Almanya Ulusal Vize Başvuru Süreci

Gizem Açıl
Türkçe Yayın
Published in
12 min readApr 14, 2020
Photo by Mantas Hesthaven on Unsplash

Öncelikle biliyorum şu an Corona döneminde tüm vize işlemleri askıya alındı, ancak çevremde halihazırda Almanya’daki şirketlerden iş sözleşmesini alan ve durumun düzelmesini bekleyen bir sürü arkadaşım var ben de yakın süreçte bu aşamalardan geçmiş birisi olarak ulusal vize hazırlık sürecinde olanlar var ise diye bu yazıyı yazmaya karar verdim. Umarım ki yazım bu süreçten geçenlere bir nevi rehber olabilir.

Almanya ulusal vize diye aratıldığında internette çeşitli yazılar ve çokça kaynak çıkıyor ancak ne yazık ki hepsinde yeterli derecede detaylı bilgi olmadığı gibi maalesef çokta yol gösterici değildi ve yine aynı şekilde bizim de bu aşamalardan geçerken internetten bulabildiğimiz her doğru, güncel ve detaylı kaynak ilaç gibi gelmişti. Bir de tabi ki herkesin yaşadığı farklı bir deneyim oluyor her deneyimden ders alarak ilerlemek oldukça yol gösterici ve iş kolaylaştırıcı olabiliyor. Bizim yaşadıklarımız da emin olun bir o kadar farklı ve biraz aksiliklerle doluydu o yüzden umarım yazdıklarım bu süreçte size yol gösterici olur.

Tabi öncesinde söylemekte fayda var, aşağıda anlatacaklarım tamamen kendi deneyimlerimizi içerir, o yüzden yazımı sadece bir rehber niteliğinde okumak lazım. Gerekli ve güncel bilgileri lütfen resmi kaynaklardan edinin.

Biraz uzun bir yazı olacak ancak detaylı anlatmaya çalışacağım, haydi başlayalım!

Almanya Ulusal vizesi nedir?

Ulusal Vize belli bir seyahat amacına yönelik uzun süreli kalışlar için alınması gerekli olan bir vize türüdür. Genelde 90 günlük, 6 aylık veya bazı durumlarda ise 1 yıllık bir süre için verilir. Ancak son zamanlarda gördüğüm kadarıyla 6 aylık süre ile veriliyor, iş sözleşmenizin de süresine bağlı olarak tabi.

Ancak, bu noktada benim anlatacaklarım Almanya’da iş bulmanız durumunda (Mavi Kart kapsamında veya değil.) çalışma vizesi kapsamında ulusal vizeye nasıl başvuracaksınız bu detayları anlatmaya çalışacağım. Ve yine söylememde fayda var ki anlatacaklarım Almanya Göç Yasası’ndan bağımsızdır.

Çalışma vizesi kapsamında ulusal vizeye başvurabilmeniz için de Almanya’daki bir şirketten iş teklifi almanız yani iş sözleşmesi yapmış olmanız gerekmektedir.

Almanya Mavi Kart Nedir ?

Mavi kart, yüksek öğrenim görmüş nitelikli iş gücüne sahip insanları Avrupa’ya çekmek amaçlı tasarlanmıştır. Normal çalışma vizesine göre kalıcı oturum iznini almada, sosyo- ekonomik anlamda pek çok hakta ve vize başvuru sürecinde sağladığı kolaylıklar gibi pek çok avantajı bulunmaktadır.

Evet iş teklifimizi aldık, sözleşmemiz hazır peki Mavi Karta başvuru hakkına sahip olup olmadığımızı nasıl biliriz?

