Aradığınız Kişiye Şu Anda Ulaşılamıyor: Ghosting Üzerine

Gökçe Akın
Türkçe Yayın
2 min readNov 1, 2022

--

Şöyle bir senaryo düşünelim: bir arkadaşınız, flörtünüz veya partnerinizle her şey yolunda gidiyor gibi gözükürken, karşı tarafa ulaşamıyorsunuz ve iletişim kuramıyorsunuz. Karşı tarafla tüm iletişiminiz bıçak gibi kesiliyor. Bu senaryo tanıdık geliyor mu?

‘Ghosting’, herhangi bir açıklama yapılmadan biriyle iletişimi aniden sonlandırmak anlamına geliyor. Kavram genellikle romantik ilişkilere atıfta bulunsa da, aynı zamanda arkadaşlık ilişkilerinde ve işyerindeki ilişkilerde de gözükebilir.

Ghosting’in flört şiddetinin bir türü olduğunu söyleyebiliriz. Ghosting’e maruz kalan bireyler değersizlik, yetersizlik, hayal kırıklığı ve kaygı gibi duygular hissedebilirler. Partnerin aniden iletişimi kesiyor olması, bireylerin kendilerini suçlamalarına ve öfke hissetmelerine yol açabilir. Birey durumun kendi yaptığı bir hatadan dolayı kaynaklandığını düşünerek kendisine karşı suçluluk duyguları besleyebilir.

Teknolojinin gelişmesi ve sosyal medya araçlarının kullanımının artmasıyla ghosting’in arttığı düşünülüyor. Bana da bu durum mantıklı geliyor. Buradan kurulan ilişkilerde, bireyler ilişkiyi sürdürmek istemediklerinde ghost olmayı tercih ediyorlar. Belki de kendileri için hoşnut olmayan bir durumdan kaçınmış oluyorlar. Çünkü yüz yüze iletişim kurup düşüncelerini ifade ediyor olmak bireyleri zorlayabiliyor. O durumu yok sayarsak, sanki hiç yaşanmamış gibi olacağına inanıyor olabiliriz. Buna ek olarak, ghosting’in tüketim çılgınlığımızın bir sonucu olduğunu da düşünüyorum. Çoğu konseptte olduğu gibi ilişkilere verdiğimiz emek de azaldı. Dünyadaki kaynakları nasıl sonsuzmuş gibi düşünüp harcıyorsak, ilişkileri de tüketip bitiriyoruz. Daha sığ ilişkiler yaşıyoruz. Duygusal yakınlıktan kaçınıyoruz. Belki de zarar göreceğiz diye ödümüz patlıyor ve derin olmayan ilişkiler kurup, sonra da kestirip atıyoruz.

Daha önce ghosting’e maruz kalmış veya ghosting yapmış olabilirsiniz.

Peki ghosting yerine ne yapabiliriz?

  • Ghosting yerine şeffaf bir iletişim kurarak, karşınızdaki bireye durumu kısaca aktarabilirsiniz. Ne hissettiğiniz ve ne düşündüğünüzden bahsettiğinizde karşı taraf sizin neden iletişimi aniden kestiğinizi düşünmek durumunda kalmaz.
  • İletişimi azaltmak veya koparmak isterken, iş, sosyal hayat veya farklı bir durumu bahane etmekten kaçınabilirsiniz.
  • Umut vermemek: iletişimi keserken -belki kırıcı olmamak için- ‘şu anda böyle hissediyorum’ demeniz, gelecek açısından karşınızdaki bireye umut verebilir. Ancak karşınızdaki birey ile iletişim kurmak istemiyorsanız, umut vermeden iletişim kurmak istemediğinizi ifade edebilirsiniz.

Ghosting’e maruz kaldıysanız?

  • Kişiselleştirmemek: Genellikle durum sizin yapmış olduğunuz bir ‘hatadan’ kaynaklanmaz. Algı dünyamız yaşadığımız olaylara verdiğimiz yorumları etkiliyor. Kişiselleştirirseniz, kendinizi suçlamaya başlayabilirsiniz.
  • Duygularını ifade etmek: Yakın gördüğünüz biriyle nasıl hissettiğinizi paylaşmak, sosyal destek almanızı sağlayarak yaşamış olduğunuz durum ile baş etmenizi destekleyebilir.
  • İzole olmamak: Bu durumu yaşıyor olmanız, ilişkilere güvenmemenize ve temkinli yaklaşmanıza yol açabilir. Yaşadığınız durumun, bu duruma özgü olduğunu düşünerek yeni ilişkilere ve deneyimlere açık olmayı deneyebilirsiniz.

Kaynakça:

LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. (2019). Ghosting in emerging adults’ romantic relationships: The digital dissolution disappearance strategy. Imagination, Cognition and Personality, 39(2), 125–150.

--

--