Alışkanlıkların Gücü

Özel Ve İş Hayatımızda Davranışlarımızın Ardında Neler Yatar?

Muhammed Göksu
Türkçe Yayın
2 min readJun 30, 2020

--

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Duke Üniversitesinden bir araştırmacı tarafından 2006 yılında yayınlanan bir bildiride, insanların her gün gösterdikleri davranışların yüzden 40' tan fazlası gerçek anlamda kararlar değil, alışkanlıklar olduğu bulgusuna ulaşılmış. Alışkanlıkların gücü, New York Times’ in ödüllü iş dünyası muhabiri Charles Duhigg tarafından yazılan “Çok satan ” kitap 2012 yılında Boyner Yayınları tarafından Türkçe’ ye çevrilmiştir.

Hayatımızı aslında alışkanlıklarımız mı yönetiyor? Sahip olduğumuz kötü bir alışkanlığı bırakmak istiyor ama bir türlü bırakamıyoruz? Gibi pek çok merak uyandıran soruların cevabını Charles Duhigg’ in kitabında bulmak mümkün.

“Alışkanlıklarınızı yok edemezsiniz, sadece değiştirebilirsiniz” savını ortaya koyarak alışkanlıkların nedenini, yeni alışkanlıklar kazanmanın yollarını ve istenmeyen alışkanlıklardan kurtulmak için yapılması gerekenleri cevaplıyor kitap.

Alışkanlıkların Gücü kitabı üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm bireylerin yaşamlarından alışkanlıkların nasıl oluştuğu konusunu ele alıyor. İkinci bölümde ise şirket ve organizasyonların alışkanlıklarını ele alıyor. Üçüncü bölümde ise Toplumların alışkanlıklarını ele alıyor.

Kitap’ da geçen hikâyelerden bir kaçı:

1-) Alcoa’ nın başına gelen yeni bir CEO’ nun kurumun alışkanlıklarını değiştirip gelirlerini artırması.

2-)Michale Phelps’ in yüzme rutinini mükemmelleştirerek olimpiyatlarda altın madalyalar kazanması.

3-)Starbucks’ ın başarısının, çalışanlarının iradeleriyle olan bağlantısı.

Alışkanlıkların Gücü kitabında Charles Duhigg, alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğini keyifli bir şekilde anlatarak farklı bir bakış açısı ile ele alıyor.

Kitap alışkanlıkların döngüsünü üç aşamalı olarak şu şekilde anlatıyor: “Her alışkanlık üç adımlı bir döngüden ibarettir. Alışkanlık bir işaretle başlar, adeta bir şalter açılır ve beynimiz alışkanlığı otomatik olarak nasıl yerine getirileceğini bilir. İşaret gelince kişi belli bir rutini takip eder. Bu rutin fiziksel bir hareket veya zihinsel bir aktivite olabilir. Rutini gerçekleştirdikten sonra da kişi ödüle ulaşır. Bu ödül kişiye tatmin veren, sergilediği davranışı tekrar tekrar yapmasına sebep olan sonuçtur. Zaman içerisinde işaret ve ödül iç içe geçer. İşaret oluşunca kişi ödülü almak için büyük bir istek duyar.

Kitap’ a göre alışkanlıkların oluşumu:

1-)Alışkanlığınızı tanımlayın: Değiştirmek istediğiniz alışkanlığınızı bilin.

2-)Ödülleri deneyin: Alışkanlığınızı değiştirmek için kendinize ödüller verin.

3-)Bir işaret edinin: Alışkanlıkları tetikleyen işaretleri tespit edin.

4-)Plan yapın: Planınızı yapın, zorlanabilirsiniz ama plana uymaya gayret edin.

Özel ve iş hayatınız da alışkanlıklarımızın arkasında nelerin yattığını ve nasıl değiştirilebileceğini anlarsak hayatımızı dönüştürürüz.

Beyin kendi haline bırakıldığı zaman her rutini alışkanlığa çevirmeye çalışır. Çünkü alışkanlıklar zihnimizin daha az efor harcamasını sağlar.

--

--