  • Yaptığınız sözleşmedeki brüt maaşınızın 2020 yılı itibariyle “AB Mavi Kart”ın verilmesi için 01.01.2020 tarihinden yıllık brüt maaş en az 55.200 Avro tutarında olmalıdır. Fen bilimi, matematik, mühendislik, doktorluk ve bilgisayar uzmanı gibi aranan mesleklerde iseniz, yıllık brüt maaşın en az 43.056 Avro tutarında olması gerekmektedir. Bu miktarlar her sene güncellenmektedir. Güncel bilgiyi buradan kontrol edebilirsiniz.
  • Yüksek öğreniminizi ise Almanya’da denkliği olan bir üniversite ve bölümde yapma şartı vardır. Üniversite ve bölümünüzün denkliği bu siteden kontrol edebilirsiniz.
  • Almanya’da yapacağınız işin tecrübenizin ve eğitiminizin olduğu alanda olması gerekiyor.

Mavi kart üzerine daha sonra daha detaylı bir yazı yazabilirim ancak şimdi gelelim, vize başvuru aşamalarına.

Öncelikle eşimin mesleği yazılım mühendisi / IOS developer olarak Almanya’daki bir şirketten iş teklifi aldı ve onun iş bulması üzerine vize başvurusu için kolları sıvadık. O ulusal vize başvurusunda bulunurken ben de aile birleşim vizesine başvurdum.

Bu süreçte sadece resim kaynaklardan yararlanmanızı tavsiye ederim çünkü ortada çok fazla asılsız kaynak bulunmaktadır. Bu kaynaklarla vakit harcamayın ve yanlış yönlendirmelere sebep olmasın.

Önerebileceğim resmi kaynakların linkini aşağıya bırakıyorum:
bamf.de
tuerkei.diplo.de

Not olarak düşmekte fayda var bizim yaşadığımız ilk garipliklerden biri burada başlıyor. Çeşitli bloglardan bizimle aynı durumda olan ve çevremizden de yine aynı şekilde bir çok arkadaşımızın da aynı şartlarla sorunsuzca Mavi Kart başvurusunu gerçekleştirdiklerini okuduk ve biliyorduk. Biz de tüm Mavi Kart şartlarını sağladığımız için direkt olarak IDATA’dan mavi kart kapsamında ulusal vize başvurusu aldık ve tüm evrak hazırlıklarımızı da buna göre yaptık. Ancak, ilerleyen kısımda daha detaylı anlatacağım: konsoloslukta ki bizimle ilgilenen görevli tüm şartları sağlamamıza ve eşimin diplomasının denkliği de olmasına rağmen, ancak diploması bilgisayar mühendisliği üzerine olmadığı için başvurumuzu Mavi Karttan kabul edemeyeceğini ve normal uzman çalışan başvurusundan değerlendireceğini söyledi, oldukça şaşırdığımız bu durum karşısında maalesef bazı ek belgelere ihtiyaç duyuldu! Bu konuyla ilgili detayları konsolosluk görüşmesi kısmında bahsedeceğim. (Moraller alt üst olmadı değil, ama tabi ki pes etmedik =))

Photo by Agus Dietrich on Unsplash

1.Adım Randevu Alma

Evet hazırsak başlıyoruz!

İlk adımımız randevumuzu almak olacak. Randevuyu sadece IDATA’yı arayarak alabilirsiniz. Randevunuzu aldıktan sonra size mail ile hazırlamanız gereken belgelerin listesi gelecek, ve hazırlıklarınıza artık hızlıca başlayabilirsiniz.

Eğer evliyseniz ve eşiniz ile aynı anda vize başvurusu yapacaksanız, kendiniz için ulusal vize başvurusunda bulunurken eşiniz için de aile birleşim vizesi başvurusunda bulunacaksınız.
Unutmadan söylemem gerek, telefon ile alacağınız randevu için IDATA kişi başı 56 tl kadar bir ücret talep ediyor, biz ücreti telefonda kredi kartı bilgilerimizi vererek ödedik yine de güncel fiyat ve bilgiler için IDATA resmi sitesini buraya bırakıyorum.

İstenen belgeler çeşitli durumlara göre farklılık gösterebilir ben genel belgeler üzerinden gideceğim.

