Asıl ajanda diyebiliriz buna.
Buraya hedeflerimizi, hayallerimizi, haftalık yapılacak görevleri, küçük ajandadaki düşüncelerin daha düzenlenmiş halini, aylık ve yıllık planlamaları ve gözden geçirmeleri yazıyoruz.
Bu ajandayı sürekli yanınızda taşımıyorsunuz yalnız ara ara belki birkaç günde bir incelemekte fayda var.
Diğer Orta Boyutlu Ajanda
Bu gördüğünüz gibi bloknot ve çok da ajanda gibi değil. Çünkü bu ajandamsı şey haftalık yapılacaklar listesinden çekip aldığımız basit günlük işleri içeriyor. O yüzden çok da şatafatlı olmasına gerek yok. Fonksiyonel olması daha önemli.
Neler yazacağız? Mesela en basitinden çöpü çıkar, kardeşinin okuluna uğra ve iki kilo limon al gibi. Bunları oraya yazdıktan sonra todoist uygulamasına aktarıp telefonunuzda hallede de bilirsiniz. Karar size kalmış.
Evet 3 tane ajandadan ve bunların her birinin kullanım amacından bahsettik. Dediğim gibi eğer daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız diğer yazıma göz atabilirsiniz. Ama size tavsiyem böyle yazıları çok okumayın. Çünkü bir noktadan sonra telefonunuzda onlarca uygulama, kafanızda zaman yönetimine dair onlarca bilgi olmasına rağmen yapılacak işlerin bitmediğini gitgide daha da biriktiğini görüyorsunuz. Tavsiyem bunları en kısa sürede uygulamaya koymanız, sağlıklı günler dilerim 🖖🏻.