2. Aşama Belgeleri Hazırlama

İş Başvurusunda Bulunan Kişilerin Hazırlayacağı Belgeler

  • Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu:
    Burada dikkat edeceğiniz şey, her iki nüshayı da el yazınız ile tamamen Almanca olarak doldurmak, eğer almanca bilginiz yok ise terimler çok basit olduğu için google translate oldukça iş görecektir.
  • İkamet Yasasının 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı:
    Bu en kafa karıştıran madde, ama aslında kafa karıştıracak bir durum yok =) başvuru formunuzun en arkasında almanca metin var altına sadece imza atmanız gerekiyor, bu kadar.
  • Pasaportunuzun aslı ve 2 tane fotokopisi:
    Pasaportunuzun, ilk sayfasının 2 adet fotokopisini çektirmeniz gerekiyor.
  • 2 adet biyometrik fotoğraf :
    Fotoğraf ile ilgili en önemli konu, tabi ki biyometrik olmalı ve güncel olması gerekmektedir. En son çektirdiğiniz fotoğrafın, yakın tarihte aldığınız başka bir vize varsa onda da kullanılmaması gerekiyor, bilginize.
  • İş Sözleşmesi
    Konsolosluk iş sözleşmenizde aşağıda belirtilen maddelerdeki bilgileri görmek istiyor ve zaten görüşmenizde oralara bakarak notlarını alıyor. Gerçekten bu maddelere göre tik atarak ilerliyor görevli diyebilirim.

-Almanya’daki işveren (adı, adresi)
-Almanya’daki çalışma yeri (posta kodu)
-İş ilanı ve görev tanımı
-Çalışma biçimi: Tam zamanlı veya yarı zamanlı
- Avro olarak yıllık brüt maaş

Alman şirketlerinin sözleşmeleri hazırlarken buna dikkat ettiklerine zaten eminim, ama sizin de kontrol etmenizde fayda var. Sözleşmenizde yukarıda belirtilen tüm bilgilerin yazılmış olduğundan emin olun. ( 1 adet renkli çıktı ve 1 adet fotokopisi yeterli olacaktır.)

  • Diploma Denklik:
    Gelelim en kafa karışan konulardan bir diğerine, diploma denklik belgemizi almak. Bunun için kullanmanız gereken site burada. Bu site üzerinden hem okulunuzun hem de bölümünüzün denkliğini almanız gerekiyor. Bölüm denkliği almak ise işin karışık olan kısmı, eğer isim olarak direkt aynısı varsa işin kolay kısmı ancak çoğu bölümün adlandırılması farklı ne yazık ki o yüzden internetten biraz araştırma yapmanızda fayda var. Eğer bir yanlışlık olursa da sorun değil, konsolosluktaki görevli doğrusu için destek olacaktır zaten. Hazırladığınız belgelerin 2 adet çıktısını almanız yeterlidir.
  • Seyahat Sağlık Sigortası :
    Almanya’ya giriş tarihiniz ile işe başlayacağınız tarih arasındaki süreyi kapsaması gerekmektedir ve en az 15 günlük olması gerekmektedir.
    Biz 6 aylık sağlık sigortası yaptırmıştık ve iyiki de öyle yapmışız, vizemizle ilgili bazı aksaklıklar yaşandı ve süre çok uzadı kısa süreli seyahat sigortası yaptırmış olsaydık, zaten uzayan sürece bir de tekrar seyahat sigortasını uzatıp yenilememiz, tekrar ek belge göndermemiz vs. gerekecekti. O yüzden önerim, her türlü aksiliğe karşın biraz uzun süreli seyahat sigortası yaptırmanız ( İngilizce örneğinden 2 adet çıktı almanız yeterli olacaktır. ).
  • Diploma :
    Diplomanız eğer türkçe düzenlenmiş ise Almanca tercümesini yaptırmanız gerekecektir, ancak diplomanız Ingilizce olarakta hali hazırda elinizde var ise almanca çeviriye gerek yok. Diplomanızla birlikte transkriptinizi de yanında bulundurun, biz ikisinin de 2'şer fotokopisini teslim ettik.

( Her ihtimale karşı diplomanın orjinalini de yanımızda bulundurduk ancak bakılmadı, yine de tedbiri elden bırakmamak gerek sizde tüm orijinalleri yanınızda bulundurun!)

  • Ekstra belgeler ( Mesleki tecrübeyi gösteren ):
    Bizden istenen evraklar arasında böyle bir madde yoktu ancak eşimin mezun olduğu bölüm ve şu an çalıştığı bölüm farklı olduğu için her ihtimale karşı elimizi sağlam tutmak istedik ve çeşitli ek belgeler hazırladık, sizin de durumunuz bize benzerse bunu kesinlikle tavsiye ederiz. Ek olarak getirdiğimiz tüm belgeleri aldılar.
  • 2 adet detaylı İngilizce yazılmış özgeçmiş (klasik bir özgeçmiş ancak, eğitim ve iş tecrübelerinin net olarak gözüktüğü bir özgeçmiş faydalı olacaktır.)
  • Çalışma Belgesi: Bu belgeyi almanızı kesinlikle tavsiye ediyoruz, biz de internetteki araştırmalarımız sonucunda böyle bir belgenin varlığı ile tanıştık! Nedir peki çalışma belgesi? Yasal olarak şu ana çalıştığınız tüm işyerlerinden böyle bir belge talep etmeniz mümkün, biz ancak eşimin sadece en son çalıştığı yerden bu belgeyi talep ettik, tüm eski işyerlerine gidip bu belgeyi talep edecek kadar kafayı kırmamıştık =) Belge için kısaca hangi şirkette hangi pozisyonda hangi tarihler arasında çalıştığını gösteren bir belge diyebiliriz. Bu belgenin orjinalini yanımızda bulundurduk. Türkçe dilince hazırlandığı için, almanca tercümesini yaptırdık, türkçe ve tercümesinin orjinalleriyle birlikte 2 adet fotokopilerini de ekledik.
  • En son çalıştığı şirketin müdüründen, veya yetkili bir kişisinden İngilizce olarak yazılmış referans mektubu (Türkçe yazılmış işe almanca tercümesi gerekecektir.) Bu belgenin de orijinali ve 2 adet fotokopisini teslime ettik.
  • Sertifikalar ( mesleğiniz ile ilgili aldığınız sertifikalar varsa bunları dosyanıza eklemenizi tavsiye ederiz, özellikle bizim durumumuzdaysanız. eşimin bilgisayar mühendisliğine geçişi yıllar öncesine dayandığı için, ta vakti zamanında alınmış o sertifikayı yanımızda getirmeyi gereksiz bulduk ve işin aslı o sertifika çoktan kayıplara karışmıştı.)

Ancak ilk golü buradan yedik diyebilirim, konsolosluktaki görevli mezun olunan bölüm ve yapılan iş farklı olduğu için yılların iş tecrübesi olmasına rağmen benim bir sertifika, bir kanıt görmem lazım bu işe nasıl geçtiğinize dair o yüzden bana bilgisayar ile ilgili herhangi bir sertifika getirmeniz lazım dedi!

Siz siz olun, böyle bir belgeniz varsa evraklarınızın arasına ekleyin.

(Orjinali ve 2 fotokopisi / Almanca tercümesi ve 2 fotokopisi )

  • Ve evet yazının başında anlattığım gibi biz tamamen mavi kart kapsamında başvurumuza hazırlandık ancak konsolosluk görüşmesindeki görevli, başvurumuzu mavi kart üzerinden almayacağını çünkü diploma ile bölümünün farklı olduğunu eşimi uzman olarak çalışma vizesine başvurusunu kabul edeceğini söyledi. Bloglarda okuduğumuz üzere, bizim gibi başvuran bir çok kişi böyle bir şey yaşamamıştı, hatta aynı durumda olan bizden 1 sene önce giden arkadaşlarımız bile. Belki zaman içerisinde yeni kurallar gelmiş olabilir ya da belki bu durum konsolosluktaki görevlinin insiyatifinde olabilir bunu bilemiyoruz, çünkü aynı durumu bizden 3 ay önce başvuran bir arkadaşımız da yaşamış biz bundan geç haberdar olduk. Ve tabi ki biraz can sıkıcı bir durum oldu.
    Peki bu başvuru anında Mavi Kart kapsamına alınmakla alınmamak arasında ne fark oluyor diye düşünebilirsiniz. Başvurunuz Mavi Kart kapsamında olduğunda Almanya’da oturum izniniz otomatik olarak Mavi Kart kapsamında geliyor, vize çıkma süreci daha az sancılı geçiyor ve daha hızlı sonuçlanıyor. En önemlisi ise eğer eşiniz de sizinle birlikte geliyorsa A1 almanca sertifikası istenmiyor.
  • Ancak, bizim başvuru türümüz Mavi Kart’tan kabul edilmeyince bizimle ilgilenen görevli aile birleşimi ile başvuran benim için A1 almanca dil belgesi istedi( neyseki benim yıllar öncesinden Goethe insitut’ten geçerli B1 sertifikam vardı! ) Eşimden de, yukarıda bahsettiğim bu işe nasıl başladığını gösteren bir sertifika, ve detaylı iş kodunu gösteren bir sgk dökümü istedi. Başvurumuzu aldı ancak eksik belge olarak not düştü, belgeleri getirdiğimiz an başvurumuzun işleme alınacağını söyledi.

( Bu belgelerin de orijinali ve 2. Fotokopisi ek olarak Almanca tercümeleri ve 2 fotokopisini ekledik)

Buraya Dikkat: Bu durum aslında tamamen Mavi Kart hakkınızı kaybettiğiniz anlamına gelmiyor ama işiniz biraz zorlaşıyor eğer bizimle aynı durumdaysanız can sıkmayın, hala ümit var! Biz buraya geldikten sonra yabancılar şubesine Mavi Kart için başvurduk ve başvurumuz kabul edildi, mavi kart kapsamına alındık. Geç oldu güç olmadı diyelim =)

Eşler İçin Aile birleşimi vize başvurusu:

Biz eşimle aynı anda başvurduk ve bizden istenen evraklar aşağıda bahsettiğim gibi, ancak eşiniz sizden daha sonra gelecekse durum değişiklik gösterebilir dikkat etmekte fayda var.

  • Almanca dilinde eksiksiz olarak doldurulmuş ve başvuru sahibi tarafından imzalanmış 2 adet başvuru formu
  • İkamet Yasasının 54. maddesine göre başvuru sahibinin el yazısıyla imzalanmış 1 adet açıklama yazısı
  • Pasaportunuzun aslı ve 2 tane fotokopisi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Her iki eşin nüfus bilgilerini içeren Uluslararası Evlenme Kayıt Örneği (Formül B):
    Evrak, Nüfus müdürlüğünden aile birleşimi vizesi için başvuracak kişi adına alınmalı. Alınan evrak, gerekli kişilere onaylatıldıktan sonra ek olarak apostili almanız gerekiyor. Bu aşama çok önemli, apostil aldığınız belgenizin uluslararası geçerliliğini sağlayacak olan kısım ( Bu belgeyi tercüme ettirmenize gerek yok, orijinali ve 2 fotokopisiyle gidebilirsiniz. ).
  • Başvuru sahibine ait “Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği”:
    Bu evrakta nüfus müdürlüğünden alınacak, bu belge için önemli olan kısım ‘düşünceler’ kısmının eksiksiz doldurulması gerekiyor. Bunu özellikle belirtmeniz lazım, yoksa düşünceler kısmı boş olarak veriliyor. Benim başıma geldi, başvuruya 2 gün kala şans eseri farkettim! (Bu belgenin Almanca çevirisi gerekecek, yine aynı şekilde orijinalleri ve 2 fotokopileri şeklinde hazırlığınızı tamamlayın.)
  • Eşinize ait pasaportun fotokopisi :
    İş sözleşmesini yapan kişinin pasaportunun ilk sayfasının 2 adet fotokopisi
  • Eşinizin iş sözleşmesi :
    Yine aynı şekilde eşinizin iş sözleşmesinin 2 adet fotokopisi
  • Almanca dil belgesi : Eğer başvurunuz Mavi Kart kapsamındaysa bu belgeye gerek olmayacak, ancak Mavi Kart kapsamında değilse A1 dil sertifikanızın olması gerekiyor, kabul edilen sertifika kurumlarını incelemeniz gerekecek, her sertifika kabul edilmiyor.

Tüm belgelerimiz hazırsa artık randevumuza gitmek için hazırız demektir =)

3. Aşama Randevu Günü

Randevunuzdan minimum 30 dk önce gitmenizde fayda var, bizim randevumuz 08:30 da idi ancak biz 07:30 gibi orada idik, çok az bir bekleme süresi ile içeri alındık. Randevunuza giderken başvuru ücretlerinizi nakit olarak yanınızda bulundurmayı unutmayın ve içeriye girdikten sonra direkt olarak UPS kargo ücreti ödeyeceksiniz ve size bir sıra numarası verilecek, sıra numaranıza göre görüşmeye alınacaksınız. Adresinizin uzaklığına göre bir kargo ücreti çıkıyor, ancak bu ücreti de tl olarak ve nakit yapmanız gerekiyor o yüzden hazırlıklı gitmeyi unutmayın.

Konsolosluğa girerken tüm eşyalarınız didik didik aranırken çantanız ve telefonunuz kilitli bir dolaba alınıyor, yanınızda cüzdan bulundurabiliyorsunuz sadece, çok büyük çanta ile gitmemek kolaylık sağlayabilir =)

Sonraki aşama ise, görüşmeniz öncesinde ön evrak kontrolüne alınacaksınız, görevli tüm belgelerinizi kontrol ederken bir yandan da onları düzenliyor. Eğer eksik fotokopi vs bir şey varsa orada gerekli eksiklikleri tamamlıyor zaten.

4. Görüşme Anı

Görüşme anında görevli tek tek belgelerinizi kontrol ediyor, gerekli bilgilerin online olarak işlenmesini sağlıyor, özellikle eşli görüşmeler biraz uzun sürebiliyor. Bizim randevumuz 08:30 olmasına rağmen, o gün sanırım şansımıza hep eşli ve çocuklu görüşmeler vardı saat ancak 10:00 gibi görüşme sırası bize gelmişti. Başvurunuz Mavi Kart kapsamında ise, yine maximum süre 3 ay dense de çevremizden gördüğümüz kadarıyla ortalama1 hafta ve 4 hafta içerisinde sonuçlanıyor. Bizim iş sözleşmemizde başlangıç tarihi mümkün olduğunca en erken tarih diye belirtildiği için görevli büyük ihtimalle 1 ayda çıkar demişti, ancak aksilikler peşini bırakmıyordu maalesef yine öyle olamadı. Ama 3 ay max. süre olduğu için, o yüzden 1 ay — 3 ay arasında vizemiz gelecekmiş gibi düşünmekte fayda var. 1 haftada gelenlerin de olduğunu duymadık değil.

Şimdi bu noktaya kulak vermenizi istiyorum, Bizim durumumuz da ise bahsettiğim gibi başvurumuzun mavi karttan kabul edilmemesinden dolayı bazı ek belgeler istenmişti, görevli istenen ek belgeler için konsolosluğa gelmemize gerek olmadığını mail ile atabileceğimizi söyledi. Biz 1 hafta içerisinde tüm eksik belgeleri tamamladık, ve mailimizi attık. Ancak anladığımız kadarıyla maillerin kontrol edilme günleri ya da belli süreleri var, bizim mailimize 4 gün sonra gönderdiğimiz dosyanın içerisinde çok fazla sayıda belge olduğu ve oradan çıktı alma işleminin zor olacağı, konsolosluğa belgeleri getirmemiz istendi, aynı gün içerisinde apar topar belgelerin çıktılarını teslim ettik. Eşimin ve benim belgelerimi aynı dosya içerisinde ancak ataçlarla ayırarak teslim ettik. 1 hafta sonra eşim kendi başvuru numarası üzerinden belgeleri teslim alıp almadıkları ile ilgili olarak mail attı, maillere maalesef genelde otomatik cevaplar geliyor, ek belgelerin 2 hafta içerisinde işleme alınacağı ile ilgili otomatik bir mail geldi, derken 1 ayımız dolmaya başladı. Biz de ha geldi ha gelecek, diye sürekli tetikte bekliyoruz bu arada tabi. İstanbuldaki evi boşalttık, tatile bile gitmiyoruz vize gelmek üzere diye o noktadayız!

Bir yandan da Almanya’daki şirkette eşime mail atıp vize ile ilgili bir gelişme olup olmadığını sorduğu için biz de konsolosluğu aramaya karar verdik, bu arada konsolosluğu aramak başlı başına bir dert! 95. aramanızda falan eğer şanslıysanız hattı düşürebiliyorsunuz, yine eşim kendi başvuru numarası üzerinden belgelerin hangi aşamada olduğu, ek belgelerin alınıp alınmadığı ile ilgili bilgi almak istedi, görevli belgelerin işleme alındığını söyledi ve kapattık. Bu bilgiden sonra rahatlamıştık derken, araya bayram tatili girdi =) Sürekli bekleme süresince artık 2 ayımız dolmak üzereyken artık sonunda bu ay vizemizin çıkacağını düşünürken bir sabah konsolosluk tarafından arandım ve bana hala eksik almanca belgemi teslim etmediğimi, sürenin dolmak üzere olduğunu ne zaman getireceğimi sordular!! Ancak ben belgemi 2 ay önce teslim etmiştim, bunu söylediğimde belgenizi burada göremiyorum, getirmeniz gerek dediler. Yani benim belgem bir şekilde kaybolmuş ve biz 2 aydır boşuna bekliyormuşuz, inanılmaz değil mi?

O gün içerisinde apar topar belgemi teslim ettim, ve bu sefer 2 günde bir başvuru numaram üzerinden belgemin ellerine geçip geçmediği ile ilgili aramaya ve mail atmaya başladım. 1 hafta sonunda belgemin işleme alındığı ile ilgili bilgiyi zar zor edinince biraz rahatladım =) Bu arada öğrendiğimiz üzere belgeleriniz Konsolosluktan çıktıktan sonraki aşamada artık süreçten gerçekten konsolosluk görevlilerinin de bilgisi olmuyor ve bizim gibi süreniz kritik noktadaysa detaylı bilgi alabilmek için Almanya — Köln Yabancılar Şubesine mail attık, genel merkez orada olduğu için işlemlerin hangi aşamada olduğu bilgisini size veriyorlar, biz mail atarken 3.ayımızın dolmak üzere olduğu ek bilgisini de verdiğimiz için vizemiz çıktıktan 1 gün sonra vizemizin elimize geçip geçmediği ile ilgili son durumumuzu öğrenmek için teyit maili bile attılar, ilgilendiler. Ve bizim de 3. ayın dolmasına 5 gün kala vizemiz geldi =)

O yüzden buradan diğer bir önerim, ek belge teslim etmeniz gerekirse, tesliminizden sonra konsolosluktan muhakkak kesin cevap almaya çalışın, ve iki kişiyseniz bizim gibi ikiniz de ayrı ayrı başvuru numaraları üzerinden cevap almaya çalışın. Zaten stresli olan bu süreçte bir de böyle ek streslerin çıkması hoş olmadı, ama tabi her şey birer tecrübe diyoruz şimdi geriye dönüp baktığımızda.

Stressiz ve kolay bir vize süreci dilerim, kolay gelsin !

--

--

Gizem Açıl
Türkçe Yayın

UX/UI Designer — Urbanist — I write about lifestyle, foods, living in Germany, travel. In fact, I write whatever I enjoy. Check out: www.flavorofcities.com